Arama

Büyü ve Büyücülük - Tek Mesaj #2

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
21 Eylül 2008       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Büyü ve Büyücülük

Büyü ve Büyücülük, insan ve doğa olaylarını, gizemli dış güçleri harekete geçir­meye çalışarak etkilemek ve yönlendirmek için yapılan eylemlerdir. Bu eylemler çoğun­luk törensel bir hava taşır. Büyüye çok eski zamanlardan beri başvurulmaktadır. İnsanlar doğa olaylarından gelecek tehlikelere karşı koyabilmek, ürünlerinin iyi olması, emeklerinin boşa gitmemesi, hastalarının iyileşmesi ve akıllarının ermediği olası kötülüklerden ko­runmak için büyü yaparlar. Bu türden büyüle­re yaratıcı büyü denir. Doğrudan başkalarına zarar vermeyi amaçlayan yıkıcı büyü ise kara büyüdür. Korkulan kişinin ortadan kaldırıl­masına, başarısının engellenmesine yöne­liktir.
Büyü yapılırken önceden belirlenmiş birta­kım kuralların uygulanmasına özen gösterilir. M.S. 1.- 4. yüzyıllardan kalma Mısır ve Yunan papirüslerinde, büyü için yapılacak tören hazırlıklarının, büyünün etkisini artırmak için uyulması gereken koşulların ayrıntılı betimle­meleri vardır. Eski Roma'da ise kara büyüye ve bu büyünün etkisini ortadan kaldıracak karşı büyüye önem verilmiştir.
Büyü yaparken kimi gizemli sözcükler ya da cümleler söylenir. Bunlar kuşaktan kuşağa aktarılır; doğru ve eksiksiz söylenmelerine önem verilir. Bazı toplumlarda büyünün etkili olması, bu büyülü sözcüklerin tekrarlanması­na bağlanır. Büyünün başarısızlığı ise, Melanezya ve Polinezya topluluklarında olduğu gibi, büyülü sözcüklerin yanlış söylenmiş ol­masına yüklenir.
"Ali Baba ve Kırk Haramiler" öyküsünde Ali Baba'nın kardeşi kapının açılmasını sağ­layan büyülü "Açıl Susam Açıl" cümlesini unuttuğu için haramilerin mağarasından çıka­maz. Herhalde en iyi bilinen büyülü sözcük aslında Latince'den gelen ve ateşli hastalıkları iyileştirdiği sanılan abrakadabra'dır. Abrakadabra sihirbazların da kullandığı bir söz­cüktür.
"Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler", "Alaeddin ve Sihirli Lambası", "Grimm Kardeşler'in Masalları" gibi pek çok eski öykü insanlar üzerinde iyi ya da kötü etkileri olan büyücü ve cadıların çevresinde gelişir. Bu büyücü ve cadılar kimi zaman iyilik, kimi zaman da kötülük ederler.
Özel bitki kökleri ve okunup üflenmiş bakla, kıl, kemik, tahta parçaları gibi nesnele­rin, büyü törenlerinin başarılı sonuç vermesi bakımından önemli olduğu düşünülürdü. Bü­yüde kullanılan bu gibi nesnelerin koruyu­cu olduğuna inanılır; bunlar boyna asılır, üst­te taşınır ya da evin belli bir yerine konur­du.
"Büyü" sözcüğü aynı zamanda sihirbaz ve hokkabazların izleyicileri eğlendirmek ama­cıyla yaptıkları hileler için de kullanılır.

MsXLabs.org & Temel Britannica