Arama

Hz. Fatıma - Tek Mesaj #1

reyan - avatarı
reyan
Ziyaretçi
6 Ağustos 2009       Mesaj #1
reyan - avatarı
Ziyaretçi

Hz. Fatma, FATİMATÜZ-ZEHRA olarak da bilinir.


(d. 609 ?, Mekke - ö. 633, Medine)
Hz. Muhammed’in, ilk eşi Hz. Hatice’den olan kızı ve Hz. Ali’nin eşi. Sonraki yüzyıllarda özellikle Şiilerin büyük saygı duydukları bir kişi olmuştur.

Ad:  Hz.Fatıma.JPG
Gösterim: 2240
Boyut:  23.9 KB
Çocukları Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin ile Peygamber’in soyunu sürdüren Hz. Fatma, yaşamı boyunca yanından ayrılmadığı Hz. Muhammed’le birlikte Uhud Savaşı’na (625) da katıldı. Kocası Hz. Ali’den büyük saygı gördü. İslamda birden çok kadınla evliliğin serbest olmasına karşın, Hz. Ali onun sağlığında başka kadınla evlenmedi.

Babasının ölümüne dayanamayarak erken yaşta ölen Hz. Fatma, tabutunun bir kadına mı, bir erkeğe mi ait olduğu belli olmayacak biçimde hurma yapraklarıyla örtülmesini vasiyet etti. Hz. Fatma bu biçimde gömülen ilk Müslüman olmuş, İslam dininde tabutun üstünün örtülmesi geleneği de böyle ortaya çıkmıştır.

Hz. Fatma ilk halife Hz. Ebubekir’e biat etmemiş ve Hz. Muhammed’in mirası üzerinde hak iddia etmiştir. İsteklerini geri çevirmesi üzerine de Hz. Ebubekir’le ölünceye değin dargın kalmıştır. Hz. Ali’nin eşi olduğundan, Şiiler onu bütün kadınlardan üstün tutmuşlardır.

Kaynak: Ana Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Baturalp; 16 Aralık 2016 18:38