Arama


Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
9 Şubat 2009       Mesaj #3
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Fatihin mezarı...
Fatih Sultan Mehmet 26 Nisan 1481 günü bir sefere çıkmak üzere Üsküdar’a geçti ve müzmin hastalığı olan nikris azınca burada üç gün kadar dinlendi. Daha sonra Gebze’ye kadar bir at arabası içinde ilerledi, sonradan Sultan Çayırı denilen mevkide sancıları iyice arttı ve hekimler tedaviye başladı. Ne var ki, vücudu ilaçlara cevap vermedi ve 3 Mayıs Perşembe günü saat 16.00 sularında Hakk’ın rahmetine kavuştu.
Onun ölümü hakkında bazı şüpheler uyandıran kaynağımız Âşıkpaşazade’ye bakarsak, zehirlenme iddiasını destekler gibi görünür.Aşıkpaşazadeye göre italyan yahudisi, padişah hekimlerinden biri olan Lacaponun tehlikeli bir ilacı aşırı dozda vermesiyle veya ilaç yerine zehir kullanmasıyla padişah öldürülmüştür.Fatih,Yavuz sultan selimin daha sonra başlatdığı hareketi gerçekleştirmek için yola çıkmıştı.Bu sefere çok iyi hazırlanılmıştı.Ve padişah kendisini iyi hissetmeseydi böyle büyük sefere çıkmazdı.Oysa daha gebzeye geldiğinde ayaklarında şiddetli ağrılar başlamıştı,iranlı hekim ayağından kan almış ama ağrılar daha fazla artmıştı,müslüman olan lacopo daha sonra yakup adını almıştı ,7 hekimden en ünlülerinden birisi idi ve padişaha tehlikeli bir ilaç vermişti ve iki saat içinde padişah öldü.
Bu konu ile ilgili tartışmalar hala sürüyor.Bu görüşlerin tam tersi daha akla yakın görüşlerde var ama azda olsa şüpheyi yok edemiyor.
Murat Bardakçı, hanların ölülerinin mumyalanması bir türk geleneği olduğunu söylüyor.Bardakçı ,Abdülhamitin bir rüya görmesiyle,bu rüyadan etkilendiğini ve güvendiği insanlara Fatihin mezarını açtırdığından bahsediyor.Bu kişiler lahidi açtıktan sonra toprağı kazıyorlar,bir demir kapak buluyorlar,açınca bir merdiven çıkıyor.Bu merdivenden inince uzun dehlizlerden geçerek büyük bir odaya çıkıyorlar odada Fatihin agaç oymalarla süslü lahidini açıyorlar ve hiç bozulmamış,aynı resimlerdeki gibi Fatihin mumyasını buluyorlar.Dualar okuyarak yeniden kapatıp dışarı çıkıyorlar .


Benim kendi görüşüm,bu olayın bilimsel olarak çözülmesi türk tarihi ve türk tarihçileri adına çok önemli bir başarı olur.Bu sebeple mumyanın bilimsel olarak incelenmesini isterdim.Büyük hakanı daha çok tanıyabilirdik ve ona ,kendimizi daha çok yakın bulabilirdik.Dna sı eğer mevcutsa alınmasını isterdim.

kaynak
Quo vadis?