Arama


Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
8 Şubat 2009       Mesaj #2
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
BAZI AKVARYUM BALIKLARI


Astronot Balığı

astronotbalii1dw1

Astronot balığı ya da Oscar, doğal yaşam alanı Güney Amerika olan, yaklaşık 20-30 cm boyutlarında ve küçük balıklara karşı saldırgan bir balık cinsidir.

Kendi türüne uygun bazı balıklarda birlikte beslenebilir. Akvaryumun alt ve orta kısmında yüzer. Yalnız çok geniş akvaryumlarda beslenebilir. Bakımı deneyim gerektirir. Yumurtayla çoğalırlar. Dişi ve erkek yumurtalara bakarlar. Etçildir.


Cam Kedibalığı

camkedbalii3dy0

Cam kedibalığı, doğal yaşam alanı Güneydoğu Asya olan, yaklaşık 12-15 cm boyunda olan barışçıl bir balık türüdür.

Akvaryumda orta ve alt düzeylerde yüzer. Ba yukarda, kuyruğu aşağıda kendine özgü bir yüzme biçimi vardır. Sürü balığıdır. Akvaryumlarda grup halinde beslenmeleri gerekir. Akvaryumda çoğalması güçtür. Bakımı deneyim gerektirir. Etçildir.


Cüce Gurami

cceguram4be1

Cüce gurami; doğal yaşam alanı Asya olan, yaklaşık 5 cm boyunda barışçıl bir akvaryum balığıdır.

Büyük ve saldırgan balıklarla beslenmemesi gereken bir balıktır. Akvaryumun üst ve orta düzeylerinde yüzerler. İçinde bol bitki bulunan akvaryumları seven balıklardır. Bakımları deneyim gerektirir. Yumurtayla çoğalırlar. Erkekler yumurtaları suyun yüzeyine yaptığı köpük yuvada korur. Su üstü bitkileri olması üremeyi kolaylaştıracaktır. Akıntısız akvaryumlarda bakımladırlar. Hepçildirler.


Cüce Vatoz

ccevatoz5rm5

Cüce vatoz (Ancistrus dolichopterus), Loricariidae familyasından doğal yaşam alanı Güney Amerika olan, yaklaşık 8-10 cm boylarında barışçıl bir balık türü.

Karma akvaryumlarda beslenebilir. Akvaryumda genellikle cama ve taşlara tutunarak yaşar. Akvaryumdaki yosunların temizlenmesinde önemli rol oynar. Yumurtayla çoğalırlar, yumurtalara erkek bakar. Hepçildir.



Gökkuşağı Balığı

gkkuaibalii6gj1

Gökkuşağı balığı (Melatotaenia boesemani), doğal yaşam alanı Papua Yeni Gine olan, yaklaşık 9-10 cm. oyunda Melanotaeniidae familyasına ait bir akvaryum balığıdır.

Adını göz alıcı renklerinden alan bir balıktır. Barışçıl ve sürü şeklinde yaşarlar. Bol bitkili, bir araya gelecekleri açık alanları bulunan akvaryumlardan hoşlanır. Suyun üst ve orta düzeylerinde yüzer. Yumurtayla çoğalır. Hepçildir.



Japon Balığı

japonbalii7rv8

Sazangiller ailesinden bir balık türü. Çaprazlama yöntemi üretim ile farklı renklerde ve vücut yapısında çok çeşidi üretilmiştir. Japon balıkları soğuksu da yaşayabilirler bulundukları akvaryumlarda tek cins olarak besleniyorlarsa ısıtıcıya ihtiyaç yoktur. Su sıcaklığının 25 derece üstünde olması sağlıklarını olumsuz etkiler. Anavatanları Asya'nın az akıntılı ve durgun nehir ve gölleridir. 59 cm boy, 4.5 kg ağırlığa ulaşabilirler.

Bu balıkları akvaryumda çoğaltmak çok zordur.


Kakadu Cichlid

kakaducchld8qa3

Kakadu cichild, doğal yaşam alanı Amerika olan, yaklaşık 4-8 cm boyunda barışçıl bir balık türüdür.

Erkekleri bir arada bulundurulmayan, utangaç bir balıktır. Akvaryumda küçük sürü balıklarıyla uyum sağlar. Genellikle suyun alt yüzeylerinde yüzer. Sudaki değişimlere karşı duyarlıdır. Bakımı deneyim gerektirir. Yumurtayla çoğalır. Dişi yumurtaları korur.



