Arama

Jan Van Eyck - Tek Mesaj #2

asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
15 Ekim 2008       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
(yaklaşık 1385-1441). Birçok ressam yetiştiren ünlü van Eyck ailesi, ortaça­ğın sonlarına doğru, Burgonya düklerinin bugünkü Belçika'nın doğusunda yer alan toprak­larında yaşadı. Yapıtlarının çoğunu Gent (Gand) ve çevresinde, kilisenin, Hollanda kontlarının ya da Burgonya düklerinin koru­ması altında gerçekleştiren bu ailenin en ünlü ressamı Jan van Eyck'dır. Sanatçının 1422'de Hollanda kontunun koruması altına girmeden önceki resim eğitimine ilişkin bilgi yoktur. Jan van Eyck 1425'te Burgonya Dükü III. Philippe' in (İyi Philippe) koruması altına girerek Bruges'e yerleşti ve yaşamının geri kalan bölümünü orada geçirdi. O dönemde Avrupalı ressamlar yapıtlarında toz boya, yumurta akı ve su karışımından oluşan tempera adlı bir tür suluboya kullanırlardı. Jan van Eyck, 15. yüzyılda gelişmekte olan yağlıboya tekniğini yetkinleştiren ilk ressamdır. Sanatçının başya­pıtı, Kuzunun Tapınması ya da Gent Ahar
Panosu olarak tanınan mihrap resmidir. Kar­deşi Hubert van Eyck'ın yapmaya başladığı resim, Hubert'in 1426'da ölümü üzerine Jan tarafından tamamlanmıştır.
Jan van Eyck'ın en ünlü yapıtlarından olan Giovanni Arnolfini'nin Evlenmesi adlı tablo ortaçağda yapılmış öteki resimlerden çok farklıdır. Ressam bu yapıtında, o dönemde yaygın olan dinsel konular yerine kentin ileri gelen ailelerinden birini konu almış ve kusur­suz bir perspektif içerisinde betimlemiştir. Yapıtın bir başka özelliği de, ışığın yetkin bir biçimde kullanılmış olmasıdır. Eşsiz bir renk uyumu ve ayrıntı ustalığıyla donatılmış olan bu resim, dünya resim tarihinin en özgün yapıtlarından biridir. Odadaki köpek, bir kenara atılmış duran terlikler ve pencere eşiğindeki meyveler büyük bir özenle işlen­miştir. Resim tarihinin en büyük portre res­samları arasında yer alan Jan van Eyck yapıtlarıyla, kendinden sonra gelen Hobbe-ma, Vermeer, de Hooch gibi ressamları da etkilemiştir.


MsxLabs & TemelBritannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....