Arama


SEDEPH - avatarı
SEDEPH
Ziyaretçi
17 Nisan 2009       Mesaj #8
SEDEPH - avatarı
Ziyaretçi
KOCAÇAY DELTASI

İli: Bursa İlçe: Karacabey Yüzölçümü: 4200 ha.
Marmara Denizi’nin güney kıyısında yer alan delta, göl, bataklık, kumul ve subasar orman ekosistemlerinden meydana gelir. Deltanın batı yarısında, toplam alanı 194 ha olan ve Maliç Deresi tarafından beslenen Dalyan ve Poyraz gölleri, 600 ha alan kaplayan sazlıklar, 730 hektarlık bir alana yayılmış dişbudak, kızılağaç ve söğütlerden oluşan subasar ormanlar ve çok çeşitli floraya sahip geniş bir kumul bandı bulunmaktadır. Deltanın doğu bölümünde Arapçiftliği Gölü, tarım alanları, meyve bahçeleri, kumullar, sazlıklar deniz börücesi ve ılgın ile kaplı geniş çamur düzlükleri vardır.
Deltada üreyen türler arasında kara leylek, pasbaş patka, bataklıkkırlangıcı, akça cılıbıt, küçük balaban, gece balıkçılı, alaca balıkçıl, küçük ak balıkçıl, küçük ak balıkçıl, gri balıkçıl, kuğu, yeşilbaş, çıkrıkçın, macar ördeği, elmabaş patka, ak kuyruklu kartal, sakarmeke, poyrazkuşu, sumru, küçük sumru ve pek çok ağaçkakan türü sayılabilir. Ayrıca göç esnasında küçük karabatak, ak pelikan, kışın ise sakarmeke başta olmak üzere büyük sayıda sukuşu bulunur.
Koruma Statüsü
Alan herhangi bir koruma statüsüne sahip değildir.
Sulak Alanın Kullanım Durumu
Göller ile tepeler arasında kalan bölgede tarım yapılmaktadır.
Subasar orman ve sulak çayırlar da ise hayvancılık yapılmaktadır.
Batı bölümündeki göllerde kısıtlı ölçüde balıkçılık yapılır.
Arapçiftliği Gölü Uludağ Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nin balık araştırmaları çalışma alanıdır ve ticari balıkçılığa kapatılmıştır.
Sulak Alanı Tehdit Eden Faktörler
Alanda bulunan subasar ormanlar ve diğer doğal yapı tarım arazisi ve kavaklık alanı açmak için tahrip edilmekte, ayrıca yasadışı ağaç kesimi yapılmaktadır.
Turizm faaliyetlerinin artması alanı olumsuz yönde etkilemektedir. Turizm ile artan yapılaşma gereksinimini karşılamak amacıya gün geçtikçe bina sayısı artış göstermektedir.
İnşaatların kum gereksinimlerini karşılamak için buradaki kumullar yok edilmektedir.
Alanda var olan en büyük sorun Bursa İli’nin atık sularını getiren Nilüfer Çayı’nın Kocaçay Deltasına karışarak, deltanın kirlilik yükünü arttırmasıdır. Artan kirlilik yükü delta ekosistemi üzerinde olumsuz etkiler yapmaktadır.
Çözüm Önerileri
  • Alanda kirliliğe neden olan faaliyetler kontrol altına alınmalıdır. Bu amaçla Nilüfer Çayında kirliliğin önlenmesi için havza bazında önlemler alınmalıdır.
  • Alanda sürekli bir izleme ve kontrol gerçekleştirilmelidir.
cevreorman.gov