Arama

Homeros - Tek Mesaj #4

asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
31 Ekim 2008       Mesaj #4
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
HOMEROS,
Ad:  homer2.jpg
Gösterim: 1047
Boyut:  26.1 KB

Eski Yunan edebiyatının ünlü destan şiirleri İlyada ve Odysseia'nm yazarı olarak bilinir. Homeros'un nerede, ne zaman ve nasıl yaşa­dığını kesin olarak bilen yoktur. Hatta yaşadı­ğı bile kuşkuludur. Ne var ki, özellikle Yu­nanlılar, Homeros'a ilişkin anlatılanların ço­ğunun doğru olduğuna inanırlar. Homeros çok az kişinin okuma yazma bildiği bir tarihte kent kent dolaşan halk ozanlarının en büyüğü sayılır. İleri yaşta kör olduğu, yoksul düştüğü, gene de eşsiz güzellikteki şiirlerini okumak için Yunanistan'ı bir uçtan öbürüne kat ettiği anlatılanlar arasındadır.Homeros'un, Truva Savaşı'nı anlatan ünlü destan şiirleri İlyada ve Odysseia Atina'da dört yılda bir düzenlenen Panathenaia adlı büyük bir festivalde okunurdu. Homeros'un destanları, dinleyenleri coşturan serüvenlerle doludur. Bunun yanı sıra ahlaksal ve eğitici yanlan da vardır.

Yunanlı yazarlar, Homeros'un yaşadığı dö­nem için farklı tarihler öne sürerlerse de, ünlü şairin büyük bir olasılıkla İÖ 8. yüzyılda yaşadığı sanılmaktadır. Doğum yeri de tartış­malıdır. Atina, Kolophon (bugün İzmir'in güneyinde Değirmendere) İthake, Argos, Rodos, İzmir ve Sakız Adası gibi yerler varsayımlar arasındadır. Öte yandan, Eski Yunan dili ve tarihi konusunda inceleme yapan günümüz araştırmacıları, Homeros'un büyük bir olasılıkla Anadolu'nun batı kıyıla­rında, eskiden İyonya adı verilen bölgede yaşamış olabileceğini ileri sürmüşlerdir.
İlyada ve Odysseia destanlarının yazarına ilişkin varsayımlar arasında Odysseia'nm ya­zarının bir kadın olabileceği de vardır. Bazı uzmanlar da bu destanların bir değil birkaç kişi tarafından yazılmış olabileceğini ileri sür­mektedir. Onlara göre, çok uzun yıllardır dillerde dolaşan bu şiirleri günün birinde birisi Homeros adı altında derlemiş olabilir.
Gerçek ne olursa olsun, zamanımızdan yüzlerce yıl önce yazılmış olan İlyada ve Odysseia etkilerini bugün de sürdüren edebi­yat başyapıtlarıdır.

MsxLabs & TemelBritannica
Son düzenleyen Safi; 9 Nisan 2016 15:07
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....