Arama

Radyasyon Kirliliği - Tek Mesaj #3

The Unique - avatarı
The Unique
Kayıtlı Üye
16 Mayıs 2009       Mesaj #3
The Unique - avatarı
Kayıtlı Üye
Ad:  1.jpg
Gösterim: 1320
Boyut:  45.1 KB
Radyasyon Kirliliği

Radyasyon kirliliği, günümüzde hem dünyada hemde ülkemizde son derece büyük sorunlar haline gelen bir durumdur. Radyasyon son derece tehlikeli ve dünyaya gelecek olan yeni nesilleri tehdit eden büyük problemlerden biridir. Dünya ülkeleri arasında özellikle Japonya'da sorun haline gelen radyasyon problemi hızla büyüyen bir sorundur.

Radyasyon, bazı maddelerin dünya üzerine yaydığı bir ışın türüdür. Bu işin insan vücudundaki DNA kodlarının değişmesine neden olarak bu kişilerin çocuklarında ya da torunlarında özür durumlarını meydana getirmektedir. Öyle ki genel olarak günümüzde artış gösteren radyasyon kirliliği son derece büyük bir problem haline gelmiştir. Genellikle gama ışınları denilen bu ışınlar insan vücuduna kişi bu durumu hemen fark etmeden büyük zararlar vermektedir. Artan radyasyon kirliliği ise tabi ki toplu olarak insanların bu durumlardan etkilenmesine neden olarak sorunları meydana getirmektedir. Günümüzde fiziki ya da ruhsal olarak birçok özür, bu durumlardan dolayı meydana gelmektedir. Kişide meydana gelen özür durumu kesinlikle kişinin sülalesinden birinin radyasyona maruz kalması durumundan dolayı meydana gelmiş olmaktadır. Tabi ki ülkemizde ve dünyada görülen radyasyon kirliliğinin birçok nedeni bulunmaktadır.

Nedenleri:
  • Radyasyon kirliliğinin en büyük nedeni tabi ki insanlardır. İnsanların doğaya müdahalesi durumunda radyasyonların ozon dışına çıkması tabi ki engellenmiş ve çok büyük radyasyon etkileri günümüzde görülmeye başlanmıştır. Tabi ki bu durumların meydana gelmesinin nedeni eski zamanlarda meydana gelen radyasyon sorunlarıdır.
  • Günümüzde meydana gelen radyasyon kirliliğinin meydana gelmesine etki eden büyük etkenlerden biri ise tabi ki kullanımı son derece artan telefon kullanımıdır. Meydana gelen radyasyonların telefonlar üzerindeki payı çok büyüktür. Hemen hemen kullanım yaşı 4-5 yaşlara kadar düşmüş olan iletişim araçlarında oldukça radyasyon açığa çıkmaktadır.
  • Radyasyon kirliliği ülkemizde olmasa da diğer ülkelerde yapılmış olan nükleer enerji santrallerinden meydana gelmektedir.
  • Radyasyon Kirliliği
  • . Oldukça yüksek oranda radyasyon saçan bu santraller günümüzde meydana gelmiş olan radyasyon kirliliği sorununun başlıca nedenlerindendir.
  • Son olarak eskilerden beri hala etkisini sürdüren Japonya'ya atılan atom bombasının saçtığı radyasyon yine günümüzdeki radyasyon kirliliğine katkıda bulunmuştur.
İki tür radyasyon kirliliği bulunmaktadır. Bu radyasyonların biri tabi ki doğal radyasyon denilen ve doğa olayları sonucu ortaya çıkan radyasyonlardır. Bu radyasyon özellikle güneş ışınları ile meydana gelen ve bunun yanında diğer kaynağı uzaydan gelen radyasyonlardır. Bu radyasyonları engellemek için yapacak çok bir şey yoktur. Zaten bu radyasyonların kirlilik üzerindeki etkisi oldukça azdır. İnsanoğlunun bu durumda yapabileceği tek şey ozon tabakasının zarar görmesini engellemektir. Bu durum gerçekleştiğinde bu radyasyon ışınları engelleyebiliriz.

Diğer radyasyon türü ise tabi ki yapay radyasyondur. Bu radyasyon türünün radyasyon kirliliği üzerindeki etkisi oldukça büyüktür. Öyle ki dünyada meydana gelen radyasyon kirliliğinin en büyük nedeni tabi ki bu durumdur. Yapay radyasyon insanların etkisi ile meydana gelerek sorunlara neden olan radyasyonlardır. Özellikle teknolojik gelişmeler bu durumun meydana gelmesinde son derece etkilidir.

Radyasyon kirliliğinin önlenmesi için;
Bu durumda yapılması gereken en önemli önlem nükleer santraller ile ilgili önlemlerin alınması ve belli kurallar koyularak kuralların çiğnenmesi engellenmelidir. Bu şekilde radyasyon kirliliği azalacaktır. Bir diğer önleme yöntemi ise Nükleer santrallerde meydana gelen atıkların gelişi güzel yerlere atılmaması ve bunların uygun şekilde önlenmesidir. Bu durumda da yine sorunlar azalacaktır.
Son olarak radyasyon kirliliğinin önlenmesi için radyasyon etkisi gösteren cihazların kullanımı gereksiz ise azaltılmalıdır.
Son düzenleyen Safi; 15 Haziran 2017 04:41
Bir bildiğim varsa hiç bir şey bilmediğimdir. (: