Arama


Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
1 Nisan 2009       Mesaj #4
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
mehmetonder

Dr. Mehmet Önder anıldı...
Dr. Mehmet Önder, vefatının 2. yıldönümü münasebetiyle Konya Üçler Mezarlığı’ndaki kabri başında anıldı..



Mevlânâ ile ilgili araştırmalarıyla tanınan Kültür Bakanlığı eski müsteşarlarından Dr. Mehmet Önder, vefatının 2. yıldönümü münasebetiyle Konya Üçler Mezarlığı’ndaki kabri başında anıldı..
Yüze yakın basılmış eseri ile Türk kültürüne ve sanatına büyük hizmetlerde bulunan, özellikle Hazreti Mevlana’yla ilgili yaptığı araştırmalarla bütün dünyada tanınan Dr. Mehmet Önder, vefatının ikinci yılında Üçler Mezarlığındaki kabri başında anıldı. Anma törenine Konya Vali Yardımcısı Nevzat Dalkıran ile İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar da katıldı. Vali Yardımcısı Dalkıran, Türk kültürüne hizmet eden insanların unutulmaması gerektiğini söyledi.

Mehmet Önder’i anma yapılan duayla sona erdi.
Semazen sitesi olarak, Mehmet Önder büyüğümüze Allah'tan rahmet diliyoruz.
1926 yılında Konya’da doğan Dr. Mehmet Önder, eğtiminin ardından 1963 yılı sonuna kadar Konya Müzesi’nin müdürlüğünü yaptı. 1964 yılında Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü, 1967-74 yılları arasında Kültür Müsteşarlığı görevlerinde bulundu. 1977 yılında Almanya Bonn Büyükelçiliği Kültür Müşavirliği’ne atanarak 1983 yılına kadar bu görevde kaldı. Dönüşte Kültür ve Turizm Bakanlığı Başmüşaviri oldu. 1987 yılında emekli olan Mehmet Önder, Türkiye İş Bankası Kültür ve Sanat Müşavirliği’ne getirildi. Dr. Mehmet Önder’in basılmış 100’e yakın eseri bulunuyor.

