Arama


asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
24 Ekim 2008       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Ad:  Halter-7.jpg
Gösterim: 2664
Boyut:  11.6 KB

HALTER

, sporcuların iki ucunda ağırlıklar bulunan bir metal çubuğu kaldırarak yarıştığı bir spor dalıdır. Bu spora, metal çubuğun adından ötürü "halter" adı verilir. Olimpiyat sporları içinde yer alan halter yarışmalarına yalnızca erkekler katılır. Halter aynı zamanda iyi bir vücut geliştirici çalışmadır. Koparma, silkme ve pres adlarıyla bilinen üç tür ağırlık kaldırma vardır. Pres türü 1972'de Olimpiyat yarışmalarından çıkarılmıştır.

Koparmada, sporcu halteri tek hareketle yerden başının üzerine kaldırır. Silkmede ise iki aşama vardır; halter ilkin göğse kadar, sonra da baş üzerine kaldırılır. Bu iki stilde ek bir güç sağlamak için bacaklar kullanılabilir.
Preste ise halter göğse kadar yükseltilip, sonra da baş üzerine kaldırılırken bacakların hiçbir yardımı olmaz.
Halterciler vücut ağırlıklarına göre belirle­nen gruplarda yarışırlar; üç stilde en yüksek toplam ağırlığı kaldıran sporcu birinci olur. Hazırlık çalışmaları sırasında küçük el halter­leri kullanılır. Ağırlık kaldırma kasların ge­liştirilmesine yardım eder. Bu spor deneyimli bir çalıştırıcının gözetimi altında yapılmalıdır.

IV. Murad'ın sabahlan gürz kaldırma çalışmalan yapması örneğinin gösterdiği gibi Osman­lılar döneminde de bilinen ağırlık kaldırma sporu Türkiye'ye bugünkü biçimiyle 1890'larda girdi. Önceleri aletli jimnastiğin bir kolu sayılan bu spor kısa sürede benimsendi. Tür­kiye'nin katıldığı ilk uluslararası yarışma 1924'te Paris'te yapılan Olimpiyatlar'dı. 1959'da Akdeniz Oyunlan'nda kazanılan altın madalya ilk önemli derecedir. Daha sonra Akdeniz Oyunları ve Balkan Halter şampiyo­nalarında da önemli dereceler elde edildi.
Msxlabs & TemelBritannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 23 Temmuz 2018 20:35
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....