Kavgacı Siyam Balığı

kavgacisyambalii9yd2

Kavgacı Siyam balığı (Betta splendens), Beta olarak da bilinir, doğal yaşam alanı Asya (Tayland, Malezya, Kamboçya ve Vietnam) olan, yaklaşık 4-6 cm boyunda bir balık türü.

Erkek betalar birbiriyle geçinemezler. Dişilerin boyları erkeklere göre daha kısadır. Tek bir erkek ve dişi beta, barışçıl balıklarla karma akvaryumda beslenebilir. Erkek beta, yumurtaları köpükten yaptığı yuvada korur. Sanıldığı gibi kavanozda uzun süre yaşayamazlar.

Bitkilendirilmiş, geniş bir akvaryumda bakılması gereken bir balıktır.



Kılıçkuyruk

yelkilikuyruk10ey9

Kılıçkuyruk, doğal yaşam alanı akıntılı Orta Amerika nehirleri olan, yaklaşık 10-12 cm boya erişebilen bir tatlı su balık türüdür. 20-30 derece su sıcaklıklarında yaşayabilir. İdeal sıcaklık tüm canlı doğuran türlerinde olduğu gibi 26-28 derece aralığıdır. Dişileri erkeklerinden daha iri olur. Cinsiyet ayrımı en iyi erkek balığın kuyruğunda kılıcı andıran uzantının olmasından anlaşılır. İyi bir yosun yiyicisidir, kuru yemlerinin içeriğinde spirulina olması sağlıklı gelişmesi için yardımcı olacaktır. Balığın yağlanmaması, iç parazit olmaması için canlı yem ve protein ağırlıklı besleme daha az yapılmalıdır.

Erkekleri birbirine karşı saldırgandır; ancak akvaryumdaki başka balık türleriyle iyi geçinirler. Suyun orta ve üst bölgelerinde yüzerler. İçinde bol oksijen bulunan, açık alanları da olan bitkilendirilmiş akvaryumları severler. Canlı doğurgandırlar, kolay çoğalırlar. Diğer canlı doğuranlar gibi çok eşlidirler bulundukları akvaryumda dişi sayısı en az iki ve üzerinde tutulmalıdır. Bu oran sürekli çiftleşmek isteyen ve dişiyi kovalayan erkeğin hedeflerini çoğaltacak dişinin yıpranmamasını sağlayacaktır. Sık bitkiler yavrularının yaşama şansını arttırır. Hepçildirler.



Lepistes

lepstes11wg0

Lepistes ya da Gupi, Poeciliidae familyasından canlı doğurabilen akvaryumlarda yetiştirilen tatlı su balığı.

Anayurdu Orta Amerika olan lepistes günümüzde dünyanın hemen hemen her yerinde bulunur. Hatta sivrisinek larvalarını yok etmek amacıyla kanal ve göletlere bırakılmış olan vahşi türleri ile sıkça karşılaşılır. Erkekleri renkli, dişileri ise sade olurlar. Düzgün beslendiği takdirde çok kolay bir biçimde ürerler. Tropikal bölge canlısıdır, 25-28 derece sıcaklıkta beslenmesi gerekir. Yavrularını yediği için doğum için akvaryum içinde yüzebilen, içine su alabilen, ızgaralı, yavruluk diye tabir edilen kutucuklara hapsedilirler. Bu balığın stres yapmasını sağlar, ölü doğumlar yapabilir. Tavsiye edilen bolca bitkilendirilmiş bir tankta yine yeterli bitki yoksa rafya ile hazırlık yapılarak kendi haline bırakılmasıdır. Su sıcaklığını bir iki derece artırmakta doğuma yardımcı olur. Balığın dayanıklılığına, genetik kalitesine, su sıcaklığına, iyi beslenmesine bağlı olarak 20-40 gün gibi bir gebelik döneminden sonra gelişkin yavrular doğurur. Dişi doğumdan sonra iyi beslenmelidir mümkünse canlı yem (yetişkin artemia, su piresi, iyice temizlenmiş tubifex) kullanılmalıdır. Yavrular 3 ayda üreyecek hale gelirler, iyice renklenirler. 6 aylıktan itibaren çiftleştirilmelidir. 1,5 aylıkken dişi ve erkekleri ayırmak hem balığın gelişimini tamamlaması, hemde nispeten uzun ömürlü olması için gereklidir. Erkekler sürekli çiftleşme isteğinde olduğundan, dişi balıklar çok yıpranacağından oranlarının erkek balıkların iki katı olması tavsiye edilir.

