Arama


fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
23 Ekim 2009       Mesaj #14
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
BEBEK KIRKLAMA:

Alpagut Beldesi sakinleri, kökleri itibariyle Orta Asya´ya dayanmaları sebebiyle ; İslam´la tanışmalarından sonra da bazı Orta Asya din kültürüne dayanan
geleneklerini zaman içinde sürdürmüşlerdir. Din eğitiminin, kitaba dayalı olmaktan ziyade, örfî uygulama biçiminde nesiller boyunca sürdürülmesinin bunda etkisi olmuştur.

İşte bu geleneklerden biri de “Bebek Kırklama “ törenidir. Gerçi, son zamanlarda çok nadir uygulanır olsa da; halen orta yaş ve üstü kadınlar arasında önemini korumaktadır ve kadınlar arasında icrâ edilir. Bu törene erkekler katılmaz.

Bebek, doğumunun kırkıncı gününe geldiğinde, dost ve akraba kadınları davet edilir. Davetliler beraberlerinde hediyeler getirirler. Önce mevlit okunur. Mevlit okuma; Türkler arasında, “Mevlit Törenlerinin” yaygınlaşmasından sonra ilave edilen bir bölümdür.

Tören sabahı, fecr vaktinde, her hangi bir dört yol çatısından kırk taş toplanır. Mevlit okunduktan sonra, bu taşlar, iyice yıkanıp; bir kaba konur. Su doldurulan kaba, bir tane altın , kırk kere daldırılıp çıkarılır. Bu su ile, bebek ve annesi yıkanırlar. Suyun geriye kalanının bir kısmı; evin muhtelif; bilhassa bebeği yatırıldığı, yerlere serpilir. Yine, eğer bebek, kırk gün zarfında başka evlere götürülüp yatırılmışsa; o ,yatırıldığı yerlere de suyun geriye kalan bölümünden serpilir.

Törene katılıp ta, bebeği olan ve kırkını çıkarmayan kadınlar da sudan götürüp; kendi bebeklerini yatırdıkları yerlere serperler.

Halkın dilinde “İneze” diye bir hastalık vardır ki; bu hastalık gelince, bebek günden güne zayıflar ve ölür. Bu olaya; “Kırk Basma” adı verilir. “Bebek Kırklama” nın amacı, işte bu “Kırk Basma”yı engellemektir. Genç kuşaklar arasında bu inanç artık geçerliliğini yitirmiştir.

Burada yine bahse değer bir diğer konu da; Evlerde çeşmelerin olmadığı ve çamaşırların, çamaşırhanelerde (musluk) beraber yıkandığı zamanlarda, kırkını çıkarmayan bebeklerin çamaşırlarının, diğer bebeklerin çamaşırlarına karıştırılmaması olayıdır. Ben çocukluk yıllarımda çokça şahit olmuşumdur; eğer bir kadın, çamaşır hanede, bebeğinin çamaşırlarını yıkarken, kırkını çıkarmadığını söylemezse; aşırı tepki alır, uyarılır ve hatta yıkanan çamaşırlar bir daha elden geçirilirdi.

kaynak