Arama

Edmond Halley - Tek Mesaj #3

asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
24 Ekim 2008       Mesaj #3
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
HALLEY, Edmond ya da Edmund (1656-1742). İngiliz astronomi bilgini Edmond Halley, gökcisimlerinin Güneş çevresindeki dolanımlarını Newton'ın hareket yasalarına daya­narak incelemiş ve böylece ilk kez bir kuyruk­luyıldızın yörüngesini belirleyerek bir daha ne zaman görüneceğini çok önceden haber ver­mişti. Günümüzdeki ününü özellikle Halley
Astronomi bilgini Edmond Halley, bugün kendi adıyla anılan kuyrukluyıldızın gökyüzünde yeniden görüneceği tarihi hesaplayarak çok önceden haber vermişti.
kuyrukluyıldızına ilişkin bu öncü çalışmaları­na borçludur. Oysa yaşadığı dönemde istatis­tik alanındaki araştırmaları ve denizdeki seyir tekniklerinin geliştirilmesine yönelik çalışma­larıyla da büyük bir saygınlık kazanmıştı.
Londra yakınlarındaki Haggerston'da do­ğan Halley, Oxford'daki Queen's College'da okurken astronom John Flamsteed ile tanıştı. İngiltere'nin ilk krallık astronomu unvanıyla 1676'da Greenwich Gözlemevi'nin yöneticili­ğine atanan Flamsteed, kuzey yarıküredeki yıldızların bir katalogunu hazırlamaya giriş­mişti. Bu tasarıdan etkilenen Halley aynı şeyi güney yarıküredeki yıldızlar için yapmaya karar vererek 1676'dan 1678'e kadar Atlas
Okyanusu'nun güneyindeki St. Helena Ada-sfnda yaşadı. 1678'de yayımlanan ve 341 güney yıldızının gökyüzündeki konumunu be­lirten bu katalog, Halley'in astronom olarak ün kazanmasını ve Londra'daki Kraliyet Der-neği'nin üyeliğine seçilmesini sağladı.
Halley, I684'te tanıştığı Sir Isaac New-ton'ın gezegenlerin Güneş çevresindeki hare­ketini açıklayan kuramını büyük bir coşkuyla karşıladı ve çalışmalarını yayımlaması için Nevvton'ı yüreklendirdi. Böylece Newton'ın evrensel çekim yasasını da içeren Principia adlı yapıtı Halley'in sorumluluğu altında bas­kıya hazırlanarak 1687'de yayımlandı.
1690'larda istatistik alanında önemli çalış­malar yapan Halley, ayrıca Atlas Okyanu­su'nun güneyindeki pusula sapmalarını ince­lemek ve enlem-boylam ölçümleri yapmak için düzenlenen bilimsel gezilere katıldı. 1701'de Atlas Okyanusu ile Büyük Okya-nus'un ilk magnetik alan haritalarını hazırladı ve sualtı araştırmalarında kullanmak üzere bir dalgıç çanı geliştirdi.
Halley, 1705'te yayımlanan A Synopsis o) the Astronomy of Comets ("Kuyrukluyıldız Astronomisinin Bir Özeti") adlı yapıtında, Newton'ın kuramından ve kendisinden önce­ki astronomların gözlemlerinden yararlana­rak 24 kuyrukluyıldızın Güneş çevresindeki yörüngelerini saptadı. Yörüngelerin çoğu pa­rabol biçiminde açık eğrilerdi, ama içlerinde elips biçiminde olanlar da vardı. 1531, 1607 ve 1682'de gözlenmiş olan kuyrukluyıldızların yörüngeleri arasındaki benzerliği fark eden Halley, bunların aynı kuyrukluyıldız olabile­ceğini düşündü. Böylece, bu kuyrukluyıldızın yörüngedeki dolanımını 76 yılda tamamladığı­nı hesaplayarak 1758'de yeniden görüleceğini öne sürdü. Halley'in ölümünden yıllar sonra bu "kehanetin" gerçekleşmesiyle, beklenme­dik zamanlarda ortaya çıktığı düşünülen kuy­rukluyıldızlara ilişkin boş inançlar yıkılmış oldu. O günden beri bu kuyrukluyıldız Halley kuyrukluyıldızı, hatta çağdaş astronomide kı­saca Halley olarak anılır.
Halley'in astronomi alanındaki öbür önem­li çalışmaları arasında, Venüs'ün Güneş diski önünden geçişini gözlemleyerek Dünya ile
Güneş arasındaki uzaklığı hesaplamaya yöne­lik bir yöntem geliştirmesi ve durağan olduğu sanılan yıldızların uzayda hareket halinde olduklarını ortaya koymasıdır. Ayrıca duyarlı gözlemleriyle denizde boylamların doğru ola­rak saptanmasına yardımcı olan Halley 1720'de Flamsteed'in yerine krallık astronumu unvanıyla Greenvvich Gözlemevi'ne atan­dı ve bu görevi ölünceye kadar sürdürdü.


Msxlabs & TemelBritannica
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....