Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
6 Ekim 2009       Mesaj #7
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Gecenin işkencesi 'uykusuzluk'


Her gece ışığı söndürür, başımızı yastığa koyar ve uyuruz.
Pek çoğumuz için nefes almak kadar sıradan ve tabiî bir şeydir bu. Ama her yıl ortalama 800 kişide bir kişinin uykusuzluktan yakınarak doktora başvurduğunu biliyor musunuz? Uzmanlar, bu durumlarda uyumanın hiç de sanıldığı kadar basit bir şey olmadığını belirterek, güçlükle uykuya dalmak, sık aralarla uyanarak kötü bir gece geçirmek ya da hiç uyumamak gibi şikâyeti olanların kendi vücut saatlerini iyi tanımaları gerektiğini söylediler.

ERKEN YATMALI
Gece boyunca, durmadan tekrarlanan değişik uyku dönemlerinin bulunduğunu belirten uzmanlar, "En iyi ve en yararlı uyku, gecenin ilk saatlerinde olan derin uykulardır. Bu yüzden eğer uykuda geçen süreyi azaltmak istiyorsak, bunu uykunun daha hafif olduğu saatlerden kısarak yapmamız gerekir. Geç yatmak yerine erken kalkmayı tercih etmemiz gerekir" diyorlar

NASIL UYUYORUZ ?
Gece boyunca, durmadan tekrarlanan değişik uyku dönemlerinin bulunduğunu dile getiren uzmanlar, bu dönemlerin her birinin normal bir yetişkinde 90 dakika kadar sürdüğünü belirtiyorlar.
Uzmanlar, "Her dönemden daha derin olan dört düzeyden sonra rüya görülen REM düzeyi gelir. Giderek derinleşen beş düzey kalıbı sürekli tekrarlanır ve gece ilerledikçe dönemler giderek daha hafif bir hale gelir. En iyi ve en yararlı uyku, gecenin ilk saatlerinde olan derin uykulardır. Bu yüzden eğer uykuda geçen süreyi azaltmak istiyorsak, bunu uykunun daha hafif olduğu saatlerden kısarak yapmamız gerekir. Geç yatmak yerine erken kalkmayı tercih etmemiz gerekir" diye konuştular.
Uykusuzluğa karşı mucize bir tedavinin olmadığını vurgulayan uzmanlar, uyku hapları ve sakinleştiricilerin alışkanlık yaptıkları için çok kısa süreli kullanılmaları gerektiğini, ama rahatça uyumayı sağlayacak bazı yöntemlerin uygulanabildiğini söylediler.

YATMAYA HAZIRLANIRKEN
Uyku geldiği zaman hemen yatılması gerektiğini kaydeden uzmanlar, yatmadan önce yapılacak hazırlıkları şöyle sıraladılar: "Yatak odanızı serin tutun, temiz hava sağlamak için camı ya da oda kapısını aralık bırakın. Yatak odasında alerji duyduğunuz herhangi bir şey bulunup bulunmadığını kontrol edin. Tüy ya da sentetik ipliklere alerjiniz olabilir. Fazla yumuşak olmayan yatak yastık kullanın. Ilık suyla banyo yapın, gevşemeye yardımcı olur. Egzersiz yapmayın, jimnastik hareketleri adrenalin salgısını artırır. Televizyon seyretmek ya da çalışma gibi uyanıkken yapılan faaliyetleri yatağınızda da sürdürmeyin, yatak sadece uyumak içindir."

YATINCA NELERE DİKKAT ETMELİ?
Yatınca kasların gevşemeye başladığını, kol ve bacakların yumuşayıp hafiflediğini, yatağa gömüldüğünün hayal edilmesinde büyük fayda olduğunu vurgulayan uzmanlar konuşmalarını şöyle sürdürdüler:
"Soluma teknikleri kullanın. Ağır ağır beşe kadar sayarak nefes alın, beşe kadar sayarak nefesinizi tutun ve gene beşe kadar sayarak bırakın. Mümkün olan her rahatsız pozisyonda elinizden geldiği kadar uzun süre yatın, sonra rahat bir pozisyona geçin. Kendinizi çok rahatlamış hissedeceksiniz. Uyuyamıyorsanız yatakta yarım saat, kırk beş dakikadan fazla kalmayın. Kalkın, başka bir odaya gidin ve birşeyler yapın. Ütü ve temizlik gibi yorucu işler çok ise, yarar. Ya da sıcak, sütlü birşeyler için. Kendinizi uykuya hazırlamak için kitap okuyun veya kendinize meşguliyetler bulun."

KİTAP OKUYUN
Yatağa gömüldüğünün hayal edilmesinde fayda olduğunu vurgulayan uzmanlar şu tavsiyelerde bulunuyorlar: Mümkün olan her rahatsız pozisyonda elinizden geldiği kadar uzun süre yatın, sonra rahat bir pozisyona geçin. Uyuyamıyorsanız yatakta yarım saat, kırk beş dakikadan fazla kalmayın. Kendinizi uykuya hazırlamak için kitap okuyun veya başka meşguliyetler bulun .
Son düzenleyen Safi; 7 Şubat 2017 17:38