Arama

Evcil Hayvanlar - Tek Mesaj #3

asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
15 Ekim 2008       Mesaj #3
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
EV HAYVANLARI, EVCİL HAYVANLAR

Bugün insanın en güvenilir ve sadık dostu olan köpeklerin ilk ataları, bir zamanlar dünyanın her yerinde başıboş dolaşan yabanıl kurt sürüleridir. Bu yırtıcı hayvanlar mağara­larda yaşayan insanlar için tehlikeli bir düş­mandı. Gene de insanlar, büyük olasılıkla yiyecek aramak için çevrelerine kadar soku­lan yavruları yakalayarak köpeği evcilleştir­meyi başardılar. En eski mağara resimlerinde bu kocaman yırtıcı hayvanlar sahipleriyle yan yana çizilmiştir. Güçlü koku alma duyusuyla iyi bir avcı olan, sahibini tehlikelere karşı koruyan ve sürülerine bekçilik eden köpek, evcilleştirildikten kısa bir süre sonra insanın yaşamında önemli bir yer edindi. Bazı eski uygarlıklarda, özellikle Eski Mısır'da köpek­ler tapınılacak kadar kutsal hayvanlar sayı­lıyordu.
Değişik iklim ve çevre koşullarına köpek kadar kolay uyum sağlayabilen pek az hayvan vardır. Köpek soyları arasındaki büyüklük ve görünüm farkı ise hiçbir evcil hayvanda bu kadar çarpıcı değildir; örneğin bilinen en kü­çük köpek soyu olan Meksika asıllı chihua-huaların ağırlığı 1 kilogramı geçmezken, dev senbernarların çoğu 130 kilogramdan daha ağırdır.
Kediler köpeklerden binlerce yıl sonra evcilleştirilmiştir. Bu hayvanların bugün bile kö­peklerden çok daha bağımsız yaradılışlı olma­sı belki buna bağlanabilir. Kedileri evcilleştiren ilk halk Eski Mısırlılar'dır. Önceleri kö­pekler gibi kedileri de kutsal hayvanlar olarak benimseyip tapman bu insanlar, kediyi büyük olasılıkla İÖ 2500 ile 1500 yılları arasında evcilleştirdiler. Bu ilk evcil kedilerin Afrika ya­ban kedisinin soyundan geldiği sanılmaktadır. Bir görüşe göre Eski Mısırlılar, hareketlerin­deki zarafet ve çevikliğe hayran oldukları ke­dileri yalnızca süs hayvanı olarak evcilleştir­mişlerdir; gerçekten de o dönemde insanlar kedilerine çok değerli mücevherler takarlar­dı. Ama bu çevik avcıların zararlı kemiriciler den kurtulmak amacıyla evcilleştirildiğini gö teren belgeler de vardır. Eski Mısırlılar'ın k raklık dönemlerinde kullanmak üzere depc dıkları tahıllar fare ve sıçan gibi kemirici! sürekli saldırısına uğruyordu. Kısa ve boz lü Afrika yaban kedilerinin bu kemirici doğal düşmanları olduğunu bilen çiftçiler, ta­hıllarını korumak için kedilerden yararlanma­yı düşündüler. Bugünkü evcil kedi soylarının birkaçı ünlü Ankara kedisi gibi uzun tüylü, büyük bölümü de Siyam kedisi gibi kısa tüy­lüdür.



Kaynak: MsxLabs & Temel Britannica
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....