Arama


fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
27 Aralık 2008       Mesaj #2
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
Formasyon, Eğitim Fakültesinde okuyanlara normal eğitim süreci içerisinde verilen öğretmenlik dersleridir (Bu kısmı biliyorsunuzdur ama ben ileride sıfırdan araştırmak isteyenleri düşünerek başından alıyorum konuyu). Ancak Fen Edebiyat Fakültesinde okuyanlar akademik ihtiyaçlar için yetiştirildiğinden bu dersleri almazlar. Bu nedenle öğretmenlikde yetkinleşmek için formasyon dersleri ihtiyaçlarını ayrıca lisansüstü eğitimi ile tamamlarlar. Bu eğitimlerde görülen dersler; Eğitim Bilimleri, Öğretmenlik Meslek Bilgisi, Eğitim Psikolojisi, Staj Uygulamaları...gibi derslerdir.

Ancak MEB'in uygulamış olduğu kurallar gereği örneğin dershanelerde çalışabilmek için Fen Edebiyat Fakültesi mezunlarından formasyon şartı aranmaz. Oysa MEB kadrolarına atanmak isteyen bir kişiden formasyon derslerinin alınmış olması istenir. Lisans eğitiminde bu dersleri almamış kişiler için tezsiz yüksek lisans çerçevesinde formasyon dersleri verilmektedir. Bu programlara başvurabilmek için Lisans mezunu olmak ve ALES'e girmiş olmak gerekmektedir. Üniversiteler kendi öğrenci alım şartlarını kendileri belirledikleri içn ALES puanına kendilerine göre sınır isteyebilmektedirler. Benzer şekilde diploma notu sınırı koyan üniversiteler de bulunmaktadır. Tezsiz yükseklisansa başvuru esnasında genelde üniversiteler diploma notunun %40'ını, ALES notunun da %60'ını kullanıp başvuru sahiplerini başarı sırasına aldıktan sonra kontenjan dahilindeki en iyi adayları programa dahil edebilmektedirler.

Formasyon programı kimi üniversitelerde 1 yıl (örneğin Çukurova Unv) kimi üniversitelerde ise 1,5 yıl (örneğin Mersin Ünv) sürebilmektedir. Tabi bu durum da üniversitenin kendi kararına bağlıdır.

Kaynak