Arama


Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
4 Aralık 2008       Mesaj #2
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Tarımda kullanılan Hormonlar ve kimyasal tarım ilaçlarının sağlığımıza etkileri



Tarla bitkileri, tahıllar, yetiştirme, ıslah ve fitopatoloji (bitki hastalıklarını inceleyen bilim dalı) bilim dallarında uzman Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Engin Kınacı tarımda kullanılan hormonlar ve kimyasal tarım ilaçlarının sağlığımıza etkilerini daha doğrusu doğru bildiğimiz yanlışlarımızı düzelterek sağlığımızı nasıl koruyabileceğimizi anlattı.
untitled 2Hormonlar (BGD), bitkilerin gelişmesini düzenleyen maddeler olup bitkilerin bünyesinde doğal olarak üretildiği gibi sentetik olarak da elde edilebilmektedir. Hormonlar uygun bir şekilde kullanıldıklarında verimi ve kaliteyi yükseltebilmekte, bitkilerin hastalık ve zararlılara karşı dayanıklılığını artırabilmekte ve depolanma özelliklerini güçlendirmektedir. Hormonlar, üzümde çekirdeksizliği teşvik etmek, meyve ve salkım büyüklüğünü artırmak, domates ve patlıcanda çekirdeksiz meyve tutumunu sağlamak, kirazda büyük ve sert meyve elde etmek, elma ve armutta daha iri meyve elde etmek, muz, limon gibi meyvelerde sarartma ve diğer birçok meyvenin erken olgunlaştırılması, çelikle köklendirme, buğdayda dar ve geniş yapraklı otları öldürmek amacıyla kullanılmaktadır. Hormonların kullanımında yanlış zamanda uygulama, aşırı doz kullanımı, bazı olumsuzluklara yol açabilmektedir. Bu nedenle kullanılan ürünlerde kalıntı miktarlarının düzenli izlenmesi, kabul edilen sınırları aşıp-aşmadığının belirlenmesi önemlidir.
PESTİSİTLER (KİMYASAL TARIM İLAÇLARI)
Pestisitler; bitki ve hayvanlara zarar veren canlı organizmalara (böcek, mantar, akar, bakteri) karşı kullanılan bütün kimyasal tarım ilaçlarına verilen isimdir.
Tarım ilacı kullanmak üretimi artırabilmekte, ancak yanlış kullanım insan ve çevre sağlığında problemler oluşturabilmektedir. Kimyasal tarım ilaçları önerilen dozların üzerinde kullanıldıklarında, gereğinden fazla sayıda uygulama yapıldığında, gerekmediği halde birden fazla kimyasal tarım ilacı birbiriyle karıştırılarak kullanıldığında veya son ilaçlama ile hasat dönemi arasında bırakılması gereken süreye uyulmadığı durumlarda, gıda maddelerinde fazla miktarda kalıntı bırakabilmekte ve bu gıdalarla beslenen insanlarda akut veya kronik zehirlenmeler meydana gelebilmekte, bazı ürünlerin aroma ve kalitesinde değişimler oluşabilmektedir. Kimyasal tarım ilaçları özellikle gıdalar vasıtasıyla insan vücudunda birikebilmekte ve çevre kirliliğine neden olabilmektedir. Tüketime hazır hale gelen bitkisel ve hayvansal gıdalardaki kimyasal tarım ilaçları kalıntısı düzeyine; ürünün çeşidi, kimyasal tarım ilaçlarının özellikleri, iklim koşulları, ilaçlama ile hasat arasında geçen süre gibi pek çok faktör etki etmektedir. Bu faktörler arasında, kalıntı kimyasal tarım ilaçlarının miktarını en alt düzeye indirme konusundaen etkili olanı, ilaçlama ile hasat arasında geçen süredir.
Bitkisel ürünler için çeşitli ülkeler, hasat aralığı için kural koyarak kalıntı kimyasal tarım ilacı düzeyini en alt seviyede tutabilecek önlemler almışlardır. Kontrollü bir şekilde uygulandığında bile gıdalarımızda az da olsa kimyasal tarım ilacı kalıntısı bulunabilmektedir. Bu nedenle gıda maddelerinin üretimi aşamasında kimyasal tarım ilacı kalıntılarının azaltılması yolları şunlardır: Yıkama, kabuk soyma, ısıl işlemler (haşlama, pişirme, pastörizasyon, sterilizasyon), muhafaza (depolama), ışınlama, mikroorganizmalar yoluyla parçalama, bazı katkı maddelerinin eklenmesi. Hormonların oluşturdukları sağlık ve çevresel riskler tarım ilaçlarından çok daha azdır. Tarım ilaçlarının yanlış kullanımının doğuracağı olumsuzluklar, hormonlardan daha fazladır.
Quo vadis?