Arama

Türk Dil Kurumu Nedir? - Tek Mesaj #3

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
9 Kasım 2008       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Türk Dil Kurumu (TDK)

Ad:  tdk.jpg
Gösterim: 4890
Boyut:  49.6 KB

Türkçenin bilim, teknik ve sanat kavramlarını karşılayacak biçimde geliştirilmesini ve özleştirilmesini amaçlayan, tüzel kişiliği olan kamu kuruluşu.

Ankara’da 12 Temmuz 1932’de Mustafa Kemal’in (Atatürk) öncülüğünde Türk Dili Tetkik Cemiyeti kuruldu. Samih Rifat (başkan), Ruşen Eşref (Unaydın) (genel yazman), Celâl Sahir (Erozan) (muhasip üye) ve Yakup Kadri (Karaosmanoğlu) (üye) de kuruluş çalışmalarına katıldılar. 26 Eylül 1932’de toplanan I. Türk Dil Kurultayı’nda 26 Eylül’ün Dil Bayramı olarak kutlanması kabul edildi. Türk Dili Tetkik Cemiyeti’nin adı 1934’te toplanan II. Türk Dil Kurultayı’nda Türk Dili Araştırma Kurumu, 1936’daki III. Türk Dil Kurultayı’nda da Türk Dil Kurumu olarak değiştirildi. Kurum 1983’te Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu’na bağlandı.

TDK’nın çahşma birimleri Derleme ve Tarama, Dilbilim ve Dilbilgisi, Sözlük, Terim, Yayın ve Tanıtma kollandır. Derleme ve Tarama Kolu Anadolu ağızlanndan derlemeler yapar ve eski metinlerden Türkçe sözleri tarayarak sözlükler hazırlar. Sözlük Kolu Türkçe sözlük, yazım kılavuzu, okul sözlüğü ile öbür dillerden Türkçeye çeşitli sözlükler düzenler. Dilbilim ve Dilbilgisi Kolu Türkçenin ana dilbilgisini hazırlamakla görevlidir. Terim Kolu çeşitli alanlarda kullanılan terimlerin Türkçe karşıhklannı saptar ve çalışmalannm sonuçlannı kılavuzlar ve sözlükler biçiminde yayımlar. Yayın ve Tanıtma Kolu da kurumun yayın çahşmalannı yürütmekte ve Ekim 1951’den bu yana aylık Türk Dili dergisini çıkarmaktadır. 1953’ten başlayarak Türk Dili Araştırmaları Yıllığı-Belletendi çıkaran TDK, aynca dil konusunda çok sayıda kitap yayımlamıştır. Kurumun Türk dili ve edebiyatı, dilbilim ve Atatürk’le ilgili 30 bine yakın kitap içeren bir uzmanlık kitaplığı vardır.

TDK her yıl Dil Bayramı’nda basılı bilim ve sanat yapıdan arasından seçtiği ürünlere çeşitli ödüller verir. Bu ödüllerle ilgili yönetmelikler 1955-82 arasında çeşitli değişikliklere uğramıştır. Ödüllerin verilişinde Türkçenin sanat ve bilim dili haline getirilmesine katkı, TDK ilkelerine bağlılık, edebiyat yapıtlannda da sanat değeri gibi ölçütler dikkate ahmr.

Son düzenleyen NeutralizeR; 12 Temmuz 2016 16:02