Arama


DreamLiKe - avatarı
DreamLiKe
Ziyaretçi
27 Ocak 2009       Mesaj #3
DreamLiKe - avatarı
Ziyaretçi
FENERBAHÇE'NİN BÜYÜMESİ VE BAŞARILARI
ISTANBUL LIG ŞAMPIYONLUKLARI:


Buyuk Fenerbahçeli Sn Dr. Rustu Daglaroglu'nun kitabinda 1933-1957 arasi herhangi bir kayit bulunmuyor.
1957-1958 sezonunu 2. kez Teknik direktorluge getirilen Macar Ignas Molnar ile acmisiz.1.Eyluk 1957 de 25.206 biletli seyircimizin toplam 45.193 lira odeyerek izledigi maca ;Sukru Ersoy-Nedim Gunar-Basri Dirimlili-Avni Kalkavan-Naci Erdem-Necdet Coruh-Turan Bayraktutan-Can Bartu-Seref Has-Lefter ve Ergun Oztuna onbiri ile baslamis ve Besiktasi Seref, Turan ve Ergunun golleri ile 3-1 yenmisiz.O sene ilk devreyi 15 puanla sezonu ise 27 puanla bitirerek 2. olmuşuz.
1957-1958 Sezonuna goreve yeni secilen T.B.M.M. Reis vekili Agah Erozan baskanliginda, Molnarin teknik yonetiminde 2 Agustos 1957 de acmisiz. Ilk yarıyı namaglup seoznu ise 32 puanla ve gene namaglup bitirerek sampiyon olmuşuz.
Ilgincdirki Sn.Daglaroglunun sozleri bu zaman icin hala gecerli ;
"Hakem konusu bu mevsimde problem olmus, taninmis bir cok hakemler yine yetersiz gorulmuslerdir.Ilk devredeki 0-0 lik G.S macinda Ergunun nizami bir golunu iptal eden Bedri Cakiri Fenerbahce Spor Kulübü Federasyona sikayet etmis ve yabanci hakem istegini yinelemiştir."
Bunun uzerine Federasyon sezon basinda aldigi yabanci hakem yasagini kaldirmis ve Istanbulspor ile oynadigimiz maci 4-0 gibi net bir skorla kazanmisiz.Oynadigimiz 18 macin 7 sinde birer gol diger 11 macta ise hic gol yemeden sampiyon olmusuz.
Asagida sizlere 1959 a kadar (Turkiye 1.liginin kurulus yili) yasanan Istanbul Ligi istatisklerini veriyorum ;

BÖLÜM 4// yandaki linkten takip edebilirsiniz.


Fenerbahcemiz Istanbul Liglerinde toplam 215 mac oynamis bunlarin 179 undan Galibiyet ile 27 sinden beraberlik ile 9 undanda maglubiyet ile ayrilmis ve 44 mevsimin 11 ni namaglup 2 sezonda oynadigi butun maclari kazanma basarisini gostermis.
Ayrica bu liglerde kazandigimiz 58-0 ve 47-1 lik skorlar hala dunya rekorudur.1920 li yillarin baslangicinda Zeki-Alaaddin kombinezonu bugunku deyim ile VER KAC futbol seyircileri ilk kez Fenerbahce maclarinda sahit olmuslar.
Tarihimize damgasini vuran mac ;
Tarihimizin en ilginc maclarindan bir tanesini 29 Ekim 1933 de Finalde Izmirspor ile oynamisiz.Mac iki hakemle oynanmis ve yarida kalmis.Mac soyle gelismis ;
Futbolcumuz Esatin hatasiyla bir geri pas sonucu kalecinin kontrpiyede kalmasi sonucu ilk yariyi 1-0 maglup kapamisiz. Hakemin ayagina girem kramp sonucu hakem degisikligine gidilmis. Macin 70. dakikasina kadar tek kale oynayip ataklarimizi surdurmusuz. 72.dakikada Izmirsporlu Resatin cok sert taban mudahalesi ile yere yigilan futbolcumuz kaptan Nazmi uzun sure itirazda bulunmus hakem orali olmayinca topu alip ustune oturarak protestosunu surdurmus bunun uzerine seyirciler sahaya dolmus tartismalar derken hakem oyunu tatil etmis.
Mactan bir saat sonra T.B.M.M baskani iki klup yetkilisini Belvu Palasda otelinde toplamis ve macin tekrari konusunda anlasmislar, cekilen kura neticesinde macin Izmirde oynanmasina karar verilmis.
Yarim kalma olayi bu zamanlar gibi basimiza cok buyuk dertler acmis ve cok buyuk elestiler almisiz.10 Kasim 1933 tekrarlanacak mac icin Izmire gelen Fenerbahceyi sadece 3-5 kisi karsilamis. Viyanali Mies in yonetiminde oynanan karsilasmaya mukemmel baslamis ve maci 8-0 gibi muthis bir skorla kazanmisiz. Sahaya cikarken tek bir kisini bile alkislamaya cesaret edemedigi Fenerbahcemizi Izmir halki 20.dakikada gelen ilk golle beraber gosterilerle, surekli desteklemis ve mac sonrasi Fenerbahcemiz ayakta alkislamis.Gelirken 3-5 kisinin karsilamasina tanik olan Fenerbahce binlerce kisi tarafindan ugurlanmis.
Hakem Mies bile mactan sonra sunlari demis "Fenerbahcenin oyunu beni hayretler icinde birakti,Avrupada olsaydi Viyena,Roma Prag gibi futbol merkezlerinde ilk 5 e cok rahat girerler oynadiklari futbolu ulkemde devamli anlatacagim gercekten inanilmaz bir takimmis Fenerbahce".
Izmirspor bu mactan elde ettigi o zamanin rekoru 5.400 lira hasilat ile Esrefpasadaki sahayi satin almis.