Arama


Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
28 Kasım 2008       Mesaj #5
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Cumhuriyet Dönemi Tiyatrosu


Cumhuriyetin ilânından günümüze kadar geçen döneme Cumhuriyet dönemi tiyatrosu diyoruz. Bu dönemdevirg Türk tiyatrosuvirg oyuncusunuvirg yazarını yetiştirir. Ankara'da da Devlet Konservatuvarının kurulmasıyla tiyatrovirg Anadolu'ya da açılır. Ancak günümüzde de bu açılımın yeterli olduğu söylenemez. Muhsin Ertuğrulvirg Cumhuriyet döneminde de olumlu çabalarıyla tiyatronun her aşamasının öncüsü olmuştur.

Millî Edebiyat dönemi tiyatro yazarlarından bir kısmıvirg Cumhuriyetin ilk yıllarında da eser vermeyi sürdürürler.

Cumhuriyet dönemi ve günümüz tiyatro eserlerinin oluşumuna baktığımızdavirg her oyunu bir etiketle belirleyip bunların yalnızca "o" olduğunu söylemek zordur. Trajik bir gelişim içinde gülünç olanı da görebiliyoruz. Modern trajedinin kahramanları artık krallarvirg prensler değil; günlük yaşam içinde pek göze batmayan sıradan insanlardır. Komedinin kahramanları arasındavirg krallarla soytarılar yan yana olabiliyor. Ayrıca dram türünün kapsamı da oldukça genişlemiştir.

Bugün oyun yazarıvirg -türlerin tarihsel özünü korumakla birlikte- alışılagelmiş türlerinvirg yalnızca birinin içinde yer almayan oyunlar yazabiliyor.

Cumhuriyet döneminde Faruk Nafiz Çamlıbel; Canavarvirg Akınvirg Özyurtvirg Kahraman gibi oyunlarıyla ilgi görür. Reşat Nuri Güntekinvirg Cumhuriyet sonrasında Hüllecivirg Tanrı Dağı Ziyafetivirg Balıkesir Muhasebecisi adlı oyunlarını yazar.

Cumhuriyet döneminin diğer tiyatro yazarları ise; Ahmet Kutsi Tecervirg Cevat Fehmi Başkutvirg Necip Fazıl Kısakürekvirg Nazım Kurşunluvirg Orhan Kemalvirg Oktay Rıfatvirg Haldun Tanervirg Aziz Nesinvirg Melih Cevdet Andayvirg Tarık Buğravirg Necati Cumalıvirg Orhan Asenavirg Yaşar Kemalvirg Cahit Atayvirg Refik Erduranvirg Turgut Özakmanvirg Güngör Dilmenvirg Turan Oflazoğluvirg Vasıf Öngören ve Başar Sabuncu gibi isimlerdir.

Özetleyecek olursak; Cumhuriyet dönemi tiyatromuzda her açıdan gelişmeler olmuştur. Bugün üniversitelerimizde de tiyatro kürsüleri (bölümleri) kurulmuştur. Başarılı çalışmalar yapılmaktadır.
Quo vadis?