Arama

İdil Biret - Tek Mesaj #2

asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
20 Eylül 2008       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın

İdil Biret

Ad:  İdil Biret2.JPG
Gösterim: 671
Boyut:  58.9 KB

(d. 21 Kasım 1941, Ankara)

Daha iki buçuk yaşındayken müzik yeteneği ile dikkatleri üzerinde toplayan ve uluslararası düzeyde ün kazanmış bir piyanistimiz olan İdil Biret'in doğum yeri Ankara'dır. İlk müzik bilgilerini annesinden aldıktan sonra beş yaşındayken Mithat Fenmen'den piyano dersi almaya baş­ladı. Altı yaşında Cumhurbaşkanlığı Filarmo­ni Orkestrası eşliğinde Bach'ın piyano kon­çertosunu seslendirmede gösterdiği başarı üzerine "harika çocuk" olarak adlandırıldı.

İdil Biret yedi yaşına bastığı yıl, müzik eğitimini sürdürmek üzere ailesi ile birlikte Fransa'ya gönderilebilmesi için özel bir yasa çıkarıldı. Fransa'da Paris Konservatuvarı'nın önde gelen hocalarından Jean Doyen ile Nadia Boulanger'den ders almaya başlayan İdil Biret, yeteneğiyle dikkatleri üzerinde topladı. Bu sıralarda piyanist VVilhelm Kempff'in ilgisini çekerek onunla uzun süre çalıştı. 11 yaşındayken "VVilhelm Kempff'le birlikte Paris'te Mozart'ın İki Piyano İçin Konçertosu'mı seslendirdi. 1945'te Boston Lily Boulanger Vakfı Ödülü'nü kazandı

İdil Biret 1957'de Paris Konservatuvan'nı birincilikle bitirdikten sonra bestecilik dersle­ri almaya başladı. Ama icracılık alanında ba­şarılı olacağını sezerek yorumculuğa ağırlık verdi ve kısa zamanda dünyanın en iyi piya­nistleri arasına girdi. 1968'de Uluslararası Olivier Messiaen Yanşması'na jüri üyesi ola­rak çağrılan İdil Biret, 1974'te Polonya'da Kültürel Yararlılık Nişanı'nı aldı.

Ülke içi ve dışında sayısız konser ve resital veren İdil Biret, özellikle Beethoven'in yapıt­larını seslendirmeye ağırlık verdi. Bu büyük bestecinin bütün sonatlarını uzun bir çalışma sonrasında repertuarına almayı başardı. Ayrı­ca Beethoven'in bütün senfonilerini piyanoy­la seslendirdi ve bu çalışması plağa da alındı.

Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica
Son düzenleyen Baturalp; 23 Nisan 2017 19:08 Sebep: başlık ve sayfa düzeni.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....