Arama


fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
11 Ekim 2009       Mesaj #2
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

düz metin örneği ver

DÜZYAZI

Koşuk biçiminde yazılmamış bü­tün yazı ve konuşmalarda kullanılan dil düzyazıdır. Mektup, ev ödevi, öykü gibi, yazdığımız şeylerin nerdeyse tümüne düzyazı deniyor. Kitaplarda, gazetelerde, dergilerde okuduğumuz yazılar, konuşurken kullandığı­mız dil de düzyazı özelliği taşır. Anımsayacak olursak, Moliere'in Kibarlık Budalası adlı oyununun kahramanı Bay Jourdain'i de bu durum çok şaşırtmıştı:


Bav Jourdain: Ne? Şimdi ben, "Nicole. terliklerimi getir, takkemi ver." dersem, bu düzyazı mı oluyor'.' Felsefe öğretmeni: Evet, elendim.
Bay Jourdain: Hay Allah! Demek hcn kırk yıldır düzyazı diliyle konuşuyormuşum da, hunim farkında değilmişim!

Ayrıca, şiir özelliği taşıyan ama düzyazı biçi­minde yazılan edebiyat ürünleri de vardır. Bu türden düzyazı örneklerini yüzyıllar boyunca her yaşta insan severek okumuştur. Romanlar düzyazıyla yazılır. Romancıla­rın dışında da birçok önemli yazarın ürünleri­ni düzyazıyla yazmayı seçtiklerini biliyoruz. Şiir genellikle belli bir konuda bizi duygulan­dırırken düzyazı bilgi edinmemizi sağlar. Düzyazı en çok öykülerin anlaşılabilir bir bi­çimde anlatılmasına, belirli konuların açıklan­masına, tartışma yoluyla insanların birbirleri­ni etkilemelerine yarar.

Bundan düzyazının sıkıcı olduğu anlamı çı­karılmamalıdır. Düzyazı da şiir gibi yazarın üslubu ve yeteneği doğrultusunda yalın ya da süslü, dokunaklı ya da alaycı, ciddi ya da gü­lünç olabilir. Fransa'da Montaigne, İtalya'da Machiavelli, İspanya'da Cervantes, İngiltere' de Bacon düzyazının gelişmesini ve saygınlık kazanmasını hızlandırmışlardır.

Shakespeare'den sonra en ünlü İngiliz şairi olan John Milton düşünce özgürlüğünün öne­mini Areopagitica adlı yapıtında özenli bir düzyazıyla dile getirmiştir.
Edebiyatın çeşitli türlerinde özellikle Rö­nesans'tan sonra gelişen düzyazı 17. yüzyıldan sonra tiyatro yapıtlarında daha yaygın bir bi­çimde kullanıldı; önceleri komedilerde be­nimsenen bir anlatım biçimiyken, zamanla or­ta sınıfın yaşantısını daha kolay yansıtan bir oyun dili olarak kullanıldı.

Düzyazının gelişmesinde bir başka etken de 18. yüzyıldan sonra gazeteciliğin yaygınlaşma­sı ve haftalık dergilerin yayımlanmasıyla okur sayısının artmasıdır.

Türkçe'de de düzyazı 1277'de Karamanoğ-lu Mehmed Bey'in Türkçe'yi devletin resmi dili ilan etmesinden sonra gelişmeye başlamış; 17. yüzyılda ünlü gezgin Evliya Çelebi'nin .SV­yahatname'si, Naima'nın Tarih-i Vekayî adlı yapıtı bu alanda seçkin düzyazı örnekleri ola­rak ortaya çıkmıştır. 19. yüzyılda, özellikle Tanzimat'tan sonra Şinasi ile başlayan düzya­zı geleneği, roman ve tiyatro türlerinin geliş­mesi ve gazeteciliğin yaygınlaşmasıyla giderek geniş halk yığınları arasında yaygın bir ileti­şim aracı olmuştur.


Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica
Düz Yazı Türleri:


Anlatımın düzgün konuşma cümleleri ile yapılmış şekline Düz yazı (nesir) denir.
Mektup:haberleşme aracıdır.
a) Edebi metin:Edebi sorunlar üzerinde durulan,yazarların birbirlerine yazdıkları mektuplardır.
b) Özel Mektuplar: Birbirini tanıyan kişilerin hal-hatır sorma,haber verme,bir şey sorma gibi nedenlerle yazdıkları mektuplardır.
c) İş Mektupları: İş yerlerinin birbirlerine yazdıkları mektuplardır;Dilekçe sipariş mektupları,resmi yazılar iş mektuplarıdır.



Örnekler:


1- Ankara,13-12 1999
Sevgili dostum Volkan,
Uzun süre haberleşemedik,biliyorsun son romanım ben bilhayli meşgul etti.Karşılaştığım zorluklardan ancak kurtulabildim.
Azizim,kitabıma kapak olabilecek çalışmalara ihtiyaç duyuyorum.Senin,bu konudaki tecrübelerini biliyorum,yardımını esirgemeyeceğini düşünüyorum.
En kısa sürede ziyaretine geleceğim,o zamana kadar hoşçakal.

Ufuk CEYLAN


2- Erzurum,15-02-1998

Sevgili anneciğim,

Buraya geleli iki ay olmasına rağmen,derslerimin yoğunluğundan dolayı sana yazamadım,kusura bakma.
Anneciğim,Erzurum son zamanlarda iyice soğudu.öğrenci yurdu soğuk olmasına rağmen okulda ve dışarıda bayağı üşüyoruz.Derslere başladık şimdilik sorunumuz yok.
Anneciğim bayram yaklaştı,uçak bileti ayırttırdım.Ankara daki bayramları özledim.Hem gellince kardeşimin derslerine de yardımcı olurum.
En kısa zamanda dörüşmek ümidi ile hoşça kal.Ellerinden öperim.

Kızın Ceyda KAYSERİ.

Alıntıdır.