Arama


fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
19 Mayıs 2009       Mesaj #3
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı

Bilgisayar Virüslerinin Çeşitleri;
Açılış "boot" sektörü virüsleri
Çok amaçlı virüsler
Genel amaçlı virüsler
Komut işleyici virüsler
Makro virüsleri
Kütük virüsleri

Açılış "boot" sektörü virüsleri; Bu virüsler sabit disklerin açılış sektörüne yerleşir ve ancak bilgisayar açılınca etkinleşir.
Çok amaçlı virüsler; Bir çok virüsün en güçlü özelliklerine sahip olan bir virüstür. Bir dosyadan başka bir dosyaya bulaşmak için çok çeşitli yol ve teknik bilirler.
Genel amaçlı virüsler; Kolayca farklı dosya türlerine bulaşabilirler. Alt dosyalar yerine genel amaçlı sistem dosyalarına ve "boot" sektörüne yerleşirler.
Komut işleyici virüsler; İşletim sistemi dosyalarına bulaşırlar ve bu işletim sitemi dosyalarına girdikten sonra kolayca yayılırlar. Bu virüsler Command.com dosyasını hedef alırlar.
Makro virüsleri; Bu virüsler aslında Word veya Excelde bazı işleri otomatikleştirmek için yapılmıştır. Yapısı daha çok Visual Basic'e benzer ve işte bu özelliği farkeden hackerlar bu tür virüsleri oluşturmaya başlamışlardır.
Kütük tipi virüsler; .com, .exe, .bat gibi işletilebilir dosyalara bulaşarak yayılırlar. Bu virüslerden bazıları bellekte yerleşik olarak kaldığı gibi kalmayan tipleri de vardır. Bellekte yerleşen virüsler bulaştıkları dosyaların çalıştırılması ile belleğe yerleşerek diğer program dosyalarına bulaşırlar.

Truva Atları nedir?
Truva atları bir tür virüs zannedilmekle beraber aslında değildir. Bu bir tür küçük casusluk yazılımıdır. Örnek vermek gerekirse makinenize bulaştığı zaman size ait özel bilgileri başka e-posta adreslerine yollamaya başlar. Genelde internetten güvenilmez yerlerden çekilen başka programların yüklenmesi ile bulaşır.

Bilgisayar Kurtları nedir?
Bilgisayar kurtları, bilgisayarınızın hafızasında boş yer kalmayana kadar kendini kopyalan programlardır. Bilgisayar kurtları bilgisayarın hafızasını kaplar ve böylece bilgisayarın yavaşlamasını ve hatta çökmesini amaçlar.

Bilgisayar kurtları ilk önce Ram'de kendine bir yer bulur ve kendini oraya kopyalar daha sonra ise yeni kopyayı çalıştırır. Bu programın çalıştırılmasıyla bir döngü oluşur ve devamlı olarak ilk başlatılan programın kopyası üretilmekte sonra da bu kopyalar çalıştırılmaktadır. Bu kopyalama hafızada yer kalmayıncaya kadar devam eder ve hafıza dolduktan sonra bilgisayar yavaş çalışmaya başlayacak veya çökecektir.

Mantık Bombaları nedir?
Mantık bombaları, programcı tarafından programcının isteği dışında bir olayın gerçekleşmemesi için programların içine yerleştirilen progr*****lardır. Bu mantık bombalarından korunmak için yükleyeceğiniz programların orjinal cd veya disketten olduğuna dikkat edin aksi takdirde mantık bombaları bilgisayarınıza yerleşebilir ve bilgisayarınızın çökmesine neden olabilir.

..