Arama

Joan Miro Ferra - Tek Mesaj #2

ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
4 Haziran 2009       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Joan Miró (1893–1983)
MsXLabs.org & Temel Britannica
fft22mf40205
İspanyol ressam ve heykelci Joan Miró'nun düşsel ve çocuksu figürleri ona sanat dünyasında özgün bir yer kazandırmıştır.
Barselona'da doğan
Miró, güzel sanatlar okuluna gitmek istediyse de ailesinin isteğine uyarak bir ticaret okuluna gitti. Ardından iki yıl memurluk yaptı. 1907–10 arasında ailesinin onayını alarak Barselona Güzel Sanatlar Okulu'na girdi. O yıllarda Barselona'da, ba­basının çiftliğinde ve Mayorka'da manzaralar, portreler ve çıplaklar (nü) yaptı. 1919'da gittiği Paris'te başta Pablo Picasso olmak üze­re Kübizm, Gerçeküstücülük ve Dadacılık akımlarının önde gelen sanatçılarıyla tanıştı.
O yıllarda yaptığı resimlerde Kübizm etki­sindeki bazı figürlerin yanı sıra kadın, kuş, yıldız izlenimi veren özgün desenlerle bir düş dünyası yarattı.
Tümüyle soyut figürlerle çalışan sanatçının, doğal çevresinden soyutladığı nesneler, daha çok yaşantısına karışmış bir şeyin simgesidir. Bununla birlikte bazı işaretler ya da motifler yalnızca düş dünyasının ürünleridir.
Miró Paris'teki ilk sergisini 1921'de La Licorne Galerisi'nde açtı. 1924'te gerçeküstücü sanatçıların hazırladığı bildirgeyi imzaladı.
1930'larda faşizm İspanya'yı tehdit etmeye başladığında resimlerine şeytana ya da cana­vara benzeyen garip yaratıkları kattı. 1930'lann sonlarına doğru yapıtlarındaki kor­ku uyandıran öğeler azaldı. 1941'de yaptığı Güzel Kuşun Bilinmeyeni Bir Çift Âşığa Anlatması adlı tablosunda soyut biçimleri saç, göz gibi ayrıntılarla ustaca birleştirerek yeni­den sevecen, barışçıl ve düşsel bir dünya yarattı. 1936'da Paris'te Charles Ratton'un evinde düzenlenen Gerçeküstücü Nesneler Sergisi'ne katıldı. Aynı dönemde özgün üslu­bunun ilk örneklerinden olan Sürülmüş Top­rak adlı tablosunu yaptı. Sonraki yıl Max Ernst'le, yepyeni bir bale geleneği yaratan Sergey Diaghilev'in Romeo ve Jülyet balesinin sahne ve kostüm tasarımlarını yaptı. 1941'de New York'ta ilk sergisini açtı ve yapıtlarıyla birçok ABD'li sanatçıyı etkiledi. 1944'te sera­mik çalışmalarına başladı. Üç yıl sonra yeni­den gittiği ABD'de, Hilton Oteli'nin ve Har­vard Üniversitesi'nin duvar panolarını yaptı.
1955–59 arasında oymabaskı, taşbaskı (litografi) ve seramik çalıştı. 1958'de Paris'te UNESCO Merkezi için iki büyük duvar pano­su yaptı.
1962'de Paris'te Modern Sanat Müzesi'nde ilk toplu sergisini açtı. 1980'de İspanya' da Güzel Sanatlar Altın Madalyası'nı ka­zandı. Resim, heykel, duvar panosu gibi çalışmalarının yanı sıra duvar halısı da yapan
Miró yapıtlarında yansıttığı yaşama sevincini yaşamı boyunca hiç yitirmeyen ender sanatçı­lardan biridir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!