Arama


Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
26 Aralık 2008       Mesaj #2
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
EKONOMİ

Ege Bölgesi ekonomik gelişme açısından Türkiye’nin an cazip bölgesi olma yolundadır. Türkiye’nin ihracatına büyük katkıları olan İzmir, bölgenin sanayi ve ticaret merkezidir. Türkiye Sınai üretiminin %11 Ege Bölgesinde yapılmaktadır. Ege, dünyanın en önemli turizm bölgelerinden birisidir.

Sanayi
Ege Bölgesi tarım, turizm ve sanayinin iç içe olduğu bölgedir. Dünyada ve Türkiye’deki sanayileşme tecrübeleri dikkatle değerlendirilmekte, çevreyle uyumlu bir sanayileşme için önemli adımlar atılmaktadır. Bölgede organize sanayi bölgelerine dayalı bir kalkınma modeli benimsenmiştir. Gıda, Tekstil-konfeksiyon, otomotiv ve oto yan sanayi, madencilik, inşaat malzemeleri sanayi, ambalaj, kimya ve plastik, demir çelik, elektrik-elektronik sanayi dalllarındaki mevcut faaliyet ve gelecek potansiyeli ile Ege Bölgesi, Türkiye’nin çağdaş bir sanayi olma yolundadır. Bölgede faaliyet gösteren yabancı kuruluşlar arasında Samsung, Rockwell, Philip Morris, JR Reynolds, Henkel, Sanyo, Dr. Oetker, National Can, Tetra Pak, Merlin Gerin, Coca Cola ve Amway bulunmaktadır.

Tarım
Ege Bölgesinde ılıman Akdeniz iklimi ve bereketli topraklar, tarımsal faaliyetlere güçlü bir temel teşkil etmektedir. Hububat başta olmak üzere dünyaca ünlü meşhur tütün, pamuk, zeytin, üzüm, incir üretimi bölgenin en önemli tarımsal faaliyetleri olarak sayılabilir. Öte yandan Ege denizine açık olan bölgede deniz balıkçılıkğın yanı sıra, tatlı su ve kültür balıkçılığı da gelişmiştir.

Ulaşım
Bölgede İzmir ve Muğla Dalaman’daki uluslararası hava meydanı bulunmakta olup yeni havaalanları inşaatları sürmektedir. Yolda yaklaşık 2000 geminin uğradığı İzmir Alsancak Limanında konvansiyonel ve container yüklemeleri yapılmakta, liman yolcu ve roro gemilerini da kabul etmektedir. İzmir’e 1 saat mesafede bulunan Aliağa yakıt tankerleri doldurma boşaltma yapabilmekte, ayrıca Çeşme’de bir roro limanı bulunmaktadır. Bölgenin turizm alanları olan sahil yörelerinde çok miktarda yat limanı bulunmaktadır. Bölge merkezleri yeterli hizmet potansiyeline sahip kara ve demiryolu ağı ile birbirine bağlıdır. Sanayi için gerekli enerji, ulusal enerji sistemi ile karşılanmaktadır, ileri bir telekomünikasyon sistemi, bölgeyi tüm dünyaya başlamaktadır.


TURİZM turizm11172097140

Ege Bölgesi ılıman Akdeniz İklimi, tarihi eserleri ve uzman tesisleriyle yılda 1.5 milyon yabancı konuğu misafir etmektedir.
Tarihin babası olarak bilinen Heredot, Ege Bölgesi'nde doğmuş ve burası için " Dünyanın en güzel iklim ve gökyüzüne sahip yeri" demiştir.

Ege Bölgesi, tarihi ve mitolojik geçmişiyle (tarihi Efes Şehri, Meryem Ana'nın yaşadığı ev, 7 kiliseler gibi) sadece arkeologlar için değil Ege'yi modern imkanlarda yaşamak isteyen tüm ziyaretçilere için çok cazip bir bölgedir.

Ege kıyıları sunduğu olağanüstü yeşili ve mavisiyle dünya turizminin gözbebeğidir. Özellikle Ege özgü teknelerle yapılan mavi turları keşfedilmemiş koyların derin maviliğini, çam ve günnük ormanlarının yeşiliyle birleştirerek ziyaretçilere unutulmaz anlar yaşatır. Tarihin her döneminde topraklarında konuk ettiği zengin uygarlıklarla yoğrulmuş ve tüm bu uygarlıkların zengin kültür mozaiğini yansıtan bölge, ipek yolu tüccar kervanlarının Uzakdoğu'dan tarihi Sart şehrine gitmek üzere kullandıkları yolun da güzergahıdır.

Bölge, tarihinden miras aldığı bu renkli ve dinamik yapısını günümüzde de sürdürmekte, en büyük ili ve merkezi konumundaki İzmir ve hemen hepsi büyük atılımlar gösteren Denizli, Manisa, Aydın, Uşak, Muğla, Balıkesir, Afyon ve Kütahya illerini içinde barındırmaktadır.

kaynak
Quo vadis?