Arama


SEDEPH - avatarı
SEDEPH
Ziyaretçi
25 Nisan 2009       Mesaj #3
SEDEPH - avatarı
Ziyaretçi
KARACABEY
Kasaba adını, Osmanlı tarihinde çok büyük kahramanlıklar gösteren ve Fatih Sultan Mehmet zamanında Belgrad Savaşı'nda ölen Karacabey'den alır.

KARACASU
Aydın'ın ilçesi. Selçuklular zamanında adı ''Yenişehir''di. Osmanlılar bunu Karacasu olarak değiştidi.

KARAMAN
Eski çağlarda Karaman'ın adı ''Laranda'', Selçuklular ve Osmanlılar zamanında ise ''Larende'' idi. Selçuklulardan sonra kente hakim olan Karamanoğulları Beyliği'nin başkenti olduğu için, kente daha sonra Karaman adı verildi.

KARAMÜRSEL
Türklerde ''Kara'' lakabı uğurlu sayılır. Osmanlıların ilk kaptanı deryası olan Mürsel Bey'e gösterdiği başarılar üzerine ''Kara'' lakabı verildi ve adı Karamürsel Bey oldu. İzmit Körfezi'nin güney taraflarının fethindeki başarıları nedeniyle bu kıyıları koruma görevi ona verildi ve yeni kurulan yerleşim yerine de Karamürsel adı kondu.

KAHRAMANMARAŞ
Kahramanmaraş kenti tarihinde, Sino, Germanicia, ve Markasi gibi isimler aldı. Maraş sözcüğünün Markasi'nin halk dilindeki değişimlerden türediği sanılıyor. Kent halkı 11 Şubat 1922'de Maraş'ı düşman işgalinden kurtardı. Bu yiğitçe savaşımın anısı onuruna, bir yasayla kentin adı Kahramanmaraş yapıldı.

KALECİK
Ankara'nın ilçesi. Kent adını eteğinde kurulduğu kaleden alır.

KARS
Kent adını İ.Ö. 130-127 yıllarında Kafkas Dağları'ndan kuzeyinden gelerek yöreye yerleşen Karsak oymağından alır.
Kaşgarlı Mahmud, Kars sözcüğünün deve yada koyun yününden yapılan elbise, Buharalı Şeyh Süleyman ise şal kuşak anlamına geldiğini yazar.
Coğrafya yazarlarından Batlamyus'un ''Korsa'' diye söz ettiği yerin Kars olduğu sanılıyor.
Tarihçi Strabon ise Kars'tan ''Korzene'' şeklinde söz eder.

KASTAMONU
Tarihin çok eski çağlarında bu ilin olduğu yerde Tumanna adında bir kent vardı. Gas-Gas adı verilen savaşçı ve deri elbiseler giyen bir kavim bu kentte yaşıyordu. Gas ve Tuman sözcüklerinin birleşmesinden doğan ''Gastuman'' zamanla Kastamonu'ya dönüştü.

KAŞ
Antalya'nın ilçesi. Eski adı ''Andifli'', Yunanlılar zamanında ''Antiphellus'', daha eski çağlarda ''Hapasas'' veya ''Apasas''dı. İlçenin karşısındaki Meis Adası'na hilal şeklinde görülmesinden dolayı Kaş denildiği söylenmektedir.

KAYSERİ
Hitit İmparatorluğu zamanında şimdiki Kayseri'nin güneybatısına düşen ''Mazaka'' adında bir kent bulunuyordu. Kenti ele geçiren Romalılar ona Kayser, yani imparator şehri anlamına gelen ''Kaysarea'' adını taktılar. Araplar ise ''Kayseriye'' şekline çevirdiler. 20. yüzyıl başlarına kadar kentin adı Kayseriye diye yazılır, konuşma dilinde ise Kayseri şeklinde geçerdi. Kayseri adı resmi olarakta kabul edildi.

KEMALİYE
Erzincan'ın ilçesi. Eski adı Eğin'di. Cumhuriyet döneminde Atatürk'e ithafen Kemaliye oldu.

KEMALPAŞA
İzmir'in ilçesi. Eski adı Nif'dir. Yeni adını Atatürk'ten alır.

