Arama

Turgut Özal - Tek Mesaj #4

asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
17 Kasım 2008       Mesaj #4
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın

Turgut Özal

Ad:  Turgut Özal3.JPG
Gösterim: 779
Boyut:  19.3 KB

(d. 13 Ekim 1927, Malatya - ö. 17 Nisan 1993, Ankara)

Türkiye Cumhuriyeti'nin sekizinci cumhurbaşkanı olan Turgut Özal Malatya'da doğmuştur. Babası memur, annesi öğretmendi. İlk ve ortaöğrenimini Anadolu'nun çeşitli kentlerin­de yaptı. 1950'de İstanbul Teknik Üniversite­si Elektrik Fakültesi'ni bitirerek mühendis oldu. Bir süre ABD'de mühendislik ekonomi­si alanında uzmanlık eğitimi gördü. Dönüşün­de Elektrik İşleri Etüd İdaresi'nde ve Devlet Planlama Teşkilatı'nda görev aldı. 1967'de getirildiği Devlet Planlama Teşkilatı müste­şarlığından 1971'de ayrılınca ABD'de Dünya Bankası'nda özel danışmanlık ve Türkiye'de çeşitli özel kuruluşlarda yöneticilik yaptı. 1977 genel seçimlerinde Milli Selamet Parti-si'nden aday olduysa da seçilemedi. 1979'da dönemin başbakanı Süleyman Demirel tara­fından Başbakanlık Müsteşarlığı'na ve Devlet Planlama Teşkilatı müsteşar vekilliğine atandı.

Turgut Özal 12 Eylül 1980'de ordunun yönetime el koymasından sonra başbakanlığa getirilen Bülend Ulusu'nun kurduğu hükü­mette ekonomik işlerden sorumlu başbakan yardımcısı olarak görev aldı. Özal 1982'de bu görevden ayrıldıktan sonra ülkeyi yöneten Milli Güvenlik Konseyi 1983'te siyasal parti kurulmasına izin verince Anavatan Partisi'ni kurdu ve partinin genel başkanlığına getirildi. Anavatan Partisi seçime katılmasına izin veri­len üç siyasal partiden (öbürleri Milliyetçi Demokrasi Partisi ve Halkçı Parti) biri olarak girdiği 6 Kasım 1983'teki seçimleri kazanınca İstanbul milletvekili olan Turgut Özal da başbakanlığa getirildi.

Türkiye'nin 22. başbakanı olarak 45. hükü­meti kuran Turgut Özal'ın bu görevi Anava­tan Partisi'nin 29 Kasım 1987'de yapılan erken genel seçimleri kazanmasından sonra da sürdü. Turgut Özal yedinci cumhurbaşkanı Kenan Evren'in görev süresinin dolması üze­rine cumhurbaşkanlığına adaylığını koydu. 31 Ekim 1989'da Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yapılan ve muhalefet partilerinin katıl­madığı oylamada yeterli oyu toplayarak cum­hurbaşkanı seçilen Turgut Özal, 9 Kasım 1989'da yedi yıllık bir süre için göreve başladı.

MsxLabs & TemelBritannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Baturalp; 1 Ocak 2017 17:11 Sebep: başlık ve sayfa düzeni
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....