Arama

Radyasyon Kirliliği - Tek Mesaj #1

zhsjzd - avatarı
zhsjzd
Ziyaretçi
16 Mayıs 2009       Mesaj #1
zhsjzd - avatarı
Ziyaretçi

Radyoaktif kirlenmeler

Ad:  2.jpg
Gösterim: 3384
Boyut:  43.8 KB

Nükleer yakıt çevrimi'nde kirlenmeye yol açan olaylar, öncelikle cevherlerin çıkarılması ve işlenmesi, uranyumun zenginleştirilmesi, reaktörlerin çalıştırılması, kullanılan yakıtların taşınması ve artişlemi, artıkların zararsız duruma getirilmesi, taşınması ve depolanması işlemleridir.

Genellikle % 0,1-0,3 oranında uranyum 238 içren uranyum cevherlerinde (uranyum 238, yarıömrü çok uzun a radyoaktif) uranyum soyundap gelen tüm a ve j3 yayıcılar, özellikle her ikisi de oc yayıcısı olan radyum 226 ile gaz halindeki radon 222 bulunur. Cevherin aktarılması ve depolanması, artıkların biriktirilmesi ve maden ocaklarının havalandırılması, yerel olarak havanın (toz, radon) ve suların (akıntıyla sürüklenen cişimler) kirlenmesine yol açar. Uranyum zenginleştirme fabrikalarından, gaz ya da sıvı akışkan artıklar içinde az nicelikte a yayıcıları atılır. Radyoaktif sıvı ya da gaz akışkan artıkların atılması, reaktörlerin olağan çalışmaları sırasında görülür. Trityum, soy gazlar (kripton, ksenon) ve iyot izotopları (iyot 129, iyot 131) gibi /3 yayıcılar gaz atıklarda, trityum ve iyot izotoplarının yanı sıra sezyum, rubidyum, stronsiyum gibi eser miktardaki metallerse sıvı akışkan artıklarda bulunur.

Kullanılan yakıtların artişlemi, son derece radyoaktif elementler olan uranyum ile plütonyumu, parçalanma ürünlerinden ayırarak yeniden kazanmaya dayanır. Art- işlem sonunda oluşan gaz halindeki akış.

BAKINIZ Çevre Kirliliği
Son düzenleyen Safi; 15 Haziran 2017 04:40