Arama


asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
6 Ekim 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
ELDİVEN, çeşitli dış etkilerden korunmak amacıyla ele takılan bazen de bilekten yukarıya kadar uzayan, deri, kumaş, örgü benzen malzemeden yapılan bir giyecektir. Tarihte eldivene ilişkin ilk yazıya Homeros'un Odys-seia adlı destanında rastlanır. Mısır Firavunu Tutanhamon'un (İÖ 14. yüzyıl) mezarında da keten eldivenler bulunmuştur.



Ortaçağda, Avrupa'da soylular ve din adamları değerli taşlarla bezeli, zengin işlemeli kumaş ve deri eldivenler kullanırlardı. 14. yüzyılda eldiven daha çok soylu erkeklerce kullanılıyordu. Kadınlar arasında eldiven 16. yüzyılda kullanılmaya başlandı. Deri ya da çelikten yapılan şövalye eldivenleri, düelloya çağrıda bir tür meydan okuma aracıydı.

Eski bir sanat olan eldiven yapımı 1834'te Fransız Xavier Jouvin'in eldivenlerin ele tam
oturmasını sağlayan kesme kalıbını bulmasıyla bir sanayiye dönüştü. Eskiden dokuma kumaşla yapılan eldivenler, günümüzde daha çok örülerek yapılmaktadır. Eldivenlik kumaştan el büyüklüğündeki kareler, çifter çifter yüz yüze gelecek biçimde üst üste dizilir ve eldiven kalıbıyla kesilir. Ayrıca biçilen üçgen kumaş parçaları parmak aralarına tutturulur. Eldivenin başparmakları da biçilerek eklenir ve parmaklara dikişle biçim verilir.

Günümüzde eldiven daha çok soğuk ve kirden korunmak amacıyla kullanılmaktadır. Özel kullanımlar için koruyucu eldivenler geliştirilmiştir. Kovandan bal alırken arıcıların giydiği, arının iğnesini geçirse bile zehrini akıtamadığı lastikten arıcı eldiveni; bulaşık eldiveni; boks, beyzbol gibi bazı spor dallarında oyuncuların ellerini korumak amacıyla kullandıkları deriden yapılma, içi beslenmiş eldivenler; ameliyathanelerde kullanılan, elin duyarlığını koruyacak incelikte lastik ya da plastik eldivenlerden başka, ateşten koruyucu amyant eldivenler; asit. sanayi yağları ve öteki kimyasal maddeleri geçirmeyen özel eldivenler kullanılır.

Eldivenin Türkler'de çok eski zamanlardan beri kullanıldığı bilinmektedir. Orta Asya'da-ki güç doğa koşullarından ötürü kuzu derisinden ya da yünden eldivenler giyilirdi. Osmanlılar döneminde sarayda kullanılan, deriden yapılmış, üzeri altın ve ipek tellerle bezeli eldivenlerin vanı sıra, soğuktan korunmak için ya da bir iş yaparken de eldiven kullanılırdı. Anadolu'da daha çok ellik adıyla bilinen eldiven, kadınların örgü işleriyle birlikte gelişmiştir. Kadınların eğirilmiş yün, tiftik ya da pamuk ipliğinden, beş şişle ördükleri eldivenler renkli nakış ve desenlerle göz alıcı bir güzelliktedir.

Kaynak: Msxlabs & Temel Britannica


Son düzenleyen Safi; 26 Mart 2016 17:10
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....