Arama

Geleneklerimiz nelerdir? - Tek Mesaj #2

Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
20 Aralık 2008       Mesaj #2
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Geleneklerimiz ve İnançlarımız

Gelenekler ve inançlar, bir toplumu besleyen can damarları veya kökleridir. Öyle ki bu kökler, bir yıl değil, yüzyıl değil, bin yıl değil, Ta a a'. Binlerce yıl, hatta milyonlarca yıl ötelerden gelen canlı organizmalar gibidir. Tarih dediğimiz de galiba bu köklerdir. Bu köklerin içinde neler yok ki. Kan, göz yaşı, kavgalar, savaşlar, soygunlar, yağmalar, sevinçler, coşkular ve mutluluklar. Savaş ve ölümlerin arkasından göz yaşı dökmüşüz, ağıtlar yakmışız ve acılarımızı toplumca paylaşarak azaltmaya çalışmışız. Bazı günleri kendimize özel günler olarak seçmişiz. Bu özel günleri 'Bayram' olarak adlandırmışız. Bayram günlerinde sevinçleri ve mutluluklarımızı paylaşmışız. Sonra da tüm bu sosyolojik insan davranışlarını unutmamak için onları kronolojik bir sırayla kaleme almışız. Sonra da yaptığımız bu kayıtlara 'Tarih' demişiz.
İnsanı tarihinden, geleneklerinden ve de inançlarından koparmak o kadar kolay mı? Egemenler tarafından girişilecek, böyle bir hareket, yaşayan toplumları öldürmek olur. Toplumları geleneklerinden ve inançlarından koparıp, toplumlara yabancı gelenek ve inançlar doğrultusunda modernleşme kalıpları ile sarmaya kalktığımızda, toplumların belleklerini depresyona uğratırız. İçinde yaşadığımız toplumu kendine yabancılaştırmış oluruz. Bu gün yine toplumsal tarihimizin güzel günlerinden , sevgilerimizi ve mutluluklarımızı birlikte paylaşabileceğimiz Ramazan bayramı coşkusunu birlikte yaşayacağız. Ancak bu güzel günlerin arifesinde, 16 vatan evladımızı kör teröre şehit verdik. Bizim gelenek ve inançlarımızda, vatanı uğrunda can verenlere 'şehitlik' mertebesi gibi kutsal sayılan bir mükafat verilmektedir. Allah onların mekanını cennet eylesin. Sevinçleri ve mutlukları paylaştığımız bu günlerde, bu vatan evlatlarının acısını da toplumca paylaşarak, şehit ana ve babalarının acılarını da dindirelim. Bu hasletler bizim milletimizin gelenek ve inançlarında mevcuttur.
Bu duygularla Ramazan Bayramınızı kutluyor, milletimizin gelecekte kan, gözyaşı ve acılardan uzak, barış içinde güzel günler geçirmesi dileği ile.



Kaynak
Quo vadis?