Memleket Gazetesinden İsmail Detseli'nin Yazısı:
Mehmet Önder’i andık

Her etek tennuredir
Her satır bir suredir
Her eda mana demek
Konya Mevlana demek

Yukarda yazdığım dörtlüğü değerli ağabeyimiz, Konya aşığı, Konya kültürüne gönül vermiş, Konya’yı her Konyalı’dan daha fazla sevmiş ve bu sevgisini her alanda göstermiş olan bir gönül adamı merhum Mehmet Önder Bey’in “Konya Mevlana Demek” adlı şiirinden aldım.
Nur içinde yat Mehmet ağabey, kabrin cennet olsun, yattığın yer nur olsun, dünyada bıraktığın eserlerinin saçtığı bilgi nuru gibi.
22 Ağustos gecesi idi, Selçuklu Belediye Başkanımız Sayın Adem Esen Bey ile Konya Aydınlar Ocağı Başkanı Sayın Dr Mustafa Güçlü’nün ortaklaşa düzenledikleri Sille Şiir Geceleri’nin ikincisi için biz de şair olarak davetli idik. Sağ olsunlar var olsunlar, davete icabet ettik, kalemimizin yazdığı, dilimizden dökülen şiirlerimizi diğer değerli şair arkadaşlarımızla Sille Konağı’nı teşrif edenlere sunduk.
Sille’de program başlamadan eski gazeteci ve gönül adamı değerli ağabeyim İhsan Kayseri bey yanına çağırdı “İsmail’im yarın saat 10’da Üçler Mezarlığı’nda Mehmet Önder ağabeyimizi anacağız, mutlaka gel” dedi. “Sen bu güzel organizeleri yapar bu üstatlarımızı hatırlarsın da biz senin gel dediğin yere gelmez miyiz koca usta, hay hay” dedim ve sabah erkenden kalktım. Namaz sonrası kendi ölmüşlerim ve Mehmet abi için Kur’an okuyup dua ettim ve evden erkence çıktım. Saat 10’dan evvel vardım Üçler’e.
Biraz sonra merhum Mehmet Önder ağabeyi sevenler gelmeye başladı. Mehmet beyin oğlu Öner Önder ve gelini Nuran Önder Hanımefendi Konya Vali Yardımcımız Ali Nevzat Dalkıran Bey, üniversitenin değerli üyeleri Saim Sakaoğlu, SÜ Basın Müşaviri İlker Küçüktunç, İl Kültür Müdürümüz Abdüssettar Yarar Bey, Kütüphaneler Müdürü Sayın Bekir Şahin Bey, Müzeler Müdürü Sayın Erdoğan Erol Bey, Sayın Hasan Özönder Bey hocamız ve basın mensupları ile daha birçok gönül dostu insan Mehmet Önder’in kabri başındaydık. Değerli İhsan Kayseri’nin latif sözü ile başladı konuşmalar.
İlk sözü Müzeler Müdürü Erdoğan Bey aldı ve ilk cümleler sanki boğazına düğümlendi: “Merhum Mehmet ağabey bize bir baba, bir ağabey ve bulunmaz bir önderdi” diyerek ağlamamak için kendisini zor tutarak konuşmasını tamamladı. Ardından Vali Yardımcımız Sayın Ali Nevzat Dalkıran ve oğlu Özer beylerin de kısa konuşmalarından sonra Sayın Hasan Özönder ağabeyimizin duygusal ve içten konuşarak merhumu anlatmasından sonra muhterem Konya İl Müftü Yardımcısı Abdullah Uçar hocaefendinin daha evvel ölenlerin ruhu için okumuş oldukları hatmi şerif duasına yine Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlandı. Tam bu sırada Meram Belediye Başkanımız Sayın Refik Tuzcuoğlu teşrif ettiler. Abdullah hocanın yaptığı dua bittikten sonra orada bulunanları Müze Müdürü Erdoğan Bey Mevlana türbesine çay içmek için davet etti.
Müzeyi gezmek ve dua etmek için fırsat bulmuşken bir de Hasan Özönder gibi bir hocamızın da yanımızda bulunduğunu unutmamıştık. Hemen Hasan hocamızı aramıza alıp Hazret-i Pir ile ilgili o değerli bilgilerinden faydalanmak istedik ve istediğimizi de fazlası ile aldık diyebiliriz. Bize Hazret-i Pir’i ve müzeyi, müzedeki kitaplardan müzik aletlerine kadar diğer malzemeleri, üstümüzdeki kubbeden alttaki zemine kadar anlattı. Çok defalar gezmiş olduğumuz hazreti pirin müzesinde bilmediğimiz ne çok şeyler varmış meğer. Peki, hepsini öğrendin mi derseniz? Mümkün değil ama anlatılanları özden ve can kulağı ile dinledik. Diline gönlüne sağlık Hasan hocam senin de aklına ve düşüncelerine sağlık gazeteci abimiz İhsan Kayseri Bey, 01 Mart 1926 da bulup da 23 Ağustos 2004’te kaybettiğiz Mehmet ağabeyimizin ölümünü bizlere hatırlattığın için.
Merhum Mehmet Önder Bey’in Konyamız için ve Türkiyemiz için yaptığı hizmetler unutulmaz. Bıraktığı eserlerle de kıyamete kadar anılmaya devam edecek inşallah.
Bilgilerle dolu türbe gezimiz bitip de müdürümüz Erdoğan Bey’in dinlendirici çayını da yudumladıktan sonra aklımızda dünyadan ahirete irtihal edenlerin o güzel simaları göz önümüzde ve hafızalarımızda olarak dualarla ayrıldık. Teşekkürler, ölenleri düşünüp anan gönül dostları! İnşallah bizleri ve sizleri de hatırlayıp ananlar olur…

kaynak
Quo vadis?