Yağlar Suda çok az erime gösteren veya hiç göstermeyen eter, benzin, aseton gibi organik çözücülerde çözünebilen maddelerdir.
- C, H, O atomlarından oluşur
- Karbonhidratlara göre O oranı daha düşüktür
- Yapı taşlar yağ asitleri ve gliseraldir
- Bir yağ monekülü bir gliseral monekülüne üç yağ asidinin bağlanmasıyla oluşur
Ester bağı: 3mol yağ asidinin ve 1mol gliserolün dehidrasyon senteziyle yağlar arasında oluşan bağa denir
Yağ Çeşitleri
Doymuş yağlar - Bitirik asit (tere yağı)
- Hayvansal ve bitkisel yağlar
Doymuş yağlar - Ay çiçek yağı, mısır özü yağ, zeytin yağı, soya fasülyesi yağı
Yağların Canlılar İçin Önemi: - Karbonhidratlara ve proteinlere göre daha çok enerji vardır
- İnsan ve hayvanlar besinlerden aldıkları protein ve karbonhidratları yağa dönüştürerek depo ederler
- Yağlar depolandıklarında karbonhidratlardan daha hafiftirler ve bu yüzden göçmen kuşlar göç öncesinde yağ depolarlar
Fosfolipid: Hücre zarının ve sinir hücresindeki miyelin kılıfın yapısında bulunur
Steroidler: Bazı vitaminlerin ve hormonların yapısına katılır.