Arama


Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
1 Mart 2009       Mesaj #6
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Japonlar depreme dayanıklı evlerine Türkiye'den de müşteri arıyor
Kâğıt katlama sanatı olarak bilinen 'origami' depreme dayanıklı konutların inşası için mimarlara ilham oldu. Söz konusu sanat çeşidinden etkilenen mimarlar 'Japon afet evleri'ni tasarladı.

Silindirik ve 3 katlı olarak tasarlanan konutların içinde elektrik, su gibi ihtiyaçları karşılayacak entegre bir sistem bulunuyor.
Küp şeklinde olan ve istenildiği anda duvarlarındaki sistem sayesinde şişirilerek genişleyen evlerde 4 kişi yaşayabiliyor. Örnek çalışmaları yapılan ve 2008'de kullanılabilecek olan evler, Sultan Abdülaziz döneminde yaptırılan Ertuğrul Firkateyni'nin 1890 yılında kontrolden çıkarak battığı Kushimoto şehrine kurulacak. Projenin başına getirilen Türk astronot adayı Doç. Dr. Serkan Anılır, uzay mekiği şeklindeki evleri 'altyapısız teknoloji' olarak tanımlıyor.

Anılır, "Mobil evler deprem ve sel felasketinde bölgeye anında kurulabilecek ve mağdurlar, iki ay su ve elektriğe ihtiyaç duymadan hayatlarını idame ettirebilecek." diyor. Projenin tamamlanmasıyla 400 bin kişinin başını sokabileceği bir eve kavuşabileceğini aktaran Anılır, ilk deney ünitesi için öngörülen maliyet bütçesinin 600 bin dolar olduğunu ifade ediyor. Evlerin fiyatlarının uçuk gibi görünse de deprem konutlarının devlete 120 bin yeni liraya mal olduğunu hatırlatan Anılır, proje sayesinde devletin altyapıya gerek duymadan evleri bölgeye kurabileceğini söylüyor. Anılır, Japonya'da proje aşamasında olan altyapısız ünite (deprem konutu) projesine başta Japon hükümeti olmak üzere Japon üniversitelerin ve 8 banka ile 2 uluslararası kuruluşun da destek verdiğini belirtiyor. Projeyi destekleyen Kale Grubu şirketlerinin İcra Kurulu Başkanı Zeynep Bodur da, "Biz de kendimize düşen payı yapacağız." diyor. Türkiye, 13 Aralık'ta Kale Grubu'nun desteği ile Harbiye Askeri Müzesi'nde ilginç bir sempozyuma ev sahipliği yapacak. Geleceğin ev teknolojisinin masaya yatırılacağı sempozyumda doğal afetler sonrasında altyapının çökmesi durumunda bile, günlük hayatı devam ettirmeye imkan tanıyan elektrik, su ve benzeri ihtiyaçları karşılamaya yönelik söz konusu sistem tanıtılacak.
Son düzenleyen Safi; 27 Şubat 2018 02:25
Quo vadis?