Arama


Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
17 Aralık 2008       Mesaj #3
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Okumanızın faydası olacağını düşünüyorum..


Çocuğum ders çalış(m)ıyor

Bugüne kadar anne- baba ve çocuklar arasında çok sorunlar yaşandı. En büyük sorunlardan bir tanesi de derslerdi. Ne olduysa hep o derslerden oldu, ödevlerden oldu, 'ÇALIŞ' demekten oldu. Çocuk çalıştı, daha çok çalış dedi annesi ya da babası, daha çok çalıştı ve yılsonu geldi. Karneler alındı, umutla karneleri bekleyen anne ve babalar gördüklerinin karşısında kısa bir şok geçirdiler. Çünkü onlar çocuğum çok çalıştı diyorlardı kendilerince, teşekkür ya da takdir bekliyorlardı çocuklarından.
Ama karnede 10 zayıf vardı tam 10 zayıf. Ama benim çocuğum çok çalışmıştı dedi bir anne geçenlerde. Nasıl yani dedim? Kitabı alıyordu eline ve odasından 2 saat çıkmıyordu dedi. Sizce 2 saat okuduğu dersinin kaç kelimesini anlamıştır? Diye sordum bu sefer. Hepsini anlamıştır herhalde dedi anne.
Sonra, benim oğlum çok içine kapanık ve bizi hiç dinlemiyor dedi. Ona her konuda yardımcı oluyoruz ama neden hiç etki etmiyor? Diye sorduğunda, çocuğunuzun derdini, asıl sorunun ne olduğunu, sizden neler beklediğini biliyor musunuz peki ? Diye sordum. Hayır dedi.
Evet, şimdi sizlere soruyorum sevgili anne-babalar, bilmediğiniz bir sıkıntınıza nasıl çözüm bulabilirsiniz? Bugüne kadar çocuklarımızı kendimize benzetmeye çalıştık, ama onlar bize benzemek istemediler. Biz anne ve babalarımızdan gördüklerimizi onlara uygulamak istedik. Ya da anne babalarımızdan göremediklerimizi çocuklarımıza vermek istedik. Ama çocuklarımızı bugüne kadar hiç dinlemedik. Oysa onların bizden istedikleri şeyler çok farklı.
Bunu anlamak çok kolay inanın çok kolay. Nasıl mı? Bugüne kadar öğretmeye çalıştığınız yavrunuzdan öğrenebilirsiniz cevabını. Onlara sorun, onlara öğretmene kalkmayın, 'gerçek yaşam çocuklardan öğrenilir' bunu asla unutmayın olur mu?
Yavrunuz sizin, o çocuklar sizin ama sizin olan kıyafetler de sizin. Onları çocuklarınıza asla giydirmeye çalışmayın bol ya da dar gelir çünkü. Hiçbir insan öğretilmekten ve sınırlanmaktan hoşlanmaz. Onlara bir şeyler öğretmeyin, onlara 'Farkındalık' kazandırın. Onlara kitap oku demeyin, siz elinize kitap alın ve okuyun, göreceksiniz ki çocuğunuzda bir müddet sonra sizden görüp kitap okumaya başlayacak.
'Mutlu olamam değişirsem salt sizin bencilliğinizi doyurmak için. Hoşnut da olamam eleştirdiğinizde beni, sizin gibi düşünmediğim ya da görmediğim için. Uyumsuz diyorsunuz bana. Oysa inançlarınıza her karşı çıkışımda, siz de benimkilere karşı çıkıyorsunuz. Aklınızı biçimlendirmeye çalışmıyorum. Biliyorum, kendinizi bulma savaşı veriyorsunuz. Bana akıl vermenizi de kabul edemem çünkü kendimi bulma çabasındayım ben de... '
Leo BUSCAGLIA

Benim yaşamımda model aldığım insandır sevgili Leo Buscaglia. Sizde olan iyi ve kötü her şey çocuklarınızda da vardır, çünkü onlar sizin aynanınızdır.
YOLUNUZ SEVGİ YOLU VE DAİMA AÇIK OLSUN
Quo vadis?