Arama


Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Ziyaretçi
1 Aralık 2008       Mesaj #9
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
arkadaşlar bende derledim düzenledim buraya koydum ki fen ve teknoloji ödevi olan arkadaşlar yapsınlar Msn Wink not: 11 yaşındayım. Tekrarlıyorum 11 yaşındayım Msn Grin
Kendimce etiket koydum Msn Happy : uzay gemisi uzay makinesi ufo msxlabs uzay araçları uzay aracı uzay uzay araçları uzayda nasıl hareket eder ? ! ' ^ + % & / ( ) = ? _ fen ve teknoloji ödev arkadaşlar yardım uzay gemisi uzay makinesi ufo msxlabs uzay araçları uzay aracı uzay uzay araçları uzayda nasıl hareket eder ? ! ' ^ + % & / ( ) = ? _ fen ve teknoloji ödev arkadaşlar yardım

BU KONUYU ARAYAN MUTLAKA BULACAK BU SİTEYİ SÜPER REKLAM YAPTIM Msn Grin AMA LÜTFEN hackerbyaxuserdar KULLANICISINA REP VERİN KENDİSİ ABİM OLUR DA Msn Grin





Uzay Araçları Uzayda Nasıl Hareket Eder?

Uzayda hava yoktur. Bu yüzden uzay araçları normal taşıtlar gibi sürtünmeyi kullanarak hareket etme imkanına sahip değildirler. Bunun yerine momentumun korunumunu kullanırlar.
Peki momentum nedir? Momentum bir cismin hızı ile kütlesinin çarpımıdır. Bu sayının önemi ise ne olursa olsun dışarıdan bir kuvvet etki etmedikçe sabit kalmak zorunda olmasıdır. Momentumu korumak için bir sistemin kütlesi değiştiğinde hızı da değişmek zorunda kalır.

Örnek olarak buz pateni gösterilebilir. Çiftlerde erkek, eşini ittiğinde, kız kendi uzaklaşırken kendi de geriye doğru hareket eder. İşte bilim adamları düşünmüşler ve uzay araçlarını bu şekilde tasarlamışlar.

Yakıt tankında yakılan sıvı yakıt yüksek hızla ve devamlı olarak dışarı püskürtülür. Bu da uzay aracına ileriye doğru bir hız kazandırır.

Ayrıca uzay araçları belli bir hıza ulaştıktan sonra o hızla hızlarına devam etmek için devamlı yakıt kullanmalarına da gerek yoktur. Çünkü uzayda hava dolayısı ile sürtünme olmadığından hızınızı bir gezegenin çekim alanına girene kadar problemsizce korunabilir. Bu yüzden uzay uçuşlarında azami yakıt tasarrufu için gezegenlerin çekim kuvvetleri kullanılır.

Momentum

Momentum, cismin kütlesi ile hızının çarpımına verilen addır. Momentum p ile gösterilir ve formülü P=M.V şeklindedir. Bu formülde m, cismin kütlesidir. v cismin hızıdır. Momentum vektörel bir büyüklüktür. Momentum, cismin hareket miktarının bir ölçüsüdür.

Eğer bir cisim üzerine etkiyen kuvvet yoksa cismin ilk momentumu ile son momentumu birbirine eşit olur dolayısıyla momentum korunmuş olur.

NOT: Uzayda da hiç kuvvet yoktur.