Arama


Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
3 Mart 2009       Mesaj #2
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Kabizlik neden olur, Kabizlik problemi nasil çözümlenir?



Kabizlik terimi; az miktarda,sert kivamda,seyrek ve güç diskilama olarak algilanabilir.Diskilamada güçlük,diskilama sonrasi bosalmamislik duygusu gibi normal süre ve kivamda diskilama olmasina ragmen bazi hastalar tarafindan yanlislikla kabizlik olarak degerlendirilip kendince , bilinçsizce tedaviye baslayan bir çok kisi vardir.Bu sekilde yanlis tedavi ile sonradan ciddi sorunlar dogabilir.
Kabizlik bir belirtidir,hastalik degildir.Ancak bu belirtiye yol açan çok sayida organik hastalik oldugu unutulmamalidir.
Kabizlikta diskinin niteligi sert olmasidir.Diger niteligi diskilama miktaridir.Toplumlara,bireylere ve yiyeceklere bagli olarak degismekle birlikte;haftada 3 ve daha az diskilama sert ve zor diskilama ile birlikte alindiginda kabizlik olarak degerlendirilebilir.
Kabizligin nedenleri
Dogustan olma bozukluklar,kültürel,psikolojik,çevresel faktörler,diskilama ihtiyacinin uygun kosullar olmadigi için baskilanmasi barsakta gaitanin ilerlemesini zorlastiran hastaliklar,yaslilarda uygun diskilama pozisyonunu engelleyen bozukluklar,eklem sorunlari,parkinson hastaligi gibi bazi nörolojik hastaliklar,hareket azligi kabizlik nedeni olabilir.Kullanilan bazi ilaçlar da ,kabizlik nedeni olabilir.
Bu saydigimiz nedenler disinda ülkemizde ve bati dünyasinda en sik kabizlik nedeni; barsak sagligi yönünden yanlis beslenme sonucunda gelisen kabizliktan kurtulmak için alinan ve bir müddet sonra aliskanlik yapan bir çok kabizlik ilaçlarinin yanlis ve uygunsuz kullanimidir.
Kabizlik problemi nasil çözümlenir?
Düzenli yemek yemek ,saglikli yiyecekler ve yeterli miktarda sivi alinmalidir.Düzenli egzersiz zengin lifli gidalarla beslenmek ,kisaca özetlemek gerekirse günde 6-8 bardak su ya da sivi ,fiziksel hareket ,bol lifli diyet.
Lif nedir?
Lif bitkisel yiyeceklerin sindirilmeyen kisimlaridir.2 çesit lif vardir.Suda eriyen ve erimeyen.Suda eriyen lifler kalin barsaktaki bakteriler tarafindan sindiriler.Yulaf kepegi suda eriyen liflere örnektir.Kan kollestrolünü düsürmede yardimcidir.Suda erimeyen lifler kabizlik için en iyileridir.Bugday kepegi ,tahil taneleri ve elma ,armut gibi çesitli meyvelerin kabuklari örnek olarak verilebilir.
Lif niçin önemlidir?
Lifler gaitanin hacmini arttirir.Lifler su tutarak gaitanin miktarini ve su içerigini arttirirlar.Bu sekilde kalin barsak içerisindeki materyelin barsk boyunca hareketini arttirarak yardimci olurlar.
Lifi nereden ve ne miktarda almaliyiz?
Uygun bir hareketi için günde 30-35 gr lif alinmalidir.Liften zengin bir çok yiyecek vardir.Meyva ,sebzeler ,kepekli undan yapilmis ekmek en mükemmel örnekleridir.Beyaz pirinç yerine kahverengi pirinç kullanilmakdir.Kepek büyük bir lif kaynagidir .Çesitli dogal tahil ürünlerinde bolc bulunur .Diger yiyeceklere karistirilarak hazir kepek yenebilir.
Quo vadis?