Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Eylül 2009       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
İğne ağrısı oldukça normal bir durumdur. Ağrının iki temel sebebi vardır. Birincisi iğne ucunun yanlış seçilmesi, ikincisi ise iğnenin uygulandığı bölgedeki emilimin uzun olmasıdır.

İğne müdahalesi hastalıkların tedavisi için kullanılan ve ilacın çok hızlı bir şekilde kana karışmasını sağlayan böylece kısa sürede tedaviyi sağlayan bir yöntemdir. Ayrıca hastalık tedavisi dışında oluşabilecek hastalıkları önlemek için veya bağışıklık sistemini güçlendirmek için iğne vurulabilir.

İğne vurulurken vücutta sinir yoğunluğunun az olduğu bölgelere vurulur. Böylece ağrı ve acı çok fazla hissedilmez. Bu nedenle genelde kalça bölgesine iğne vurulur. Kalça sinir yoğunluğunun en az olduğu bölgedir.

İğne yapıldıktan sonra neden ağrı olur?

İğne vurulduktan sonra ağrı olmasının 2 temel nedeni vardır. Bunlar:
  • İğne ucunun yanlış seçilmesi. Özellikle siyah iğne uçları ağrıya neden olur.
  • Vurulan iğnenin kas içinde emiliminin uzun ve zor olmasıdır.
Bazı durumlarda iğne vurulduktan sonra morarma da olabilmektedir. Bunun nedeni ise iğnenin girişinde çıkışında bazı kılcal damarları yırtmasıdır. Çok önemli bir durum değildir ve normalde pek olmaz.
Ayrıca iğne vurulduktan sonra ağrı olmasının nedenlerinden bir diğeri ise tecrübesiz kişilerin iğne yapmasıdır. İğne vurmayı bikmeyen bir kişi iğneyi sinir yoğunluğunun fazla olduğu bir bölgeye vurduğunda ağrı oluşması muhtemeldir. Bu nedenle iğneyi bilen kişilerin özellikle hemşire, sağlık görevlisi veya doktorların vurması gerekir. İğne sonrası ağrı olması normaldir. Korkulacak bir durum değildir. Ağrı kısa süreli ve geçicidir. Fakat bazı iğnelerden sonra ağrı çok şiddetli ve uzun sürer. Böylebir durumda doktora başvurmalısınız.

İğne ağrısı nasıl geçer?

Eğer iğne yaptırdıktan sonra ağrı hissediyorsanız elinize alkol alarak ağrı olan bölgeyi ovabilirsiniz. Koldan veya elden yapılan intravenöz uygulamada ise bölgede kızarıklık ve ağrı oluyorsa derhal bir doktora başvurunuz. Farklı kaslar içine yapılan iğnelerde ise iğne yeri ağrıyorsa ağrı olan bölgeye sıcak kompres uygulaması yapabilirsiniz.
Son düzenleyen Safi; 13 Ekim 2016 15:53