KIRIKKALE
Kırıkkale adı, şimdiki il merkezinin kuzeyinde bulunan Kırık Köyü ile il merkezinin ortasındaki Kaletepe Höyüğü'nün birleşmesiyle oluşmuştur.
Birbaşka kaynağa göreyse kentin adı, ''Kırık'' Köyü'nün ve yakınındaki ''Kürigin Kale''nin adlarından kaynaklanır.

KIRKAĞAÇ
Manisa'nın ilçesi. 1350 yılında Türk Kalbuz Aşiretleri tarafından kurulmuştur. Kırk çadır halkından oluşan bu aşiret, kırk tane ağacın dibine yerleştikleri için o günden beri kentin adı Kırkağaç'tır.

KIRKLARELİ
Eski adı ''Kırk Kilise'' anlamına gelen ''Saranta Eclessies''di. Türkler kenti ele geçirince adını Türkçe karşılığı olan ''Kırk Kilise''ye çevirdiler. 1924'te Kırk Kilise adı ''Kırklareli''ne çevrildi.

KIRŞEHİR
Selçuklular tarafından kurulduğu için, Türkçe olan adını bugüne kadar devam ettirmiştir.

KOCAELİ
Bu bölge adını, bölgeyi fethe çalışan Akça Koca'dan alır, ''Akça Koca'nın Yurdu'' anlamındadır.

KORKUDELİ
Antalya'nın ilçesi. Romalılar ve Bizanslılar zamanında adı ''İstanos'' idi. Sultan Korkud'un oturduğu yerdir ve onun ismini taşır.

KONYA
Konya'ya ilk yerleşen Hititlerdi. O zamanki adı bilinmiyor. İ.S. 47,50 ve 53 yıllarında Hırıstiyan azizlerinden St. Paul kenti ziyaret etti ve şehir önemli bir dinsel merkez olarak gelişti. Bu nedenle Hırıstiyanlar ona ''İsa'nın tasviri'' anlamına gelen ''İkonyum'' adını verdiler. Harun Reşid'in ordusu burayı ele geçirince adını ''Kuniye''ye çevirdi. Bu isim Türk dilinde Konya'ya dönüştü.

KÜTAHYA
Frikyalıların zamanında kente ''Katyasiyum'' yada ''Katiation'' deniliyordu. Bugünkü Kütahya adıda buradan gelmektedir.

MALATYA
Hititler zamanındaki adı ''Meliddo'' idi. Malatya ismi buradan geliyor.

MANİSA
Manisa adı Yunanca olduğu sanılan ''Magnesya''dan geliyor. Türkler kente önce Magnesya, sonra da Manisa dediler.

MARDİN
Mardin adı Süryani dilindeki ''Marde''den geliyor. Kente Romalılar ''Maride'', Araplar ''Mârdin'', Türkler ise Mardin dediler.

MUDANYA
İlk adı ''Mirlea''dır. Makedonyalıların yakıp yıktığı kenti, Bitinya Kralı Prusias yeniden kurdu ve buraya karısının adını vererek ''Apemia'' dedi. Haçlı seferlerinde Latinlerin eline geçen kent ''Montanya'' adıyla anıldı. Türkler ''Montanya'' ismini bugünkü Mudanya'ya çevirdiler.

MUĞLA
Eski adının ''Mobolla'' olduğu sanılıyor. Kimi kaynaklara göreyse Muğla'nın eski adı Gökbel'de akan Çine Çayı'ndan yani Marsyas'dan kaynaklanıyor.

MUŞ
Bir söylentiye göre, Muş adının kökeni Süryani dilindeki ''Suyu bol'' anlamına gelen ''Muşa''dan, diğer bir söylentiye göreyse kentin kurucusu Muşet'ten geliyor.

NALLIHAN
Osmanlı vezirlerinden Nasuh Paşa, Bağdat'tan İstanbul'a dönerken, Nallıhan yakınlarında büyük bir han yaptırdı. 1599'da yapılan bu handan sonra kentin nufusu hızla çoğalmaya başladı. Bugünkü Nallıhan, ismini işte bu handan alır.

