Arama


Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
7 Nisan 2009       Mesaj #3
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Tuz Gölü'nü de kararttık


tuz

Türkiye'nin tuz gereksiniminin yüzde 70'ini sağlayan Tuz Gölü 30 yıldır evsel ve sanayi atıklarla kirleniyor. Gölü kurtaracak proje ise Devlet Planlama Teşkilatı engeline takılıyor

ANKARA/KONYA - Türkiye'nin tuz gereksiniminin yaklaşık yüzde 70'ini karşılayan Tuz Gölü, başta Konya olmak üzere, çevresindeki Cihanbeyli, Kulu, Şereflikoçhisar, Aksaray, Eskil, Altınekin'in evsel ve sanayi atıklarıyla tarım ilaçlarının çöplüğüne dönüşmüş durumda. Ayrıca, çevresinde yer alan bu il ve ilçelere bağlı 28 belde ve 56 köy ile birçok mezranın atıkları da direkt ya da dolaylı olarak göle karışıyor.
Beyşehir Gölü'nden başlayarak 185 kilometrelik ana tahliye kanalına akıtılan Konya'nın kanalizasyonu Tuz Gölü'ne ulaşıyor. Ayrıca tarımsal ve endüstriyel atık suları da Uluırmak, İnsuyu, Peçeneközü dereleri ile Tuz Gölü'ne bırakılıyor. Kontrolsüz yapılan tarımsal sulamalar ve ruhsatsız kuyular nedeniyle de gölün yeraltı su seviyesi son yıllarda çok azaldı. Yeraltı su dengesinin bozulması ve topraklarındaki aşırı sulamadan kaynaklanan tuzlanma nedeniyle çoraklaşma da tarımsal verimliliği düşürüyor. Bunun yanında tarımsal ilaçların aşırı ve yanlış kullanımı da gölde ve yeraltı sularında kirlilik yaratıyor. Göl çevresinde TEKEL tarafından işletilen üç tuzla var. Kirlilik her biri yıllık ortalama 500 biner tonla 1.5 milyon ton tuz üreten Şereflikoçhisar'daki Kaldırım ve Kayacık ile Cihanbeyli'deki Yavşan tuzlalarını tehdit ediyor.

kaynak
Quo vadis?