Arama

Rudyard Kipling - Tek Mesaj #3

ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
7 Temmuz 2009       Mesaj #3
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Rudyard KIPLING (1865-1936)
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sir Philip Burne-Jones'un fırçasından Rudyard Kipling
Ad:  rudyard_kipling.jpg
Gösterim: 319
Boyut:  16.7 KB

İngiliz şair, öykü yazarı ve romancı Rudyard Kipling her yaştan okuyucuya seslenen yapıtlar vermiştir. Rudyard Kipling, Bombay'da doğdu. Sanat ve bilimle yakından ilgili olan babasının Kipling'in yaşamındaki etkisi büyüktür. Kipling altı yaşındayken ailesi onu İngiltere'de bir ailenin yanına bıraktı. 11 yaşına kadar kaldığı bu evde duyduğu tedirginlik ve korkuyu daha sonra "Baa Baa, Black Sheep" (1888; Mee Mee Kara Koyun) adlı öyküde dile getirdi. 17 yaşındayken Hindistan'a döndü ve gazetecili­ğe başladı. Çok geçmeden bazı şiir ve öyküle­ri yayımlandı, özellikle askerlere ilişkin öykü­leri büyük ilgi gördü. Just-So Stories'de (1902; "Öylesine Öyküler"), parsların nasıl olup da beneklendikleri ya da armadilloların dünyaya gelişleri türünden konuları işleyen sevimli öyküler yer alır. Stalky and Co. (1899; "Stalky ve Çetesi") adlı kitabında yatılı öğrenci olarak okuduğu okulda çocukların yüz yüze geldiği dayak, alay ve baskıyı dile getirdi. Rudyard Kipling'in İngiliz tarihini yalın ve canlı bir dille anlatan Puck of Pook's Hül (1906; "Pook Tepesi'nin Perisi"); ormanda yaşayan ve yabanıl hayvanlarla dostluk kuran Movvgli'nin serüvenlerini dile getiren Orman Çocuğu (Jungle Books; 1894-95) ve edebiyat klasikleri arasında sayılan Kim (1901) adlı kitapları vardır. Baş kişisi bir çocuk olan bu roman, Hindistan'daki yaşamı canlılıkla yan­sıtır. Düzyazıda çok başarılı olan Kipling'in öyküleri akıcı ve coşkuludur. Ne var ki, güçlü bir şiir diliyle yazdığı şiirleri düş gücünden yoksundur. Gene de "If" ("Eğer") adlı şiiri, İngiliz dilinin en duygulu ve sevilen şiirlerin­den biri sayılmaktadır.
Hindistan, Çin, Japonya ve ABD yolculuklarından sonra İngiltere'ye dönen Kipling, burada yazmayı sürdürdü. Kipling, ateşli bir yurtseverdi. Şiirlerinde, dünyada yaygın bir egemenlik kurmuş olan İngiliz İmparatorlu-ğu'na duyduğu hayranlığı dile getirdi. Kipling'i üne kavuşturan Barrack Room Ballads ("Kışla Baladları") adlı yapıtıdır. Kaba bir asker argosuyla yazılan bu canlı şiirler 1892'de yayımlandı. Kipling, aynı yıl ABD'li Caroline Balestier ile evlendi. Bir süre ABD'de, Vermont'ta yaşadıktan sonra İngiltere'ye dönerek Sussex'e yerleşti. Yazar çok hoşlan­dığı İngiliz kırsal yaşamını Rewards and Fairies (1910; "Ödüller ve Periler") adlı kita­bında anlattı.
Kipling'in yapıtlarının çoğunda sömürgeci­likten yana bir tutum göze çarpar. Aşırı bir İngiliz yurtseverliği ve yabancı düşmanlığı şiirlerinde belirgin öğelerdir. Beyazların üs­tünlüğü ve onların uygarlığın taşıyıcısı olduğu konusundaki ısrarı, Kipling'e gösterilen ilgi­nin giderek azalmasına yol açtı. 1907'de Nobel Edebiyat Ödülü'nü aldı.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!