NEVŞEHİR
18. yüzyıla kadar küçük bir köydü ve adı ''Muşkara'' idi. Bu köyden yetişen Nevşehirli Damat İbrahim Paşa, doğduğu köyü büyütüp, ileri bir kasaba haline getirdi ve bu kente ''Yeni Şehir'' anlamına gelen ''Nevşehir'' adını verdi.

NİĞDE
Niğde adının kökeni oldukça karanlık. Anamur yakınlarında oturan İlkçağ kavimlerinden Nagidoslular tarafından kurulduğu için bu adı aldığı söylenir. İslam yazarları, kentin adını önce ''Nekide'' şeklinde yazmışlar, sonunda bu ad ''Nikde'' şeklini almıştır. Cumhuriyet devrinde de bu sözcük, Niğde'ye dönüşmüştür.

ORDU
Sinop'tan gelen Miletli göçmenlerce ''Kotyora'' adıyla kuruldu. Bugünkü Ordu, kentin 5 Km. güneydoğusundaki Eskipazar Köyü'nün bir iskelesi idi ve Bucak adını taşıyordu. Eskipazar'ın önceki adı Bayramlı, daha önceki adı ise Ordu'dur. XVIII. yüzyılda Bayramlı büyükçe bir kasaba iken, yıldızı sönmeye başladı ve iskelesi Bucak gelişti. 1869'da da Bucak adı değiştirildi. Bayramlı'nın eski adı olan ''Ordu'' kullanılmaya başlandı.

ORHANGAZİ
Kurucusu, Osmanlı Devleti'nin ikinci sultanı, Osman Bey'in oğlu Orhan Bey'dir ve adını ondan alır.

OSMANELİ
Bilecik'in ilçesi. Adını, ilk Osmanlı sultanı Osman Bey'den alır.

PAZAR (Rize)
Pazar adını 1928 yılına kadar "Atina" olarak kullanıldığı yöre yaşlıları tarafından dahi bilinmektedir. Bu adın kaynağına ilişkin bir çok söylenti vardır. Yunanlı tarihçi filozof Filavinus Arrianus (95-175) ilçeden şöyle bahseder: "Gerçekten Karadeniz'de bu isme sahip olan bir yer var. Yunan Tanrıcası Athena'nın tapınağının olduğu bu yöreye, tapınağın adından dolayı Atina denilmiştir. Bir de terk edilmiş kale var. Liman fazla gemi barındıramaz ama onları rüzgardan korur..."
Kemal Karadenizli "Trabzon" adlı eserinde Pazar'dan şöyle söz eder : "Burası eski bir kasaba olup, putperestler zamanında tapındıkları mabuta; Petra (Entas) denildiği için adı "Atina" kalmıştır. Yunan prenslerinden biride Karadeniz seyahatine çıktığında, ilçe önlerine gelince Pazar'ın denizden görünüşünü beğenmiş, yöreyi Atina gibi meşhur bir şehir zannettiğinden "Atuna" ve "Atnus" olarak adlandırmıştır.
Ayrıca Doğu Karadeniz'de Rumca sanılan bir çok ismin "Lazca" kökenli olduğu ileri sürülmektedir. Buna göre Atina adı, Lazcada ''Gölgelerin olduğu yer'' anlamına gelen ''Athenia'' dan türemiştir.Yöreye Pontus Krallığı döneminde "Sonnica"adı verilmiş, Romalılar "Pontus Palomeniacos", Bizanslılar ise "Khaldei" demişlerdir.

RİZE
Rize'nin adının nereden geldiğine dair birçok söylenti vardır. Bir söylentiye göre, şehrin adı Rhizios'tan gelmektedir. Yörede bol pirinç yetiştirilmesinden dolayı kentin yakınından geçen çaya, Yunanca pirinç anlamına gelen ''Rhizios'' denmiş. Diğer bir söylentide de, söz konusu çay Rumca da ''dağ eteği'' anlamına gelen ''Rhiza'' diye anılmakta, kent de adını buradan almaktadır. Bir başka söylentide ise Rize'nin , Lazca "insanların ve askerlerin toplandığı yer" anlamına gelen ''Rhizalion'' kelimesinden türediği görüşü savunulmaktadır.

SAKARYA
Adını sınırları içinde akan Sakarya Irmağı'ndan alır.

