Arama


fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
6 Eylül 2009       Mesaj #2
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

siyah incir reçeli nasıl yapılır.

Malzeme:
İlek (erkek incirin baharda verdiği ilk meyva) : 1 kg
Su : 1 litre
Şeker : 2 kg

Göz taşı( Bakır sülfat) : 1 çay kaşığı silme
Limon tuzu : 1 tatlı kaşığı

Hazırlanışı:
*İncirlerin saplarını ayıklayıp, (isterseniz) kabuklarını soyun. Ancak incirin sütü çok yakıcı. Cerrahi eldiven kullanmakta yarar var. Çünkü özellikle allerjik bünyeli kişilerin elleri adeta karnar suda yanmış gibi oluyor. Bu riske değmeyeceğini düşünüp hiç soymadık biz.

*Bir plastik leğene doldurduğumuz suda göztaşını erittik. Zehirli olan bu kimyasal toz mavi rengini suya da verdi. Amman dikkat Göztaşını metal kabta eritmeyin. Kabı delebiliyor. Göztaşı kullanılmasının nedeni incirlerin daldaki yeşil rengini muhafaza etmek içinmiş. Aksi halde reçelin rengi kahverengiye dönüyor ve şeffaflığı kayboluyormuş.

*Ayıklanan incirler göztaşı eritilmiş suya konur ve yaklaşık 6-8 saat bekletilir. Bu nedenle ben incirleri akşamdan suya koyup sabaha kadar beklettim.

*Sabah incirleri süzdük ve yeniden bol su dolu tencereye aktarıp 1 saat kadar kaynattık. "Kayınvaldem sakın sıcak suya elinizi değirmeyin, incirler yakıcı sütü suya bıraktıkları için elleriniz yara olur" diye epey korkuttu bizi. Bu nedenle suyun soğumasını bekledik ve yeniden süzgeçten süzüp soğuk suya aldık.

Böylece incirlerin suyu 3. kez değişmiş oldu.

*Bu arada ben reçelin şerbetini hazırladım. Sakın limon tuzunu unutmayın olur mu? Sonra siz reçeli tüketmeden reçel şekerlenebilir.
1 litre suya, 2 kg şekerle 1 tatlı kaşığı limon tuzunu koyup yaklaşık 20 dakika kaynattım.

*Öte taraftan eşimle birlikte soğuk sudaki incirleri iki avucumuzun arasına alıp tek tek bastırarak öyle bir sıktık ki içlerinde ne süt ne de göztaşı kalmadı. Hatta incirler elimde parçalandı. Bu manzara beni çok korkuttu doğrusu. Bütün bütün incirler yerine yassılmış içi boşalmış incirler canımı sıkmıştı.

*İyice sıktığımız hatta parçaladığımız incirleri şerbetin içine attık. Daha 1-2 dakika geçmeden incirler sanki hiç sıkılmamış gibi şerbeti emerek irileştiler. 10-15 dakika daha şerbetle birlikte kaynattım. Aslında zamanı siz kendiniz ayarlamalısınız. İncirlerin yeterince şerbeti emdiğinden ve piştiklerinden emin olunca altını kapatıp soğumaya bırakmalısınız.



Afiyet Olsun.



-
1 kğ kuru incir
1 kilo şeker
3 su bardağı su
önce incirler temizlenir ve yıkanır, daha sonra doğranır ( aşureye koyduğumuz büyüklükte ).
su ve şeker ocağa alınıp kaynatılır. kaynamaya başladıktan sonra 5 dk daha kaynatılır ve incirler içine atılır. 5-10 dk incirler karıştırılır. incir tamamen şerbeti çekiyor ve macun gibi bir reçel oluyor.

-
ham incir reçeli
1 kğ ham incir ( ağaçlardan düşen koparılmıyor düşmüş oluyor onlardan )
1 kğ şeker
4 su bardağı su
önce incirler yıkanır ve dip kısımları oyularak açılır, 5-6 dk kaynar suya atılıp kaynatılır. sudan aldıktan sonra incirler oyulan kısımları aşağı sap kısımları yukarı gelecek şekilde bir yere serilir ve bütün suları akana kadar bekletilir.
su ve şeker ocağa alınır ve kaynamaya başladıktan sonra incirler atılarak kıvamlı serbet elde edene kadar kaynatılır. şerbetin kıvamı reçel kıvamından az tatlı şerbetlerinin kıvamından çok olacak.
kaynak