Arama


Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
24 Aralık 2008       Mesaj #2
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
kerkük Türkmen yemekleri 3

Türkmen ailesi yemeğe oturunca baba yemek masasının baş tarafına oturur. Anne hizmet edeceği için masa/sini/sofranın son kısmına oturur. Çocuklar yemeğe karışık otururlar. Anne, çocuklarını bilhassa erkek çocuklarını yedirip doyurmadan sofraya oturmaz.


Türklerin evlerinde Atabe, eve girilince kapıdan hemen sonra girilen yerdir. Evin her yaştaki hanımı burada oturur. Burası hanımlara ayrılmıştır. İlerdeki bölmede hazine kısmı vardır. Buraya her türlü malzeme konulur. Daha ileride ise divan vardır. Burada her yaştaki erkek yaş sırasına göre oturur. Terece, kümbet gibi kuşaklı oda bölmesidir. Burada gömme dolaplar ve raflar vardır.1


Türkmen yemeklerinden tespit edebildiklerimiz:
kızartma,
sulu kebap (incik etten yapılır),
etli pilav ,
kişmişli pilav(bayramlarda yapılır),
bulgur pilavı,
kara pilav,
büryan(et, tavuk, erişte, yumurta) ;

tatlılardan
baklava,
zelabiye,
çökme (lokma),
muhallebi,

içecek olarak
şerbet (üzüm ezmesi şerbeti, erik-kayısı ezmesi şerbeti) ve
ayran ikram edilir.

Yemek masası hazırlanırken ikramların hepsi bir arada masada olur. Yemeğe oturulurken özel bir dua yoktur. Besmele ile oturulur. Şükür ve hamde “elhamdülillah” denilerek kalkılır. Sünnet merasiminde ve düğümlerde kişmişli pilav, bamya ve kuru fasulye ikram edilir. Mevlütlerde “kurban aşı” verilir. Mevlütlerde kesilen kurban eti pilavla birlikte verilir. Et suyuna tirit yapılır. Mevlütlerde gülap(gülsuyu) dökülür. Cenaze yemeklerinde, pilav, kırmızı pilav (salça pilav) ve ayrıca helva yapılır. Köfteler ise: kadın budu (gelin budu), pazılı köfte, musul köftesi (içli köfte), Yahudi-Hazar köftesi (büyük içli köfte).2

Erbil lokantalarının yemek listeleri . Bazı yemek adlarına da mahalli telaffuzla yer verilmiştir. Bunlar: etli pilav, tavuklu pilav, şivon biberli istiki, musulkubbası, et stalabı, tavuk (kıntaki), kuşbaşı, Erbil kebabı, sarımsaklı kebap, kelle küpe(paça), balık pişirmesi, krokıt balık, fırında kızartılmış tavuk, tavuk sakalabı, gorgın glu, kremçap vs. fırında kızartılmış tavuk demglasla, keçi etti,tavuk kremi devolay, sebzeli çorba, balık çorba, mercimek, şangırman krem,şamıl susu, mayonız spagatı, etli amber olarak bilinen yemek ise, bir türlü pilav olup te, pirinç ve üzümden tapılmaktadır.

Tükmenlerde sabah yemeğine anastalık denilmektedir. Adeta ana aş gibi bir kelime.

Tikme; patlıcan, kabak ve salatalık(hıyar)’ın içi oyulur içine et ve pirinç konulur ve ağzı dikilir, tencerede pişirilir ve sulu olmaz. Keşşam; yarma(ekşi) yoğurt bir kaba konulur, su eklenir ve kaynatılır. İçerisine ekmek doğranır, yağda kızartılmış sarmusak sos olarak dökülür.

Yemek masasında toplu halde oturulurken, yemeği ilk gelen diğerlerinin yemeği gelmeden, yemeğe başlamaz. Yemeği gelmeyenin nefsine saygılı olmak inancı vardır.


Aşağıdaki yazı benim mutfağım isimli siteden alıntıdır ve wordpress comdaki tüm siteler
gibi şu anda giriş yapılamamaktadır.

Quo vadis?