Arama


Bakteri - avatarı
Bakteri
Ziyaretçi
22 Aralık 2008       Mesaj #3
Bakteri - avatarı
Ziyaretçi
Sağlıklı yaşayabilmemizin önemli kurallarından biri hastalanmamayı becerebilmektir. Bunun için de önce kişisel temizliğimize dikkat etmeliyiz.
Zira sadece el ve yüz yıkamak ya da tırnak bakımımızı yapmak gibi son derece kolay ve zaman almayan işler bile onlarca mikroptan uzak kalmamızı sağlayacaktır
El ve Tırnak:
Ellerimiz mikropla en çok karşılaşan ve dolayısı ile bunları taşıyabilen organlarımızdır. Bu yüzdendir ki ellerimizi yıkarken avuç içi, el sırtı, parmak araları gibi bölümlerini yani hemen hemen her yerini ovuşturmaya dikkat etmeliyiz.

En az 30 saniye süreyle tırnak aralarını sabun ile iyice yıkanmasının gerektiği unutulmamalıdır. El tırnakları oval kesilmelidir. Kurulamak için kullandığımız havluların nemli olmamasına özen göstermeliyiz, eğer olanağımız varsa evde herkesin özel havlusu olmalıdır.

Yüz ve Boyun: Bol sabunlu su ile yıkanmalı, sonrasında iyi durulanmalıdır.
Banyo: Kişisel temizliğin en önemli parçalarından biri de banyo
yapmaktır. Banyo, derimizin sağlığı dolayısı ile bizim sağlığımız için çok önemlidir. Çünkü tozlar, kirler, ter ve yağlar derimizin gözeneklerini kapatırken banyo yapma eylemi bunları tersine çevirir. Yani derimizin görevini yapmasına olanak sağlar.

Bu yüzden haftada en az iki üç kez banyo yapılmalıdır. Bol su ve sabunla yıkanmalı, koltuk altı tüyleri (kirlenince pis kokuya neden olacağı için) düzenli olarak kesilmelidir.

Vücut temizliği kadar saç bakımı ve temizliği de önemlidir. Zira toplu yerlerde yaşamanın gereği zaman zaman bit ve sirkenin geçme ihtimali olur.

Bunun için yaşlı, çocuk demeden saçımızı ve vücudumuzu sık sık kontrol etme alışkanlığını edinmeliyiz. Bit gibi, tedavisi olan parazitoz bir hastalığın görülmesi durumunda doktorun önereceği ilaçlara başlanmalıdır.

Ayakların her akşam yıkanması bir alışkanlık hâline gelmelidir. Ayak tırnakları el tırnaklarından farklı olarak düz kesilmeli bu sayede tırnak batmaları önlenmelidir.

Ağız ve Diş Bakımı:
İnsanlarda sindirim ağızda başlar. İyi bir sindirim yapabilmek için ağzımızın ve dişlerimizin sağlıklı olması gerekir. Bunun için dişlerimizi günde en az iki kez fırçalamalıyız. Diş fırçamızı altı ayda bir değiştirmeliyiz. Yılda en az bir kere diş doktoruna gitmeliyiz. Diş fırçalama eylemi küçük yaşlarda kazanıldığı için başta ebeveynler olmak üzere diş fırçalama alışkanlığının önemi her zaman irdelenmelidir.
Genital Bölge Bakımı: Genital bölge tüyleri düzenli olarak alınmalıdır. Kadınlar özel günlerinde temiz ped kullanılmalıdır. İç çamaşırları günlük olarak değiştirilmelidir.


Ev Temizliği

Kişisel temizliğimiz sağlığımız için ne kadar önemli ise, içinde yaşadığımız evin temizliği de o kadar önemlidir. Bunun için temizlik işleri planlanmalı ve uygun temizlik malzemeleri seçilmelidir.
Mutfak temizliği: Bulaşıklar günlük yıkanmalıdır. Çöp kutusunun kapağı her zaman kapalı tutulmalıdır. Sineklerle mücadele edilmelidir. Buzdolabı ve raflar haftada bir silinmelidir.
Tuvalet ve Banyo Temizliği: Buraları genellikle nemli ortamlar olduğu için deterjanlarla günlük olarak yıkanmalı ve kurutulmalıdır. Havalandırılmasına dikkat edilmelidir. Tuvalet kâğıdı gibi hijyenik malzemelerin kullanılmasının kişisel temizliğimize katkısı olacaktır.
Odaların Temizliği: Özellikle yataklarımız sabahları nemli olacağı için mikrop üremesi için çok uygun ortamlardır. Bundan dolayıdır ki odalar ve yataklarımız günlük olarak 20-25 dakika havalandırılmalıdır. Çok sıcak tutulmamasına dikkat edilmelidir. Oda sıcaklığı 20-25 dereceyi geçmemelidir. En geç iki haftada bir çarşaflar değiştirilmelidir
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.