Arama

Hint Mitolojisi - Tek Mesaj #2

Edd-iTöR - avatarı
Edd-iTöR
Ziyaretçi
6 Ekim 2008       Mesaj #2
Edd-iTöR - avatarı
Ziyaretçi
HİNT MİTOLOJİSİ



Her toplumun geçmiş kültürsmilev inanç ve yaşayış sistemleri kendisine özgü karakterleriyle yazılı ya da sözlü olarak günümüze kadar uzanmaktadır. Mitoloji toplumsal değerleri ayakta tutan en önemli kültürel unsurlardan birisidir. Çoğu zaman farkında olarak ya da olmayarak bu değerler günlük yaşamımızda yer alır. Bir insanın gücünü vurgulamak için "Herkül gibi güçlü" deyimi yaygın olarak kullanılmaktadır. Mitolojinin günümüzdeki yeri bize nasıl aktarıldığıyla ilgilidir. Zeus ya da Osiris çok önemli birer destan edebiyat kahramanı iken Şiva pek çok tapınanı olan bir tanrıdır. Hint toplumu bundan binlerce yıl önce ortaya çıkan kahramanlarını Hinduizm içerisinde günümüzde de yaşatmaktadırlar.

Hint mitolojisi son derece renkli ve içine girdikçe karmaşıklaşan görkemli bir birikimdir. Bu birikime ait en eski yazılı belgeler Vedalar'dır. Yaşanan toplumsal ve siyasi gelişmelerle birlikte mitoloji de değişiklikler göstermiş ve kimi tanrılar gücünü yitirerek sahneden silinirken yerini yeni tanrılara bırakmıştır. Bu nedenle Hint mitolojisini kesintisiz bir bütün olarak ele almak yanlıştır. Hint mitolojisinismilev edebiyatı esas alarak Vedik ve Epik olarak iki temel döneme ayırmak mümkündür.

Eski ilahilerde güneş tanrısınasmilev ay tanrısına veya ateş tanrısına değilsmilev güneşsmilev ay ya da ateşin bizzat kendisine tapınılmıştır. Çünkü bunlar ve bunlar gibi tanrılar doğal fenomenlerin birer görünüşüdür. Bu doğal fenomenler Rgveda'dan itibaren mitolojik figürlere dönüşmüş ve pekçok tanrı ve tanrıça ortaya çıkmıştır. Bu çok geniş ve karışık bir mitolojidesmilev Vedik dönemin tanrılaştırılmış doğa olayları ile epik dönemin tanrılarısmilev insan-tanrı kahramanları birbirine karışırsmilev bir harman olur.


Birbirine zaman zaman üstünlük kuran eril ve dişil inançlar yanyana yaşamaktadır. Doğadaki canlılarsmilev ölülersmilev ruhlar en üstün güçler olarak ileri sürülebilmektedir. Mitolojismilev ilkel inançlarla dışarıdan gelen etkilerin kaynaşmasıyla daha bir genişsmilev daha bir karmaşık hale gelmektedir. Değişik tanrılara aynı niteliklerin verilmesismilev hatta aynı isimlerle seslenilmesi bu karışıklığı daha da artırır.