Arama


ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
10 Eylül 2009       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Trigliserid seviyem yüksek ne yapayım?
Damar sertliği yaparak kalp krizine neden olan Trigliserid, felce kadar götürebilir. Trigliserid seviyenizi HDL iyi kolesterol seviyenize bölün, oran 2`nin altında ise sonuç normal demektir. Üzerindeyse bu uyarılara kulak verin. Trigliserid, aynı kolesterol gibi kanımızda bulunan ve damar sertliği yaparak kalp krizine neden olan bir yağdır. Karaciğer yakılmayan her tür şekerli gıdayı depolamak amacı ile trigliseride çevirir.
  • Normal trigliserid seviyesi 150 mgr/dl.`nin altındadır.
  • 150-200 mgr/dl. arasındaki değerler hafif, 200 mgr/dl.nin üzerindeki değerler yüksek,
  • 500 mgr/dl.`nin üzeri ise çok yüksek trigliserid seviyesi olarak kabul edilir.
  • 200 mgr/dl. üzerindeki kişilerin damar tıkanıklığına bağlı felç geçirme riski % 30 artar.
Trigliserid seviyesinin HDL kolesterole oranı çok önemlidir. Eğer daha önce kan yağlarını ölçtürdüyseniz hemen çıkarıp bakın. Trigliserid seviyenizi HDL iyi kolesterol seviyenize bölün, oran 2`nin altında ise sonuç normal demektir. Oran 2`nin üzerindeyse aşağıdaki uyarılarıma kulak verin.
Bazı hastaların trigliserid yüksekliğini yedikleri yağlı yemeklere bağladığını biliyorum. Halbuki trigliserid yüksekliği, kolesterolden farklı olarak yediğimiz et ve yağdan ziyade şeker, patates, pirinç, nişasta, un gibi yiyeceklere (karbonhidrat grubu) bağlıdır. Trigliserid seviyesinin kolesterolden bir farkı da çok değişken olmasıdır. Kolesterolünüzü düşürmek için günlerce, bazen birkaç ay süreyle diyet yapmanız gerekirken trigliserid seviyesi -genetik bir yükseklik yoksa- iyi bir diyetle birkaç günde normale inebilir. Bu nedenle trigliserid seviyesini ölçtürürken bir gece önce alkol almadığınızdan, ağır bir yemek veya tatlı yemediğinizden emin olun. İsterseniz yaşam tarzınızı ve beslenme şeklinizi değiştirerek trigliserid seviyenizi düşürebilirsiniz.
İşte yağ seviyenizi düşürmek için dikkat etmeniz gerekenler:
  • Karbonhidratlı yiyeceklerden, özellikle şekerden uzak durun. Her türlü tatlıyı, şeker ihtiva eden içecekleri, başta kola olmak üzere gazlı içecekleri hatta meyve suyunu bile kesin.
  • Zayıflayın ve normal kilonuza inin.
  • Margarİnden uzak durun, yemeklerinizde zeytinyağı kullanın.
  • Sebze ve meyve tüketiminizi artırın.
  • Alkol alımınızı sınırlayın. Az miktarda alkol bile trigliserid seviyesini yükseltebilir.
  • Her gün bir adet Omega-3 kapsülü alın.
DEVAMI Trigliserit Nedir?
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 21 Mayıs 2016 22:46
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!