Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
5 Ağustos 2009       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Intiharin dinimizdeki yeri
Insanlar için bazi haklar vardir ki, onlar tabii ve fitridirler. Her insan dogarken bunlarla beraber dogar. Allah teala, bunlari her insana esit surette vermistir. Yasama hakki ve hürriyet de iste bu haklardandir. Bir insan için tabii olan bu haklara, ne baskasinin, ne de bizzat kendisinin tecavüz etme hakki yoktur.
Bunun için dinimizde baska birinin hayatina tecavüz etmek, canina kasdetmek büyük günahtir. Çünkü katil bu hareket ile hem baskasinin tabii bir hakkina tecavüz etmis, hem de kendi hürriyetini yok etmis olur.
Baskasinin hayatina tecavüz nasil haram ise, dogrudan dogruya kendi hayatina kasdetmek de öylece haramdir. Bunun için sebebi ne olursa olsun, intihar haramdir. Dinen ve ahlaken kötü bir harekettir. Intihar eden bir adamin “can benim degil mi, bana kim karisabilir?” demege hakki yoktur.
O hayati ondan geri almak, ancak o hayati ona bagislayanin hakkidir. Intihar eden bir adam, ahlak kanunlarina isyan etmis, ahlaki inkar etmistir. Çünkü biz yalniz kendimiz için degil, bulundugumuz toplum için de yasariz. Cemiyete faydali olmak sosyal bir borçtur. Halbuki intihar eden bir adam, cemiyetteki vazifesinden kaçiyor demektir.
Insanin bu dünyadaki vazifesi kendisini yükseltmek ve daha yüksek bir hayata hazirlanmak, çoluguna, çocuguna, içinde yasadigi cemiyete karsi sorumlu oldugu vazifeleri yapmak ve bu ugurda yerine göre dayanilmasi güç sikintilara katlanmaktir. Halbuki intihar eden bir adam bütün bu vazifelerini birakip kaçmistir. Kendisine aid olmayan bir hakka tecavüz etmistir.
Bunun içindir ki, intihar etmek, ahlak kanunlarina karsi gelmektir. Herhangi bir sebeble kendini öldürmege kalkmak, hükmü kadere itaat etmemekten ve Allaha itimatsizliktan ileri gelir. Bu ise en büyük günahtir.
Kendini öldürmege kimin ne hakki var? Ona hayati kim verdi? Hayatini kendi mi kazandi? Sana hayati kim verdi ise, onu vakti gelince yine o alacak, hak onundur. Kendisini öldüren bir adam Allahin isine karisiyor, onun verdigini begenmiyor demektir.
Peygamber efendimiz herhangi bir sebeple kendisini öldürenlerin cehennemlik oldugunu haber veriyor. Hayata hürmet hepimiz için en kutsi bir vazifedir.
Dinimize göre, her ne sartta olursa olsun düsmanin her türlü iskencesine ve tecavüzüne bile maruz kalinsa, kendini ve yakinlarini öldürmesi caiz degildir.
Dinin emirlerinden uzaklastikça, bütün insanlarin, geçimsizlik, sefalet, iskence, sikinti ile kivrandiklari görülmektedir. Fen aletleri, teknoloji, akillara hayret verecek sekilde ilerledigi halde, dünyadaki huzursuzlugun, insanliktaki sikintinin azalmadigi, hatta arttigi göze çarpmaktadir.
Istisnalar hariç, genel olarak imansiz veya imani zayif olan intihar eder. Müslüman, intihari düsünmez. Çünkü intihar, bir çare, bir kurtulus degil, aksine tarifi imkansiz azaplara kendini atmak demektir. Intihar etmek, küfre yakin çok büyük günah oldugu için, ölürken dayanilmaz acilara maruz kalinir.
Ölüm acisi, sanildigi gibi bir an degildir. Intihar edince, ahirette de daha büyük acilara girilir. Ahiret sikintilari dünya sikintilari gibi degildir. Çok agirdir. Dünya sikintilarina dayanamayip intihar eden, ölüm acisina ve ahiret sikintilarina nasil dayanir?
Intihar eden, dirilene kadar intihar acisini duyar. Adam öldürmek büyük günahtir. Kendini öldürmek ise, daha büyük günahtir. Kur’an-i kerimde “Kendinizi öldürmeyin!” (Nisa 29) buyuruldu. Hadis-i seriflerde de intihar siddetle yasaklanmaktadir. Bütün bunlari bilen akli basinda bir Müslüman birakin intihar etmeyi, böyle bir düsünceyi aklina bile getiremez!.

kaynak