Arama


ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
29 Eylül 2009       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

manastır nerededir?



Manastır
(Makedonca: Битола / Bitola), Makedonya Cumhuriyeti’nin ikinci büyük kentidir.

Monastır ya da Manastır (Arapça: المـنسـتير al-Munastîr olarak yazılır. Bazı rivayetlerde Manastır ismi Latince monasterium 'dan geldiği iddia edilmektedir. Bazı iddialara göre de Manastır ismi köken olarak Manas'dan gelmektedir.
Balkan Savaşında Rumelideki Manastır şehrinin işgalinde Manastır ismi hem Yunanlılar, hem Bulgarlar hem de Sırplarca kadim adı olan Bitola ile değiştirilmiştir.
Eğer kadim adı monasterium'dan gelmîş olsa yani Manastır anlamında olsa bilakis bu ismi değiştirmezler, kadim ismini korurlardı. Hatta bununla övünürlerdi. Rumeli vilayetinde pek çok Grekçe ve Makedonca isimlerin kalması gibi Manastır ismi de olduğu gibi kalırdı.
Makedonya sınırlarında kalan Manastır isminin kökeni aslında oradaki ahalinin köken olarak Kırgız olmalarından ve manas destanından gelmektedir. Manastır manas -tır yani kahraman -dır anlamına Manastır olarak konmuştur. Tunus'u fetheden Barboros aileside aslen Rumeli Manastır'ına bağlı Rumeli Vilayet-i Celilesinde ki Vardar kazasındandır. Barbaros'un babası Vardari Yakup Ağa da aslen buralıdır. Kökenlerine izafeten Tunus'taki Monastır şehrine Monastır (vilayet)ine bu adı vermişlerdir.
Ayrıca diğer bir kaynaksız teoriye göre Bitola adı büyük bir olasılıkla, “manastır” anlamına Obitel (Bitel, Bitola) sözcüğünden gelir, denmektedir.


Coğrafyası
Pelagonya vadisinin güney bölümünde, Yunanistan sınırı yakınında yer alır. Bir dönem Kayılar (Kailar) buraya bağlı idi. manastır kenti, Baba Dağı eteklerinde, deniz seviyesinden 615 metre yükseklikte, Dragor nehri kıyısında kuruludur. Yaklaşık 1,7 kilometre karelik bir alana yayılır.


Ekonomi
Manastır, önemli bir endüstri, tarım, ticaret, eğitim ve kültür merkezidir. Makedonya’nın ikinci üniversitesi buradadır.
Geleneksel olarak köklü bir ticaret merkezi olan Bitola, konsolosluklar kenti olarak da ünlüdür. Burada tam yirmi ülkenin konslosoluğu vardır.


Tarih
Murat döneminde Timurtaş Bey tarafından Türk topraklarına katılmış, Balkan Harbi'nde (1912 yılında) elinden çıkmıştır. 530 yıl Osmanlı idaresinde kalmıştır. Evliya Çelebi 'nin seyahatnamesinde de belirtildiği gibi o dönemde 3.000 hane, 20 mahalle, 900 dükkân, 70 mescit ve camiden oluşan, Rumeli vilayetinin ileri gelen şehirlerinden biri idi.
Osmanlı'nın İdare-i Umumiye-i Vilayat Kanununu ile Fransız idari yapısına geçerek mülki taksimata göre ilk örnek olarak oluşturulan Vilayetinin (İl) merkezi olup Osmanlı Devletinde Rumeli Vilayeti Celilesi olarak adlandırılırdı. Manastır Vilayeti olarakta Tunus'da bir bölge esasen Manastır olarak adlandırılırdı.
Balkan sinemasının ilk kameramanları olan Manaki kardeşlerin bu şehirde çalışmaları nedeniyle şehirle ilgili, Osmanlı dönemini gösteren, çok sayıda fotoğraf ile Sultan V. Mehmet Reşat'ın Manastır ziyaretini gösteren sinema filmi de mevcuttur.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, buradaki Manastır Askeri İdadisindeİttihat ve Terakki’nin de en önemli muhalif merkezlerinden biri olmuştur.
okumuştur. Osmanlı döneminde Manastır adını taşıyan kent,
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!