SAMSUN
Kent, İ.Ö. VIII. yüzyılda Milet göçmenleri tarafından kuruldu. Eski adı''Amisos''. Samsun sözcüğü, Amisos'un halk dilinde değişmiş biçimidir.

SELÇUK
Adını Selçuk Türkleri'nden alır.

SEYİTGAZİ
Eskişehir'in ilçesi. Adını, kasabada bulunan Seyit Battal Gazi Türbesi'nden alır.

SIVAS
Adını nereden aldığına dair bir kayıt yok. Bir söylentiye göre Pontos kraliçesi Pythodoris'in ''Sebasteia'' adını verdiği kent, Roma İmparatorluğu'nun bölünmesiyle Bizans'ın payına düşmüş, Bizanslılarda ona ''Sebostos'' demişlerdir.
Bir başka söylentiye göreyse Sivas adı, ''Sipas''tan gelir. Eski çağlarda, kentin şimdiki yerinde ''Sipas'' denilen üç gözlü bir pınar varmış. Gözlerden biri ''Tanrı'ya şükranı'', biri ''ana babaya saygıyı'', biri de ''küçüklere sevgiyi'' simgeliyormuş. İnsanlar bu üç erdemi yitirince pınar kurumuş, kent de yoksullaşmış. ''Üç göz'' anlamına gelen ''Sipas'' daha sonra kentin adı olmuş, bu isimde zamanla ''Sıvas'' a dönüşmüş.

SİDE
Antalya'nın ilçesi. ''Side'' sözcüğü eski Anadolu dillerinde ''Nar'' anlamına gelir. Kimi kaynaklara göre Toros'un kızı Panfiliya, Side kentinin isim anasıdır.

SİİRT
Keldani aslından geldiği öne sürülen ''Siirt'' sözcüğünün ''Şehir'' anlamını taşıdığı sanılıyor.

SİLİVRİ
İstanbul'un ilçesi olan kenti, ''Silimbrea'' adıyla Megaralı göçmenlerin kurduğu söylenir. Silivri adıda, Silimbrea sözcüğünün halk dilinde değişmiş şeklidir.

SİMAV
Kütahya'nın ilçesi. Kentin ilk ve orta çağlardaki adı ''Synaos''tu. Şimdiki Simav adı bundan türemiştir.

SİNOP
Bazı kaynaklara göre Sinop, İ.Ö. 1300-1200 yılları arasında Amazonlar tarafından kurulmuş, ismini de Hitit metinlerine göre ''Sinova'' adlı Amazon kraliçesinden almıştır.

ŞANLIURFA
Eski adı ''Orhoe'' yada ''Orhai''dir. Sonradan bu ad araplar tarafından ''Roha''ya çevrilmiştir. Urfa sözcüğü, Orhoe'nin halk dilinde değişmiş şeklidir. Urfa adı Kurtuluş Savaşı'ndaki yararlıkları nedeniyle Şanlıurfa yapıldı. Urfa'ya ''Peygamberler Şehri''de denir. Selevkos Krallığı zamanındaki adı ise ''Edessa'' idi.

ŞEBİNKARAHİSAR
Giresun'un ilçesi. Kent ''Şebin'' adını, bir zamanlar işletilmiş bulunan yakınındaki Şap yataklarından alır.

ŞIRNAK
İslam inancına göre, Tufan'dan sonra Nuh'un gemisi Cudi Dağı'na inmiş, Nuh'un dağın eteğinde kurduğu kente de ''Şehr-i Nuh'' adı verilmiş. Bu ad önce ''Şernah''a, sonra da ''Şırnak''a dönüşmüştür.

TARSUS
İçel'in ilçesi. Kenti, Asuri hükümdarı Sardanapal'ın kurduğu söylenir ama aslında geçmişi çok daha eskidir. Kent adı, eski devirlerden beri değişmemiştir.

TEKİRDAĞ
Bugünkü Tekirdağ'ın yerinde eskiden Rhaedestus kenti vardı. Kimler tarafından, ne zaman kurulduğu bilinmiyor. Kente, XII. yüzyılda Venedikliler yerleştiler ve adına Rodosto dediler. Tekirdağ bugünkü adını, kıyı boyunca uzanan Tekirdağı'ndan alır.