Zaman içinde bu tür çok farklı isimler almıştır. Türkiye'de yaygın olarak kullanılan "Lepistes" ismi ilk bilimsel isimin farklılaşmış şekli olup dünyada artık kullanılmamaktadır. Endler's ve ülkemiz tatlı sularında bulunabilen gambusya ile yakın akrabadır.

lepstestrler12mu3

Large strains

• A flag tail
• B triangle tail
• C fan tail
• D veil tail

Sword strains

• E double sword
• F upper sword
• G lower sword
• H lyre tail

Short strains

• I spade tail
• J spear tail
• K round tail
• L pin tail


Neon Tetra

neontetra13rh8

Neon Tetra, doğal yaşam alanı Güney Amerika olan, yaklaşık 2-3 cm boyunda küçük bir balık türüdür.

Barışçıl balıkların bulunduğu akvaryumlarda beslenmesi gereken, büyük balıklarla bir arada tutulmaması gereken bir balıktır. Akvaryumda orta ve alt düzeylerde yüzer. Sudaki değişimlere duyarlıdır. Sürü balıklarıdır. Akvaryumlarda gruplar halinde beslenmeleri gerekir. En az altılı grup halinde alınması önerilir. Kardinal diye adlandırılan renkleri aynı fakat daha irice bir türü daha vardır. Su değerlerine karşı hassastırlar. Tüm güney Amerikalı tatlı su balıkları gibi ph'ı düşük suyu severler. Aşırı sert, kireçli Türkiye suları için uygun balık değildirler. İthal edilen balıklar bir süre torf kullanılan filtreyle yavaşca suya alıştırılırsa kayıplar azalacaktır. Özellikle tüm balıklar için zararlı nitrat yoğunluğuna da dikkat edilmeli, tanktan uzaklaştırmak için düzenli dip çekimleri aksatılmamalıdır. Yumurtayla çoğalırlar, akvaryumda çoğalmaları güçtür. Bitki akvaryumlarının gözdesidirler. Hepçildirler.


Plati

plat14wo9

Plati, doğal yaşama lanı Orta Amerika olan, yaklaşık 4-6 cm boyunda barışçıl bir balık türüdür.

Kendi gibi sakin ve küçük balıkların yaşadığı akvaryumlarda beslenebilir. Akvaryumda orta düzeydeki bölgelerde yüzerler. Akvaryumculuğa yeni başlayanların kolayca bakabileceği balıklardandır. Canlı doğurganlardandırlar, kolay çoğalırlar. Sık bitkiler, yavruların yaşama şansını artırır. Hepçildir.



Rasbora

rasbora15rp7

Rasbora, doğal yaşam alanı Güneydoğu Asya olan, yaklaşık 4-5 cm boyunda, sazangiller (Cyprinidae) familyasına ait balık türlerine verilen ad.

Sürü şeklinde yaşayan, barışçıl balıklardır. Akvaryumda grup hallinde beslenmeleri gerekir. Suyun orta ve üst bölümlerinde yüzer. Bitkili akvaryumlardan hoşlanır. Dişi, yumurtalarını bitkilerin yapraklarının alt yüzeyine bırakır. Akvaryumda çoğalması zordur. Hepçildir.



Sarı Prenses

sariprenses16kc7

Sarı Prenses, Latince ismi Labidochromis Caeruleus olan barışçıl bir akvaryum balığıdır. Ülkemizde sarı prenses ismi ile satılmaktadır. 10-12 cm boylara ulaşabilirler. Anavatanı Afrika kıtasının Malawi gölü olan bu balık sığ kayalıklarda yaşamayı sever.

Yaşam Alanı

Ülkemizde de çok sevilen Sarı Prenses, küçük boyda barışçıl Malawi çiklitlerinden biridir. Doğada daha çok 10-40 metre arası derinliklerde kayalık kıyılarda yaşarlar. Akvaryumlarda diğer Labidochromis türleri (zebroides, chisumulae) ve Cyrtocara moorii ile beraber bakılabilirler.

