Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Aralık 2008       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Ali Erdemir, Türk bilim adamıdır. Malzeme bilimi, yüzey mühendisliği ve triboloji üzerine yaptığı araştırmalarla tanınmıştır.
Adana'nın Kadirli ilçesinde doğdu, 1977'de İTÜ Metalurji bölümünden mezun oldu. İki yıl İskenderun Demir Çelik Tesisleri'nde çalıştıktan sonra doktora yapmak üzere ABD'ye gitti. Georgia Teknoloji Enstitüsü'nden doktora derecesini aldı.
Erdemir yaptığı sürtünme deneyleriyle bu alanda bir rekor kırdı. Üzerinde çalıştığı ve teflondan 40 kat daha kaygan olan karbon kaplama ile sürtünme katsayısını 20 kat düşürmeyi başardı. Argonne Laboratuvarı'nı triboloji alanında önemli bir araştırma merkezi haline getiren Erdemir, 1991, 1998 ve 2003'te R&D (Ar&Ge) ödülü dahil olmak üzere birçok uluslararası ödül aldı.
Sürtünme, malzemeler, kaplama ve yağlama üzerine yüzden fazla makalesi yayımlandı. 1998'de Eskişehir Anadolu Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı verildi. Son olarak, yağın içine borik asit parçacıkları katarak sürtünmenin azalmasını ve yakıt tasarrufu sağlayan bir buluşa imza attı.