Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Aralık 2008       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
MS Tedavisi


MS’in tümüyle iyileşmesi mümkün olmasa da, son birkaç yıl içinde MS tedavisinde önemli aşamalar kaydedilmiştir. Temel olarak MS’in iki tür tedavisi vardır ve hastalığın evresine bağlı olarak bunlar aynı anda kullanılabilmektedir.

1. Hastalığı tetikleyen mekanizmalar üzerinde çalışılması

Tıbbi araştırmalarla sinirleri hasar görmekten korumaya yardımcı olan bazı ilaçlar geliştirilmiştir. Lezyonların gelişimini önleyebilen ya da en azından bunu yavaşlatan beta-interferonlar bu ilaçlardan bazılarıdır.

2. Belirtilerin tek tek tedavisi

Akut krizlerin süresini ve şiddetini azaltmada genel olarak kullanılan yöntem kortikosteroid kullanımıdır. Kortikosteroidler alevlenmeyi frenlemektedir. Diğer bir olasılık ta belirtilerin tek tek tedavi edilmesidir. Ortaya çıkabilecek belirtilerin listesi karamsarlığa götürebilecek türdendir (bunlara koordinasyon bozuklukları, ciltte yanma ya da iğnelenme hissi, konuşma ve görme bozuklukları, mesane problemleri, bacaklarda sertleşme ve kramplar, patolojik yorgunluk ve depresyon da dahildir). Fakat MS hastası her insan bu belirtileri göstermez ve bunların çoğu ilaç tedavisi, fizyoterapi, danışmanlık, iyi bir diyet ve yaşam tarzında göreceli olarak basit değişikliklerle düzeltilebilir. Doktorunuz, hemşireniz ya da diğer sağlık uzmanları özel durumunuza en uygun tedaviyi seçmenizde size yardımcı olacaklardır.

Çoğu durumda alevlenmenin oluşumunu ve şiddetini azaltabilen ilaçlar mevcuttur. Ayrıca, MS hastası kişilerin yaşadığı çeşitli belirtilerde kullanılabilecek çok çeşitli destek tedavileriyle birlikte, yaşanan krizin şiddetini azaltmada kullanılan tedaviler de bulunmaktadır.