Arama


fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
14 Ocak 2009       Mesaj #2
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
Yağlar Suda çok az erime gösteren veya hiç göstermeyen eter, benzin, aseton gibi organik çözücülerde çözünebilen maddelerdir.
  • C, H, O atomlarından oluşur
  • Karbonhidratlara göre O oranı daha düşüktür
  • Yapı taşlar yağ asitleri ve gliseraldir
  • Bir yağ monekülü bir gliseral monekülüne üç yağ asidinin bağlanmasıyla oluşur
Ester bağı: 3mol yağ asidinin ve 1mol gliserolün dehidrasyon senteziyle yağlar arasında oluşan bağa denir
Yağ Çeşitleri

Doymuş yağlar
  • Bitirik asit (tere yağı)
  • Hayvansal ve bitkisel yağlar
Doymuş yağlar
  • Ay çiçek yağı, mısır özü yağ, zeytin yağı, soya fasülyesi yağı
Yağların Canlılar İçin Önemi:
  • Karbonhidratlara ve proteinlere göre daha çok enerji vardır
  • İnsan ve hayvanlar besinlerden aldıkları protein ve karbonhidratları yağa dönüştürerek depo ederler
  • Yağlar depolandıklarında karbonhidratlardan daha hafiftirler ve bu yüzden göçmen kuşlar göç öncesinde yağ depolarlar
Fosfolipid: Hücre zarının ve sinir hücresindeki miyelin kılıfın yapısında bulunur
Steroidler: Bazı vitaminlerin ve hormonların yapısına katılır.
Son düzenleyen Safi; 21 Mayıs 2016 21:26