Arama


asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
7 Kasım 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Ülkemizde Nemrut Dağı adıyla anılan iki ayrı dağ bulunmaktadır. Bunlardan Adıyaman iline bağlı Kâhta ilçesi­nin kuzeydoğu kesiminde yer alan Nemrut Dağı, Güneydoğu Toroslar'ın bir parçasıdır. Yüksekliği 2.150 metre olan Nemrut'un do­ruk kesiminde, tümülüs denen ve bir mezar üzerine toprak yığılarak oluşturulan tümsek ile dev boyutlarda dinsel anıt kalıntıları var­dır. Öbür Nemrut Dağı ise Bitlis ilinin sınırla­rı içindedir. Van Gölü'nün batısında yer alan ve bu göl ile Muş Ovası'nı birbirinden ayıran 2.828 metre yüksekliğindeki bu dağ sönmüş bir yanardağdır. Kraterinden hâlâ dumanlar tüten bu eski yanardağın son kez 15. yüzyıl ortalarında püskürdüğü bilinmektedir. Yük­sek kesimlerindeki çukurlukta yer alan yarım ay biçimli ve suları tatlı olan Nemrut Gölü, Türkiye'nin en büyük krater gölüdür. Bu özel­likleriyle, Bitlis ili sınırlan içinde yer alan Nemrut Dağı coğrafya açısından, öbür Nem­rut Dağı ise tarihsel ve arkeolojik zenginlikle­riyle önem taşımaktadır.

nemruthw7
Bitlis'teki Nemrut Dağı eski bir yanardağdır ve kraterinden bugün de dumanlar çıkmaktadır.


Adıyaman ilindeki Nemrut Dağı'nın doru­ğunda, İÖ 1. yüzyılda yaşayan Kommagene Kralı I. Antiokhos'un mezarının bulunduğu sanılan tümülüs yer alır. Tümülüsün doğu­sundaki alanın kuzeyi ve güneyi, dış duvarla­rın alt sırasında kullanılan ve ortostat denen üstü kabartmalı ve yazılı taş levhalarla çevrili­dir. Doğusunda piramit biçiminde bir ateş sunağı bulunan bu alanın batısında, yüksekliği 8-10 metreyi bulan beş tann heykeli vardır. Helenistik dönemin en önemli devletlerinden biri olan Kommagene Krallığı, Büyük İsken­der'in görüşleri doğrultusunda Eski Yunan ve doğu kültürlerini kaynaştırmayı amaçladığın­dan bu heykellerin her biri birkaç tanrıyı birden temsil eder. Tanrıları oturur durum­da betimleyen bu dev heykellerin tümünün, Persler'e özgü birer başlık taşıyan başları yere düşmüş durumdadır. Ortostatlardan bir bölü­münde Antiokhos'un Pers kökenli babasının, öteki bölümünde ise Makedonya kökenli annesinin atalarını gösteren kabartmalar gö­rülür. Ortostatların arka yüzünde ise bu kabartmalarda betimlenen kişilerin adları ya­zılıdır. Tümülüsün batısındaki alanda görülen hey­keller ile yapılar da doğudakilere benzer. Günümüze daha iyi bir durumda ulaşmış olan buradaki heykellerin de başları yere düşmüş durumdadır. Kral Antiokhos'un Makedonyalı atalarının kabartmaları heykellerin karşısın­da, Pers atalarının kabartmalarıyla süslü ortostatlar ise bu alanın güney kesimindedir. Bu kabartmalar arasında en iyi durumda^olanlar Antiokhos'u çeşitli tanrılarla el sıkışırken gösteren kabartmalardır. Nemrut Dağı'na tır­manmayı sağlayan yol, tümülüsün kuzeyinde­ki alanda doruk kesimine ulaşır. Dinsel anıt­ların yer aldığı doğu ve batıdaki alanların birleştiği bir tören alanı niteliğindeki bu bölüm, eski bir duvardan kalma büyük taşlar­la kaplıdır
Kayalık bir alan üstünde, yumruk büyüklü­ğündeki taşların yığılmasıyla oluşturulan tümülüsün yüksekliği yaklaşık 50 metredir. I. Antiokhos kayalık alanda oyularak yapı­lan bir mezar odasına gömüldükten sonra üstünün bu taşlarla örtüldüğü sanılmaktadır.

nemrut1pw3
Adıyaman'daki Nemrut Dağı'nın tepesinde, altında
I. Antiokhos'un mezarı olduğu sanılan tümülüs ve çevresinde Kommagene uygarlığına ait kalıntılar vardır

Zengin kültürel değerlere sahip olan Nem­rut Dağı'nın koruma altına alınması düşünül­müş ve 7 Aralık 1988'de 13.850 hektarlık alanda bir ulusal park kurulmuştur. Çok sayıda turist tarafından ziyaret edilen Nemrut Dağı Milli Parkı'na Kâhta'dan 43 kilometrelik bir yolla ulaşılır. Yakınında bir konaklama tesisi olan ulusal park, özellikle yabancı tu­ristler için düzenlenen turların uğrak yerlerindendir.

MsxLabs & TemelBritannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....