Beslenme ve Bakım

Hepçildirler fakat bitkisel ağırlıklı beslemek sağlıklarını olumlu etkileyecektir. Temel besinleri diğer tipik Mbuna (Malawi kayalık bölge çiklitleri) türleri gibi kayaların üstünü kaplayan yosun tabakasıdır. Kayalar üzerindeki yosun tabakalarının içindeki küçük kabuklular, böcekleri de avlamayı severler. Tropikal bir balıktır su sıcaklığı 20 derece üstünde ideal 28 derece civarında olmalıdır. Akvaryumları bol saklanma yeri ve optik bölge sınırları oluşturacak şekilde kayalarla dekore edilmelidir. Bir erkek, yaklaşık 40-50 cm çapındaki bir bölgeye sahip çıkar. Her erkeğe en azından üç dişi düşmesi şartıyla, çok geniş ve kalabalık akvaryumlarda birden fazla erkek de barındırılabilir. Karma akvaryumlarda aynı gölden barışçıl cichlidler örneğin yunus cichlid bakılması uygundur.

Üreme

Cichlid ailesinin üyelerinden bu balığın ağzında yumurtaları kuluçkaya yatırma gibi ilginç bir özelliği vardır. Yaklaşık 1 ay boyunca dişi balık ağzında yumurtaları saklı tutarak onları başka balıklar tarafından yenilmekten korur. Bu kuluçka döneminde balık 1 ay boyunca aç kalarak oldukça fazla kütle kaybına uğrar ve hassas bir hal alır. Bu yüzden doğumdan önce ve sonra anne balığı iyi beslemek sağlığı açısından iyi olacaktır.



Zebra Balığı

zebrabalii17ku2

Zebra balığı (Danio rerio), sazangiller (Cyprinidae) familyasından doğal yaşam alanı Asya olan, yaklaşık 4-6 cm boyunda, yumurtayla çoğalan bir balık türü.

Genetik araştırmalarda kullanılan, çok hareketli, barışçıl bir balıktır. Akvaryumda kolay çoğalır. Yüzecek geniş alan bulunduran, bitkilendirilmiş akvaryumları sever. Zebralar, sürü balıklarıdır. Akvaryumda grup halinde beslemesi gerekir. Hepçildir.



Öpüşen Gurami

penguram18bn7

Öpüşen gurami (Helostoma temminckii), doğal yaşam alanı Güney Asya coğrafyası ve Tayland olan bir balık türü. Akvaryum severlerin sergilediği öpüşme hareketinden ötürü ilgisini çekmiştir. Aslında sanıldığının aksine bu balıkların birbirlerine sevgi gösterisi değil güç sınama mücadelesidir. Öpüşen gurami diğer labirentli (beta) solunum yapan balıklar gibi su üstünden hava alma ihtiyacı hisseder. Barışçıl balıklardır özellikle gurami ailesinden diğer türlerle iyi geçinirler.

Yaşam Şartları

Diğer tropikal balıklar gibi 20 derece üstü ideal 28 derece su sıcaklığında yaşarlar. Doğal hayattaki yaşam alanlarındaki su düşük ph değerine sahiptir. Beslendiği akvaryumlarda benzer su değerleri taklit edilmelidir. Bitkili akvaryumlarda rahat edeceklerdir. Yosun benzeri (java moss, java fern) bitkilerin içinde yaşayabilecek minik canlıları tüketmeyi severler.

Üreme ve Beslenme

Benzer türler gibi su üstüne köpük yuva yapmazlar. Yumurta dökerek ürerler. Anne baba yumurtayı döküp dölledikten sonra üreme akvaryumundan çıkarılmalıdır. Bitkisel ağırlıklı yemlerle (spirulina vs.) beslenmeli düzenli aralıklarla örneğin haftada bir canlı yem ihtiyaçları ihmal edilmemelidir.



İnci Gurami

ncguram19ux7

İnci gurami (Trichogaster leeri), doğal yaşam alanı Asya olan, yaklaşık 10-12 cm boyunda Osphronemidae ailesine ait bir balık türü.

Aynı yaşam ortamından barışçıl türler ile karma akvaryumlarda beslenebilir. Akvaryumun üst ve orta düzeylerinde yüzer. Yumurtayla çoğalır, erkek suyun üzerine köpükten yuva yapar ve yumurtalara burada bakar. Su üstü bitkilerinin olması üremeyi kolaylaştıracaktır. Akıntısız akvaryumlardan hoşlanırlar. Hepçildirler.

Kaynak : Wikipedia
Quo vadis?