Arama


Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
13 Nisan 2009       Mesaj #3
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Canlılar Arasında Beslenme İlişkileri Var mı?

Bütün canlılar hayatlarını sürdürmek için yaşamak zorundadırlar.Yeşil bitkiler kendi besinlerini yaparlar.
Üreticiler diğer canlıların doğrudan kullanamadıkları ışık enerjisini tüm canlıların kullanabildiği kimyasal enerjiye dönüştürür.
İnsanlar , hayvanlar, mantarlar ve bazı bakteriler dışbeslektir. Bu canlılar besinlerini üreticilerden sağlayıp artıklarını çevreye verirler.

Canlıların Gerekli Besinleri Nelerdir?

Dışbeslek bakterilerde besinlerin ilk önce bakteriyi saran zardan geçerek içeri girmesi gerekir. Yüksek yapılı bakterilerde de beslenme olayı buna benzer.Topraktan alınan ham besisuyu kökün iç derisiyle emilir, odun damarlarla yaprağa iletilir, yaprakta fotosentez sonucunda meydana gelen besinlerle karışır, sonra bitkinin her yanına dağılır, depo organlarında toplanır veya gerektiğinde buradan alınarak harcanır.
Bitkilerin ürettikleri oksijenin bir kısmı insan, bitki ve hayvanların solunumunda bir kısmı da yanmada kullanılır.
Hayvanlar otobur ve etobur olarak iki şekilde beslenirler. Otobur beslenmede yeşil bitkilerle, etobur beslenmedeyse etle beslenilir. İnsanlar ve bazı hayvanlar hem ot hem de et tüketirler.
Madde ve enerjinin üreticilerden tüketicilere iletilmesine besin zinciri denir.

Canlıları Beslenme İlişkilerine Göre Gruplayabilir miyiz?

Canlıları üreticiler,tüketiciler ve ayrıştırıcılar olarak gruplayabiliriz.

Ayrıştırıcılar

Bu grup mantarlar ve grup halinde yaşayan bakterilerden oluşup bitki ve hayvan ölülerindeki organik maddeleri ayrıştırır. Böylece üreticilerin gereksinim duydukları su ortaya çıkar. Onlar alır ve kullanırlar.

Üreticiler


Bu gruptaki canlılar yeşil bitkiler ile yeşil-mavi alglerdir. Yeşil bitkiler güneş enerjisini doğrudan kullanabilen tek canlılardır. Üretici canlılar doğadaki en önemli gruptur.

Tüketiciler

Bu gruptaki canlılar otçul, etçil ve hepçil canlılardır. Tüketici canlılar besinlerini dışardan elde ederler.(dışbeslek)











Besin zincirinin ilk halkasında üreticiler sonra otçul tüketiciler sonra da etçil tüketiciler vardır.
Besin zincirini yazacak olursak
Üreticiler= 1. derece tüketiciler = 2. derece tüketiciler

PARAZİTLİK
ORTAK YAŞAM SİMBİYOSİS


Tüketicilerin bazıları birbirleriyle ilişki içindedir.Simbiyotik ilişki en az iki farklı tür tüketicinin beslenme, barınma , korunma gibi yönlerden birbirleriyle ilişki içinde olması demektir.





Yararlı Birliktelik


Bu birliktelikte bir canlı yarar görürken diğeri zarar görmez. Kılavuz balığı ve köpek balığını ele alalım.Kılavuz balığı köpek balığının yiyecek artıkları ile beslenir.Köpekbalığının etrafını temizler.İki canlı da birbirinden yararlanır.


Zararlı Birliktelik

Bu birliktelikte bir canlı yarar görürken diğeri zarar görür. Parazitler gibi. Konak hücrede konakladıkları zaman konakladıkları hücrenin sahibi bundan zarar görür.

kaynak
Quo vadis?