TİREBOLU
Giresun'un ilçesi. Kent kurulduğundan beri üç bölüme ayrılmış olduğundan eski adı ''Üç Şehir'' anlamına gelen Tripolis'di. Bugünkü ismi de bu sözcükten gelir.

TOKAT
Tokat bölgesindeki Gümenek'in eski çağlardaki adı Komana Pontika idi. Kimi kaynaklara göre Tokat, ''Pontika'' sözcüğünün zamanla halk dilinde değişmiş şeklidir.

TRABZON
Eski bir tarihe sahip. Adı Anadolu'nun eski dillerindeki ''Trapezus'' sözcüğünden gelir, anlamı ''Dörtköşe'' demektir. Ve kente, derin vadiler üzerindeki düzlüğe oturmuş kalesinin dört köşe biçiminden dolayı bu isim verilmiştir.

TUNCELİ
Eski adı Dersim idi. Kentte bazı maden yatakları bulunur, bu nedenle Cumhuriyet Dönemi'nde Tunceli adı verilmiştir.

UŞAK
Türkler yöreyi ele geçirdikten sonra kente ''Uşşâk'' adını verdiler. ''Uşşâk'' Arapça'da ''aşıklar'' anlamına gelir. ''Uşşâk'', sonradan Uşak'a dönüştü.

UZUNKÖPRÜ
Uzunköprü, adını Ergene üzerinde, 2. Murat tarafından yaptırılan köprüden almıştır.

ÜNYE
Ordu'nun ilçesi. Kentin bugünkü adı eski adı olan ''Oenoe''den gelir.

ÜRGÜP
Nevşehir'in ilçesi. Ürgüp’de tarihsel süreç içerisinde çok sayıda isme sahip olmuştur. Bizans Döneminde Osiana (Assiana), Hagios Prokopios; Selçuklular Dönemi’nde Başhisar; Osmanlılar zamanında Burgut Kalesi; Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren de Ürgüp adıyla anılmıştır.

VAN
Bazı kaynaklara göre kenti İ.Ö. 19. yüzyılda Asur Kraliçesi Semiramis kurdu. Bunun için kente ''Şahmirankent'' adı verildi. İ.Ö. 9. yüzyılda buraya yerleşen Urartular ise kente ''Tuşpa''adını verdiler. Daha sonra İranlılar devrinde kenti ''Van'' adında bir vali bayındır hale getirdi. Bugünkü adını bu validen alıyor.

VEZİRKÖPRÜ
Samsun'un ilçesi. Köprülü Mehmet Paşa ve Köprülü Fazıl Ahmet Paşa gibi iki ünlü vezir yetiştirdiği için, eski adı Köprü olan kasabaya sonradan, Vezirköprü ismi verildi.

YOZGAT
Bir söylentiye göre, Yozgat ilinin kurucuları olan Çapanoğulları 18. yüzyılda Horasan'dan göç ederek Yozgat yöresine gelmiş ve burayı beğenerek yerleşmişlerdir. Yöredeki yaylalarda ''yoz''larını (sürülerini) otlatan Çapanoğulları, ''yoz'' sözcüğü ile, ''kent'' anlamına geldiği ileri sürülen ''gat'' sözcüğünü birleştirerek kente ''Yozgat'' adını vermişlerdir.
Bir başka söylentiye göreyse, Çapanoğlu Ömer Cabbar Ağa sürülerini otlatırken, nur yüzlü bir adam gelip su ister. Ömer Cabbar Ağa'da, ona bir testi süt verir. Sütü içen adam, Ömer Cabbar Ağa'nın sırtını sıvazlar, ''yozuna yoz katılsın'' der. Kentin adı önce ''Yoz-kat'' , sonrada '' Yozgat'' olur.

YUNAK
Konya'nın ilçesi. Hamam anlamına gelir.

ZİLE
Tokat'ın ilçesi. Zile'nin eski adı ''Zelay''dı. Zamanla değişime uğrayan sözcük, bugünkü Zile halini aldı.

ZONGULDAK
Adını ''bataklık'' ya da ''sazlık'' anlamına gelen ''Zongalık''tan aldığı söylenir. Bu ad, Cumhuriyet'in ilanından sonra ''Zonguldak'' biçiminde kullanılmıştır.

Kaynak