Arama


Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
18 Aralık 2008       Mesaj #3
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Yenilenebilir enerji kaynaklarından ‘rüzgar enerjisi’ yatırımına özel sektörden yoğun ilgi olduğu ve yerli-yabancı bazı firmaların santral kurmak için şimdiden hazırlıklarını tamamladıkları bildirildi.
Rüzgar enerjisine dayalı üretim tesisi için lisans başvurularının beklenenden çok olması ve birikmesi üzerine bir süre başvuru almayan, daha sonra da belirlediği başvuru tarihini erteleyen Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), rüzgar ve güneş enerjisi santralları için lisans alma başvuru tarihini 1 Kasım 2007 olarak belirledi.

Buna göre başvurular, 1 Kasım’da sabah 09.00′da başlayacak ve aynı gün akşam sona erecek.
Şirketler başvuru yaparken tesise ilişkin bilgi ve belgeleri ile tesisin kurulu gücüne göre beher megawatt için 10 bin YTL’lik teminat mektubunun eksiksiz teslim edecekler. Sektör yetkilileri, EPDK’nın başvuruları bir günle sınırlı tutması sonucu 1 Kasım’da kurumda “lisans başvurusu kuyruğu” oluşabileceğini belirtiyorlar.
Rüzgar yatırımlarının lisans alabilmesi için Türkiye’de yapılan elektrik üretim yatırımlarının iletiminden sorumlu olan Türkiye Elektrik İletim A.Ş’nin (TEİAŞ) teknik uygun görüşü, iletim sistemi ile bir bütün olarak elektrik kurulu gücünün kompozisyonu değerlendiriliyor. Öte yandan TEİAŞ, mevcut iletim kısıtı altında ve sistemin yük dengesi açısından yüksek ölçekli rüzgar santrallarının devreye alınmasında teknik kısıtlar olduğunu belirtiyor.
Bu arada öngörülen sürede yatırımlarında yeterli gerçekleşmeleri gösteremeyen şirketlerin lisanslarını iptal etmek suretiyle, rüzgar alanında ciddi yatırım yapacak şirketlerin önünü açılması ve lisans ticaretinin engellenmesi amaçlanıyor.
YABANCI DEVLERİN GÖZÜ DE RÜZGARDA
Konuyla ilgili EPDK Başkanı Yusuf Günay, Türkiye’de rüzgar santrali yatırımına büyük ilgi olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Geçtiğimiz yılın Temmuz ayından bugüne, rüzgar ve güneş gibi doğal kaynaklara yönelik yeni başvuruları kabul etmeyerek bir taraftan Kurumumuza daha önce lisans başvurusu yapmış şirketlerin lisanslandırılması sürecini sürdürdük, diğer taraftan ülkemizin en önemli doğal kaynaklarından birinin lisanslama yöntemine ilişkin olarak mevzuatta bazı değişiklikler yapıldı.
Yeni başvuru almayınca, yabancı ve yerli şirketler de ciddi bir birikim ve başvuru talebi oldu. Bir iki şirket ismi vermem gerekirse dünyanın büyük petrol şirketlerinden BP ile İspanyol enerji şirketi İberdrola Kurumumuza ikişer bin megawattlık rüzgar santralı kurmak istedikleri ve tüm hazırlıklarını yaptıklarını bildirdiler. Bu kurulu güçlerde başvuru yapmak isteyen, bir çok başka yabancı ve yerli şirket de var. Yoğun ilgiyi göz önüne alınca, bir günde 10 bin megawattın üzerinde bir başvuru bekliyoruz.”
LİSANSLARDAKİ MEVCUT DURUM
Türkiye’nin şu an itibariyle işletmedeki rüzgar santrali kapasitesi 146 megawatt (Mw), inşa halindeki santral kapasite toplamı ise 60,46 megawatt kurulu güçte.
Öte yandan toplam 5 bin 561,15 megawat kurulu güçte 117 adet rüzgar santrali lisans başvurusu inceleme ve değerlendirme aşamasında bulunurken, EPDK tarafından 291,08 megawatt kurulu güçte 9 adet rüzgar santrali lisans başvurusu uygun bulundu, bin 876,46 megawatt kurulu güçte 53 adet rüzgar santrali yatırımı için de lisans verildi.
Yenişafak Gazetesi
Quo vadis?