Arama


Gabriella - avatarı
Gabriella
Ziyaretçi
12 Kasım 2008       Mesaj #2
Gabriella - avatarı
Ziyaretçi
Müslümanlık/İslamiyet bölümünü inceleyin..Kur'an-ı Kerim ve Hz. Muhammed alt forumlarında da arandığınızı bulabilmeniz mümkündür..
Ayrıca alttaki yazıyı da incelerseniz yararlı olabilir..

Allah Niçin Vahiy Göndermiştir?


Vahiy, Allah’ın buyruk ve mesajını belli yollarla peygamberlere iletmesidir. Allah’ın peygamberlere vahiyde bulunması ve ilahî kitaplar vermesi, onun insanlara olan sevgi ve rahmetinin sonucudur. Allah’ın vahiy göndermesi, bütünüyle insanların yararınadır. Allah, kullarını sever ve onların doğru yolu bulmalarını, barış ve huzur içinde yaşamalarını ister. Bu nedenle de onlara peygamber aracılığıyla onlara vahiy gönderir.
Allah’ın vahiy göndermesi, insan hayatında çok olumlu etkilere neden olur. öncelikle Allah, vahiy göndererek insanların kendilerini ve yaratıcılarını doğru biçimde tanımalarını sağlar. Onları evrenin yaratılışı konusunda bilgilendirir. İnsanların yaratılış nedenini ve hayatın anlamını bulmalarına yardım eder.
Vahiy yoluyla gelen ilahî kitaplar, insana manevi gereksinimleri olduğunu öğretir. Maddi gereksinimlerini nasıl karşılayacağını gösterir. Farklı yeteneklerini geliştirmesi için insana önderlik eder.

Allah’ın vahiy göndermesinin bir nedeni de insanın ahlaken olgunlaşmasına yardım etmektir. İnsan aklıyla ahlakî kuralları kavrayabilir. Ancak, bazen toplum onu yanlış yönlendirebilir. Bazen de birey, bildiği ahlak kurallarına uymak istemeyebilir. Allah, insana ahlakî davranışlarının sonuçlarını kavratmak, onu iyiliğe yönlendirmek için vahiy göndermiştir. İnsanın ahlak kurallarına uymasının sonuçlarını bilmesi, onun aklıyla kavradığı ahlak ilkelerini benimsemesinde etkili olur. Bu nedenle, Allah vahiy yoluyla, ahlak kurallarını açıklamış, bunlara uyan kimselerden hoşnut olacağını ve onları ahirette ödüllendireceğini bildirmiştir.
Allah ile nasıl iletişim kuracağı konusunda insanı bilgilendirmek de Allah’ın vahiy göndermesinin diğer bir nedenidir. İnsan, aklıyla Allah’ın varlığını ve ona saygı göstermesi gerektiğini bulabilir. Ancak Allah’a saygısını hangi ibadetlerle ifade edebileceğini bilemez. Bu nedenle Allah, gönderdiği ilahî kitaplarla insanlara nasıl ibadet etmeleri gerektiğini bildirmiştir
Ayrıca insanların tek başına aklıyla bilemeyeceği konular da vardır. melekler, ahiret hayatı, cennet ve cehennem gibi konular bunlardandır. Ayrıca, Allah’ın bazı emir ve yasakları da tek başına akılla bilinemez. Allah, insanları inanç ve davranış alanında yükümlülüklerini bildirmek üzere vahiy göndermiştir.
Allah’ın peygamberlere gönderdiği vahiyler, daima aynı amaca yönelik olmuştur. bu amacı, insanların tevhit inancını kavramasını sağlamak; onları iyiye ve doğruya yöneltmek olarak özetleyebiliriz. Peygamberler ve ilahî kitaplar bu amacı, insanlara sorumluluklarını kavratarak gerçekleştirirler. Onları kötü davranışlardan kaçınmaya, sorumluluklarını yerine getirmeye ve davranışlarını güzelleştirmeye yönlendirirler. Bireyin ahlak ve kişilik bakımından kendini geliştirmesine önderlik ederler. Bizler, peygamberler aracılığıyla gelen ilahî vahye uygun hareket edersek, kendimizi geliştirir, birey ve toplum olarak huzurlu ve mutlu oluruz
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.